Bachbloesem voor vogels
Bachbloesem voor vogels is momenteel erg in trek. De extracten uit wilde platen werden in de jaren dertig van de achttiende eeuw al ontdekt door de arts en bacterioloog dr. Edward Bach en verbetert sindsdien het fysieke en mentale welzijn van dier en mens. Tot nu toe kende men bachbloesem alleen voor paarden, katten en honden. Maar nu kan het ook vogels helpen!
De broedtijd van vogels: waar moet je rekening mee houden?
Heb je tijdens je zondagswandeling een jong, naakt vogeltje gevonden en vraag je je af wat je moet doen? Of wil je de heg snoeien, maar je hoort luid getjilp tussen de bladeren? Wat je moet weten over de broedtijd van vogels en welke vogel wanneer broedt, lees je hier.
Een gewonde vogel gevonden – wat nu?
Gevaar ligt voor wilde vogels altijd op de loer: een knal tegen de autoruit, een ontmoeting met een kat of een val uit het nest. Regelmatig vinden mensen een gewonde of sterk verzwakte vogel. Maar wat moet je dan doen? Wij leggen uit hoe je kunt helpen als je een gewonde vogel hebt gevonden.
Geslachtsbepaling bij papegaaien en parkieten
Bij het houden en het fokken van papegaaien en parkieten speelt de geslachtsbepaling een centrale rol, omdat de vogels – gebaseerd op de situatie in het wild – in paartjes (mannetje en vrouwtje) gehouden dienen te worden.
Grasparkieten – nakomelingen gewenst?
Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.
Nierontsteking bij vogels
Nierinfecties worden bij papegaaien, grasparkieten en kanaries vaak pas ontdekt als het eigenlijk al te laat is om het te behandelen. De reden daarvoor is dat de symptomen van een nierontsteking bij vogels voor een leek niet duidelijk genoeg zijn. De symptomen wijzen niet uitsluitend op een aandoening aan deze organen.
Polyomavirus (Franse rui) bij parkieten
Zijn al je kuikens zonder voortekens overleden? Dan moet je de ouders dringend laten testen op het polyomavirus! Lees hier wat je als fokker of vogelhouder moet weten over het polyomavirus bij parkieten en co.
Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?
Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!
Zebravink
Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel.
Zo komen parkieten goed de zomer door
Parkieten komen oorspronkelijk uit Australië en zijn daar gewend aan de droge warmte. Als ze het in de zomer te heet krijgen, trekken ze zich terug naar koelere gebieden. Aangezien ze door mensen overwegend in kooien worden gehouden, kunnen parkieten zichzelf niet beschermen tegen de hitte. De mooie vogels zijn daarom aangewezen op jouw hulp. Lees hier hoe je je parkiet in de zomer kunt helpen bij hitte.