{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/vogel/vogelvoeding/voeding-van-grasparkieten","title":"De voeding van grasparkieten","mag_id":6309,"is_single":true,"cat_name":"Vogel","sub_cat_id":793,"sub_cat_name":"Vogelvoeding","cat_id":730}
Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt. In hun geboorteland Australië vliegen de grasparkieten in grote zwermen rond in de uitgestrekte graslanden. Hier eten ze vooral halfrijpe en rijpe graszaden. In dit artikel lees je alles over de voeding van grasparkieten.
Basisvoeding van de grasparkiet
Het basisvoer voor grasparkieten, dat verkrijgbaar is in de dierenwinkel, bevat verschillende soorten gierst en een beetje gepelde haver. Dat is alles wat je parkietje nodig heeft. Let erop dat hij niet alleen de krenten uit de pap pikt. Verwen hem niet te veel door hem telkens een gevuld bakje te geven. Het kan zijn dat hij de korrels, die hij niet lekker genoeg vindt er gewoon uit gooit en dat hij zich dan te eenzijdig voedt.
Gierst
De meeste grasparkieten houden erg van gierst. Bevestig de gierst met een wasknijper in zijn tehuis of hang het aan het plafond op als je jouw vogel vrij rond laat vliegen. Hij kan schommelend en net als in de vrije natuur zijn maaltijd nuttigen. Knaagvoer uit de dierenwinkel zoals graanpitten zorgen ervoor dat de voeding van jouw kleine huisgenoot gevarieerd is en dat hij er nog plezier aan heeft.
Groenvoer & fruit
Grasparkieten suizen door de kamer, klimmen graag en verblijden hun omgeving met hun afwisselende stem. Zulke kleine energiebundels hebben veel vitaminen en mineralen nodig. Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen. Daardoor onderhoudt je gevederde vriend zijn snavel en doet hij aan fitness, omdat hij zich door de takken beweegt. Verder zijn de kleine papegaaien bijna overal blij mee. Ze houden ook van andijvie, sla, appels, bananen, druiven en geraspte wortelen.
Let erop dat alles wat je hem geeft onbespoten is en niet te veel is belast door uitlaatgassen. Was het fruit, het groenvoer en de takken goed voordat je het aan de vogel geeft, ook al zit hij vol verwachting in zijn kooi.
Het kleine lichaampje van een parkiet kan al veel schade oplopen door een kleine hoeveelheid gif. Jouw kleine nieuwsgierige huisgenoot moet ook niet aan jouw kamerplanten knagen – ook als ze op zich niet giftig zijn. Het kan namelijk zo zijn dat ze besmet zijn met bestrijdingsmiddelen.
Kalk
Het is ook belangrijk dat je ze extra kalk voert, zodat jouw grasparkiet altijd een mooi verenkleed heeft en zodat het papegaaienvrouwtje goede eierschillen kan produceren. Vogelgrit, pikstenen voor grasparkieten en sepiaschelpen zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar. Als je wilt, kun je ook de gekookte schil van kippeneieren aanbieden.
Vers vogelzand en drinkwater
Ook moet er altijd vers vogelzand zijn, omdat grasparkieten de kleine steentjes nodig hebben om de korrels in de maag te vermalen. Daardoor krijgt hij geen buikpijn en zal de spijsvertering beter functioneren. Daarnaast heeft een grasparkiet het liefste elke dag vers drinkwater. Als je het van te voren kookt en daarna een tijd lang laat staan, kan het chloor ontsnappen.
Als een grasparkiet gezond gevoed wordt en hij veel vrij rond mag vliegen, wordt hij niet dik en hij zich goed voelt in zijn verenkleed. Als hij vrolijk is, zal hij zijn omgeving met zijn vrolijke wezen verblijden.
Het is belangrijk dat je jouw grasparkiet gezond houdt, zodat jouw grasparkiet fit en vrolijk blijft en zodat niet elke vlucht als crash eindigt omdat zijn dikke buikje hem omlaag trekt. In hun geboorteland Australië vliegen de grasparkieten in grote zwermen rond in de uitgestrekte graslanden. Hier eten ze vooral halfrijpe en rijpe graszaden. In dit artikel lees je alles over de voeding van grasparkieten.
De basis van een uitgebalanceerde voeding voor dwergpapegaaien, die ook wel "lovebirds" worden genoemd, bestaat uit een mengeling van verschillende zaden. Om genoeg energie te krijgen hebben ze fruit, groente en dierlijke eiwitten nodig.