Zoutwateraquarium inrichten: de technische basisuitrusting
Het maakt niet uit voor welke dieren je een aquarium inricht, de basistechniek voor zoutwateraquaria bestaat uit de volgende 4 delen.
1. Verlichting: het optimale licht in zoutwateraquaria
Bij zoutwateraquaria worden vaak halogeen-metaaldamplampen (HQI) of T5-fluorescentielampen gebruikt.
Het licht in je aquarium zorgt niet alleen voor een mooi beeld, het heeft ook belangrijke biologische functies. Zo hebben de zoöxanthellen die zorgen voor aanmaak van het rif, voldoende zonlicht nodig voor de fotosynthese. Het tekort aan natuurlijk licht in het aquarium kan opgevuld worden met kunstmatige verlichting.
Lichtkleur- en intensiteit moeten de natuurlijke situatie zo goed mogelijk nabootsen. Om bijvoorbeeld zonlicht na te bootsen, zijn lichten met een kleurtemperatuur van minstens 5.200 en het liefst 10.000 Kelvin geschikt.
De tijd dat het aquarium verlicht wordt moet tussen de 8 en 12 uur liggen en het moet afgestemd zijn op de bewoners van het aquarium.
2. Filtering: voor helderheid zorgen
Zoutwatervissen houden van schoon water. Als eigenaar van een aquarium heb je daarom een adequaat filter voor zoutwater nodig.
In zoutwateraquaria worden bijvoorbeeld eiwitafschuimers gebruikt. Deze houden het water schoon en filteren organische en anorganische afvalstoffen. De eiwitafschuimers worden versterkt door gesteente, dat werkt als een natuurlijk filter.
3. Stroming: zo zorg je voor beweging in het aquarium
Zoutwaterdieren zijn gewend aan een sterke stroming. Deze zorgt voor voldoende zuurstof in het water en gaat metabolieten van het koraal tegen.
Een stromingspomp voor zoutwater stimuleert in het hele aquarium de stroming. Een beschermingsrooster voorkomt dat vissen erin gezogen worden. Reinig de pomp regelmatig om te voorkomen dat het vermogen afneemt.
Als je de technische component van het aquarium in een apart techniekdeel wilt plaatsen, heb je daarvoor een toevoerpomp nodig die het water uit het techniekbassin weer in het aquarium vervoert. Alleen de toevoerpomp hoeft dan in het bassin te zitten.
Tip: het circuleervermogen van de pomp moet ongeveer 10 tot 15 keer de inhoud van het bassin per uur bedragen. Bij 300 liter is dat dus zo’n 3.000 tot 4.500 liter.
4. Temperatuurregulering: warmtestaaf voor aangename temperatuur
De dieren van je aquarium voelen zich het best bij een temperatuur van 24 tot en met 26 graden Celcius. Met een warmtestaaf en thermometer lukt het gemakkelijk om de ideale temperatuur te behouden.
Tijdens de zomermaanden moet je te hoge temperaturen voorkomen door een ventilator op het wateroppervlak te richten.
Aanvullende techniek voor de inrichting van je zoutwateraquarium
Om te zorgen dat het water in je aquarium altijd de beste kwaliteit heeft, is het raadzaam om een osmose-apparaat voor zoutwater en een navulling aan te schaffen.
Zoutwater is bijzonder schoon. Leidingwater bevat echter concentraties nitriet en nitraat. Te veel van die concentratie bevordert de groei van algen en schaadt de vissen. Een apparaat voor omgekeerde osmose maakt van leidingwater zuiver water.
De navulling zorgt er voor dat het waterpeil in je aquarium altijd ideaal is. Uit het aquarium verdampt regelmatig water en er blijft zout in achter. Een te hoge zoutconcentratie verstoort het evenwicht in de miniatuur-onderwaterwereld. Daarom moet het altijd met zoetwater worden bijgevuld.
Met een densimeter kan je het zoutgehalte waarnemen en met een pH-meter hou je de pH-waarde in de gaten.
Jouw boodschappenlijstje voor de technische basisuitrusting:
- Verlichting
- Stromingspomp
- Toevoerpomp
- Eiwitafschuimer
- Thermometer
- Warmte-element
- Densimeter en pH-meet-element
- Osmose-apparaat en navulling
Met deze technische componenten staat de start van jouw onderwaterrijk niets meer in de weg.