Zij hebben behoefte aan de juiste zorg
Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als “ideale beginnersvogel” en “makkelijk te houden” niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige “mini kaketoes” – en zij ook aan hun baasje.
Een paar van deze basisprincipes willen wij hier kort bespreken en je wijzen op de behoeftes van de valkparkieten:
Houdt jouw valkparkiet alstublieft niet alleen!
Als zwermvogel is de valkparkiet altijd op zoek naar nabijheid en sociale contacten. Als soortgenoten ontbreken, bouwt hij met jou een relatie op. In het begin is het nog leuk dat hij niet van je zijde wijkt, maar zodra hij jouw aandacht als je aanwezig bent gaat opeisen wordt het vervelend. Hij zal dan noodgedwongen reageren op jouw onoplettendheid met doordringend geschreeuw. Deze noodkreet is aangeboren en houdt in het uitgestrekte Australië de zwerm samen. Net zoals hij naar zijn soortgenoten roept, zal hij ook naar jou roepen. De valkparkiet heeft zijn slechte naam als “schreeuwlelijk” te danken aan deze gevreesde schreeuw. De schreeuw heeft al voor veel spanningen tussen buren gezorgd. Als gevolg van eenzaamheid kunnen er ook mentale veranderingen en massieve gedragsstoornissen optreden. Vooral hanen neigen naar agressiviteit. Hennen neigen naar apathie. Denk er alstublieft ook aan dat een spiegel geen plaatsvervanger is voor een partner. Een spiegel heeft dan ook niks te zoeken in het tehuis van een valkparkiet.
Houden met andere vogelsoorten
Hoewel de valkparkiet in een volière kan met grasparkieten, turkooisparkieten en de roodvoorhoofdkakariki (mits deze niet aan het broeden is), zijn de talen van de vogelsoorten verschillend. Ook kan het voorkomen, dat de valkparkiet niet op kan boksen tegen de veel “agressievere” grasparkiet. Daarom moeten valkparkieten alleen in paren met gelijksoortige gehouden worden.
Vrij rondvliegen
Valkparkieten zijn aangeboren vliegers! Wie zijn vliegkunsten eenmaal gezien heeft en weet dat ze in hun geboorteland Australië als zwerfvogel dagelijks grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel, zal niet snel op het idee komen om ze op te sluiten zonder ze de mogelijkheid te bieden om dagelijks een paar uur vrij te kunnen vliegen. Doe dat alstublieft ook niet en gun jouw gevederde vriend elke dag de vrijheid om te vliegen! Hij heeft het nodig om zijn spieren en botten te versterken en voor zijn gezondheid. Geniet van zijn vliegkunsten als hij snel en uiterst elegant zijn rondjes vliegt. Jouw vogel zal er ook van genieten. Als dat niet mogelijk is, is het af te raden om een valkparkiet te houden.
Bezigheid
Stimuleer jouw valkparkiet gerust! Hoe meer je de speelsheid en het knaaginstinct ondersteunt, hoe levendiger en gezonder hij zal zijn. Zelfgebouwd vogelspeelgoed, een klimtouw, stokjes om te knagen, er is genoeg waarmee de valkparkiet graag speelt. Dit dient als compensatie voor hun instinctieve gedrag in het wild. Een valkparkiet die niet genoeg wordt uitgedaagd wordt onverschillig en depressief.