Zebravis (Danio rerio)

Zebrafish (Danio rerio)

Wat een blikvanger: de zebravis is wereldwijd geliefd dankzij zijn indrukwekkende streepjespatroon.

Je wilt een aquarium en bent nog op zoek naar de juiste vissen die niet alleen geschikt zijn voor beginners, maar die heel mooi? Dan is de zebravis de juiste keuze. Ontdek hier waarom de Danio rerio een van de populairste siervissen ter wereld is.

Uiterlijk: de uiterlijke kenmerken van zebravissen

De naam van de zebravis (Danio rerio of Brachydanio rerio) verraadt al zijn bekende uiterlijk. Want de tot vijf centimeter lange en slanke zoetwatervis heeft een patroon met blauwe iriserende en zwarte lengtestrepen. Deze gaan van de staartvin tot de achterrand van het kieuwdeksel.

Dit geeft de zebravis zijn kenmerkende, gestreepte uiterlijk. Het kieuwdeksel en de vin zijn ook gestreept, maar in grijsblauw en lichtgeel.

Praktische camouflagekleuren

De kleurloze borst- en buikvinnen vallen minder op in tegenstelling tot zijn glanzende kleuren. De buik is geelachtig verlicht en de donkerdere rug heeft een olijfbruine tint.

Met dit kleurenpatroon kan de zebravis zich onderwater beschermen tegen roofdieren. Van onderaf gezien valt de lichte buik van de vis niet op. Op eenzelfde manier vermomt de siervis zich van boven naar beneden op de bodem van het water omdat zijn donkere rug op de bodem lijkt.

Een ander opvallend kenmerk van de zebravis is zijn enigszins naar boven staande mond. Als je geen ervaring hebt met deze vissen, is het in het begin niet altijd gemakkelijk om vrouwtjes en mannetjes van elkaar te onderscheiden. Maar als je de twee geslachten van dichtbij bekijkt, zie je misschien het iets bredere en blekere vrouwtje in vergelijking met de iets kleinere mannelijke vissen.

Wat is het verschil tussen een luipaardvis en een zebravis?

Een speciale vorm van zebravis is de luipaardvis, die waarschijnlijk als gevolg van een mutatie is ontstaan. Zijn naam spreekt ook boekdelen. Want deze bijzondere vorm valt op door zijn bijzonder mooie stippenpatroon.

Vroeger noemden biologen deze speciale vorm Danio frankei. Onderzoekers konden door genetische studies echter achterhalen dat dit geen eigen soort is.

zebravis bij wier © NERYX / stock.adobe.com
De chique luipaardvis steelt de show naast bijna elke andere aquariumvis!

Zebravissen houden en verzorgen: hoe zorg je voor een zebravis?

De zebravis, die tot de karperfamilie behoort, is een schoolvis. Om ervoor te zorgen dat de Danio rerio zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe huis, heeft hij dus contact nodig met soortgenoten. Een groep van tien of meer vissen wordt aangeraden.

Daarnaast stelt de zebravis de volgende eisen aan zijn omgeving en de waterkwaliteit:

1. Het ideale aquarium

Zebravissen houd je het best in een aquarium met een minimale grootte van ongeveer 80 liter. Het zijn goede en actieve zwemmers. Ze houden daarom van open ruimte om te zwemmen in het bovenste deel van het aquarium.

Maar ze hebben ook graag een rustige plek in het aquarium. Hiervoor zijn dicht beplante gebieden op de bodem van het aquarium geschikt. Dek het aquarium in ieder geval goed af. Want deze goede zwemmers springen ook graag uit het water!

2. De vereiste waterkwaliteit

De kwaliteit van het water speelt een belangrijke rol en kan een enorme impact hebben op de gezondheid van je aquariumvissen. Let ook op de volgende waterwaarden voor de beste omstandigheden voor je vissen.

  • dGH-waarde (Duitse totale hardheid): minder dan 20° (zacht water)
  • pH-waarde: 6 tot 7
  • Watertemperatuur: 18 tot 26 °C

Voeding

Voeding: wat eten zebravissen het liefst?

Over het algemeen is de Danio rerio niet veeleisend. Zo eet deze omnivoor normaal droog visvoer, maar ook bevroren en levend voer zoals muggenlarven. Naast dierlijk voer eten zebravissen ook graag plantaardig voer.

Je vindt ook geschikt visvoer in de onlineshop van zooplus.

Gezelschap

Gedrag: met welke vissen leven zebravissen goed samen?

Als rustige schoolvis voelt de zebravis zich op zijn gemak in een groep. De vis verkent ook graag het aquarium alleen of in een kleinere groep.

Je kunt ze ook zonder probleem bij de meeste andere aquariumsiervissen plaatsen. Blauwbaarsen of Sumatranen zijn bijvoorbeeld heel geschikt.

Kweek

Kweken: hoe planten zebravissen zich voort?

Zebravissen zijn enorm populair onder vishouders. Kwekers kunnen van geluk spreken dat de schoolvissen gemakkelijk te kweken zijn. Ze moeten de ouderdieren alleen na het paren uit de kweekbak halen. Zebravissen zijn namelijk parende roofdieren!

Tijdens het kweken van de Danio rerio wordt er voer van hoge kwaliteit (bijv. levend voer) en een beplanting met Java-mos aanbevolen. Als het vrouwtje de eitjes in de vroege ochtenduren afzet, komen de eerste jongen na ongeveer twee dagen uit. De jonge vissen eten vervolgens klein vijvervoer en micro-organismen.

Gezondheid

Gezondheid: welke ziekten komen vaak voor bij zebravissen?

Als lid van de danionidae-familie kunnen zebravissen verschillende visziekten kijgen. Deze omvatten bijvoorbeeld een schimmelplaag (mycose) of de echte neonziekte.

Door overkweek zouden er ook al jonge vissen geboren zijn met veranderingen in de kieuwen. Deze zijn dan gezwollen, rood en ze steken uit. Dieren met dergelijke kieuwschade hebben een aanzienlijk korter leven.

In goede gezondheid is de levensverwachting van zebravissen ongeveer zes jaar.

Aanschaf

Aanschaf: hoeveel kosten zebravissen?

Over het algemeen kun je deze populaire Aziatische vis in elke goed uitgeruste aquariumwinkel kopen. Je koopt de vissen voor één tot drie euro per stuk. Daarmee is deze soort een van de goedkopere siervissen. De luipaardvis is daarentegen een speciaal gekweekte vorm en kan daarom wat duurder zijn.

Herkomst: wat is de natuurlijke habitat van zebravissen?

De levendige Danio rerio leeft in Oost-Indische en Pakistaanse zijrivieren van de Ganges. Maar de zoetwatervis komt ook voor in andere delen van Azië, zoals Bangladesh, Myanmar en Nepal.

Hij geeft de voorkeur aan stilstaand en langzaam stromend water, wat meestal in rijstvelden voorkomt.

Samenvatting: passen zebravissen in mijn aquarium?

Zelfs voor beginners is dit soort vissen zeer geschikt. Als je de aanbevolen instructies voor het houden en verzorgen van volgt, zul je zeker veel plezier aan zebravissen beleven. Omdat deze vis van nature ook erg vruchtbaar is, kun je indien gewenst met weinig moeite nakomelingen kweken.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.

9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.