Neontetra

Neontetra

Neontetra

Prachtige kleuren als verdedigingsmechanisme

Iedereen die zich ooit eens met aquaria en vissen heeft bezig gehouden, kent deze kleine neonvisjes. Met hun innemende en wonderlijke ‘neonachtig’ kleuren zijn ze een bijzonderheid die zelfs leken direct opvalt. De reden voor dit prachtige kleurenspectrum is zeer exclusieve kennis, die van levensbelang is.

De neontetra leeft oorspronkelijk in erg donkere schaduwwateren. Bovendien zijn deze visjes donkere bodemgrond en donker gekleurd water goed gewend. Voor iedere natuurlijke vijand zou het dus doodsimpel moeten zijn om de lichtgevende prooi te pakken te krijgen. Maar de natuur heeft meegedacht. De kleuren, die voor donkere waters ongewoon fel zijn, verwarren de aanvaller. Als individuele vis is de neontetra dan wel niet veilig, maar de reflecties van de school waar de vis zich in ophoudt, houden de vijand van een aanval af. Voor de neontetra’s zelf is het natuurlijk makkelijk om in de school te blijven, omdat ze elkaar door hun lichtgevende voorkomen snel kunnen vinden.

Een bijzonderheid van de neontetra is dat hij zelf geen licht geeft. Hij reflecteert juist het invallende licht. In het aquarium kun je dit proces erg goed zien. Als ’s ochtends het licht aangaat, is de prachtige veelvoud aan kleuren nog niet volledig ontvouwd. Dat gebeurt pas wanneer de lichtinval toeneemt. De neontetra’s komen overigens bijzonder goed tot recht in een aquarium met donkere bodemgrond en zwakke belichting.

Al met al heeft de neontetra zijn populariteit eigenlijk alleen aan dit verdedigingsmechanisme van de natuur te danken.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.

9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.