Alle begin is makkelijk…
Het besluit is genomen: Er moet een aquarium komen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk; waar moet op gelet worden? In dit artikel lees je alles over de installatie van het aquarium.
De standplaats
De installatie van het aquarium begint bij het begin. Het belangrijkste is een vlakke, rechte ondergrond. Het best geschikt is natuurlijk een aquariummeubel. Bovendien mag het aquarium absoluut niet aan direct zonlicht blootgesteld worden, aangezien uv-straling de algengroei bevordert en ’s zomers bovendien het gevaar bestaat dat het aquarium fors opwarmt. Houd bovendien absoluut rekening met de draagkracht van jouw vloer en vraag desnoods een staticus of jouw verhuurder, hoeveel gewicht jouw vloer zonder grote problemen kan dragen.
Het aquarium
Over het algemeen geldt: Hoe groter het aquarium, hoe eenvoudiger het is om de waterwaarden stabiel te houden. Hiermee versimpelt zich ook het zorgen voor de latere bewoners. Als absoluut minimum is een inhoud van 60 liter brutovolume aan te houden. Let erop dat het aquarium met zwarte silicone dichtgeplakt is. Doorzichtig silicone wordt na verloop van tijd door algen overwoekerd, waardoor jouw aquarium kan gaan lekken.
Het beste zou zijn om de kom altijd op een speciale aquariumonderlaag te leggen, die onregelmatigheden uitvlakt en zo spanningen in het glas voorkomt. Om onaangename verassingen te voorkomen, kun je jouw nieuwe aquarium met water vullen. Blijf direct en in de volgende uren nagaan, of het aquarium nog waterdicht is. Bij twijfel kun je het aquarium een nachtje laten staan, om ook de kleinste lekken te vinden. Als je er zeker van bent dat het aquarium waterdicht is, spoel je het nog eens grondig met zuiver water uit, om eventuele resten van fabricage en opslag te verwijderen. BELANGRIJK: nooit schoonmaakmiddel gebruiken!
Grote decoratiestukken
Als je van plan bent, om jouw aquarium met grote stenen of andere zware voorwerpen te versieren, is het raadzaam om hier speciaal schuim onder te leggen. Dit verhindert dat het aquarium beschadigt wordt, als bijvoorbeeld een woelende bewoner later de bodembedekking wegdraagt en zo de hele constructie gaat wankelen. Vooral brokken lavasteen hebben vaak scherpe kanten, maar ook onder grote wortels moet voor de zekerheid een onderlegger. Je kunt decoratiestukken waaronder je zulk schuim legt nu al in jouw aquarium zetten, om dit zo stabiel mogelijk te maken.
Denk je eraan om decoratiestukken voordat je deze in jouw aquarium zet, met zuiver water af te spoelen. Wortels moeten uitgekookt worden, om eventueel ontspruiten in de kiem te smoren. Erg grote wortels kun je simpelweg met kokend water begieten, kleinere kook je gewoon in een pan. De rode kleur die de meeste wortels hierbij afgeven, ontstaat onder andere door zogenaamde looistoffen. Deze stoffen kunnen geen kwaad, in sommige aquaria zorgt dit zelfs voor een gewenst effect. Hoe meer je de wortels uitwast, hoe minder sterk ze kleuren. Mocht je kraakhelder water willen, spoel de stukken dan gewoon meerdere keren uit. Wortels die steeds willen gaan drijven, kun je van tevoren een paar dagen tot weken onder water leggen, tot ze genoeg water hebben opgezogen.
De bodemgrond
Nadat je onder de grote decoratiestukken de beschermende onderleggers gelegd hebt en deze hun plaatsje hebben gevonden, is het tijd voor de tweede inrichtingsfase: de bodemgrond, rijk aan voedingsstoffen, breng je onder de grindbodem aan. (Wil je liever een aquarium met een zandbodem, is het niet aan te raden om bodemgrond te gebruiken, omdat deze dan gaat rotten. In ons voorbeeld richten we echter een aquarium met grindbodem in.)
Op de plekken waar je planten neer gaat zetten moet de bodemgrond hoger opgehoopt worden dan op ‘plantloze’ plekken. Modelleer dus de achterkant van het aquarium een beetje hoger. Als het te droog is en de hopen steeds instorten, bevochtig de grond dan met wat water, dan kun je jouw ontwerp makkelijker realiseren. BELANGRIJK: de bodemgrond NIET uitwassen, anders gaan de voedingsstoffen verloren.
Voorbereiden van het grind
Spoel het grind grondig uit, voordat je dit in het aquarium inbrengt. Minuscule stof- en zanddeeltjes worden zo verwijderd en het water waar we de kom later mee vullen, wordt eerder weer helder. Bovendien ontdoe je het grind zo van goed oplosbare schadelijke stoffen en verontreinigingen. Neem een ongebruikte emmer om het grind te wassen (een gebruikte emmer is absoluut uit den boze, omdat deze restjes van schoonmaakmiddelen kan bevatten, die later onze dieren in microscopische hoeveelheden al ernstig in gevaar kunnen brengen). Wij adviseren je om een nieuwe emmer te kopen, waar je direct op schrijft waar deze voor is, zodat die niet voor iets anders dan het aquarium wordt gebruikt.
In deze emmer kun je het grind in behapbare porties met kraakhelder water vermengen en goed doorroeren. Verder is het misschien de moeite waard om een grote zeef bij de hand te houden. Daar kun je het grind inschudden en de zeef vervolgens onder water te houden. Goed roeren en dan simpelweg het water weg laten lopen. Als het water uit de zeef, of als je zonder zeef werkt, het water in de emmer helder is, kun je aan de volgende portie beginnen. Op die manier was je de hele hoeveelheid grind schoon en is het klaar om de bodem van jouw aquarium op te vullen.
Nu is de installatie van het aquarium klaar en ben jij helemaal klaar voor jouw onderwaterwereld!