Kanarie

Kanarie

Kanarie

Het hangt af van een goede verzorging

Kanaries worden gezien als erg makkelijk te houden dieren, omdat ze zichzelf onderhouden als je ze de juiste inrichting geeft, zoals een badhuisje, zitstokken in verschillende diktes en een sepiaschelp. Maar soms is je gevederde huisgenoot ook op jou hulp aangewezen.

In bad

Als jouw vogel niet graag in bad gaat, moet je hem regelmatig douchen, zodat zijn veren niet vies worden. Je moet de vogel te slim af zijn door een bloemenspuit met lauwwarm water te vullen en hem net zo lang besproeien totdat hij drijfnat is. Hij zal zich dan uitschudden en zich uitvoerig gaan poetsen. Als jouw vogeltje nalatig is in zijn persoonlijke verzorging, moet je erop letten dat de cloaca niet kleverig wordt. Maak de vieze plaatsen met een spons en lauwwater schoon.

Ruitijd

De jaarlijkse rui, die ongeveer in het hartje van de zomer begint en ca. acht weken duurt, is een vermoeiende tijd voor de vogel. Hij zal je minder met zijn gezang verblijden en heeft veel rust nodig. Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.

Extra voedsel

Ook heeft hij nu extra afwisselend voedsel nodig. De in de dierenwinkel verkrijgbare rui-hulp geeft jouw vogel de extra mineralen en vitaminen, die hij nodig heeft. Een extra voerbak is handig om hem kleine proties aan te kunnen bieden. Geef jouw kanarie ook dagelijks vers groenvoer. Paardenbloem zal hem in het bijzonder goed doen.

Oppervlakkige hoornlaag op de poten

Niet alleen de veren, maar ook de oppervlakkige hoornlaag op de poten wordt elk jaar vervangen. Bij oudere dieren of bij te weinig badgelegenheden kan het voorkomen, dat er verschillende lagen over elkaar ontstaan en de huid dikker wordt en er schubachtig uitziet. Een warm voetenbad helpt om de huid soepel te houden. Wil je jouw huisgenoot extra goed verzorgen, dan kun je de poten ook drie keer per jaar met een vettige crème of kalkbeenzalf voor kleine vogels voorzichtig insmeren. Als de poten er wederom snel weer korstig uitzien, dan kan het zijn dat jouw kleine zangvogel last heeft van mijt. Het is dan het beste om met hem naar de dierenarts te gaan.

Verzorging van de klauwen

Als de klauwen van jouw kanarie te lang zijn, moet je ze absoluut knippen. Anders kan het voorkomen, dat hij niet meer kan lopen, omdat hij over zijn eigen voeten stuikelt. Ook kan het voorkomen dat zijn tenen verkrommen of dat je kleine huisgenoot aan de tralies blijft hangen en zich bezeert. Het is het beste om hem in de ene hand te nemen en met de andere wijsvinger en duim zijn voet naar voren te trekken. Zorg dat je voldoende licht hebt. Nu kun je de doorbloede delen van de klauw zien. Trek punten van de klauwen eraf. Laat absoluut nog een deel van de hoornpartij staan en probeer de natuurlijke vorm van de klauw te behouden. Mocht het toch een keer voorkomen, dat je een stuk te ver hebt geknipt, dan helpt een bloedstelpend watje uit de apotheek.

Verzorging van de snavel

Bij sommige kanaries vergroeit een snavelhelft of de bovensnavel wordt te lang. Dan moet de snavel geknipt worden zodat jouw gevederde vriend weer smakelijk kan eten. Dat is helemaal niet zo makkelijk, omdat de snavel bestaat uit een harde hoornlaag Bovendien moet je erg goed oppassen dat je de tong niet verwond. Als je moedig genoeg bent om het zelf te proberen, moet je je van te voren bij een dierenarts laten informeren over de procedure.

Als jouw kanarie goed wordt verzorgd en hij zich goed voelt, dan zal hij je lange tijd met zijn levendige aard en vrolijke gezang verblijden.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 

2 min

Valkparkiet

Wie zich verdiept in de behoeften van de valkparkiet zal merken dat de uitspraken als "ideale beginnersvogel" en "makkelijk te houden" niet altijd kloppen. Maar als men rekening houdt met de basisprincipes, die nodig zijn om deze soort te houden, dan zal men veel plezier beleven aan de grappige "mini kaketoes" – en zij ook aan hun baasje.

10 min

Parkiet

Oorspronkelijk komen parkieten uit Australië en behoren tot de papegaaienfamilie. Tegenwoordig zijn deze vogels met bonte veren echter uitgegroeid tot één van de meest populaire huisdieren van Europa. Tips en feitjes over de herkomst en het houden van parkieten vind je hieronder.