Waterkwaliteit in het aquarium testen

waterkwaliteit testen

De waterkwaliteit van je aquarium testen, hoe doe je dat? Water is het levenselement voor vissen en planten. Om dit te waarborgen is het dus goede watervoorziening nodig, en dus een goede waterkwaliteit. Het is belangrijk om één keer per week drie wezenlijke waterwaarden controleren. Let hierbij op de nitrietwaarde, de pH-waarde en de waterhardheid. Dit artikel richt zich ten eerste op de nitrietwaarde.

1. Waterkwaliteit: nitrietgehalte in het aquarium

Nitriet ontstaat bij de afbraak van visexcrementen. Het blokkeert de zuurstofverdeling in het lichaam van de vissen. Een hoge nitrietconcentratie moet voelen alsof de dieren bij wijze van spreken van binnenuit stikken. Normaal gesproken wordt nitriet in aquaria door nitrobacter-bacteriën afgebroken tot het relatief ongevaarlijke nitraat. De bacteriën stellen zich daarbij in op de hoeveelheid vissen en voer in het aquarium. Buitengewone werkdruk, zoals bijv. bij een dode vis die onopgemerkt in het aquarium weg aan het rotten is, komen de bacteriën echter niet te boven.

Controleer daarom één keer per week het nitrietgehalte van uw aquarium. Het zou bijvoorbeeld ideaal zijn om de meting midden in de week door te voeren. Ook met een meting op de ochtend vóór de waterverversing kun je te weten komen of de stikstofkringloop in orde is.

  • Ammonium/Ammoniak (NH3/NH4): Nitrosomonas-bacteriën verwerken ammonium / ammoniak en zuurstof tot nitriet
  • Nitriet NO2: Nitrobacter-bacteriën verwerken nitriet en zuurstof tot nitraat
  • Nitraat NO3: Water H2O, zonder stikstofbelasting

2. Resultaten: wat willen de meetresultaten zeggen?

De volgende tabel geeft een overzicht over maatregelen die je door moet voeren en de beoordeling van uw meetresultaten.

Meetresultaat Nitriet Beoordeling/Maatregel
0,1 mg/L en lager Alles in orde, water naar normale schema verversen.
0,3 mg/L Waterkwaliteit in gevaar – controleren of het filter zonder problemen draait of dat er een vis mist.
0,5 mg/L Waterkwaliteit flink in gevaar – onmiddellijk ca. 30% van de inhoud van de kom verversen. Vers water absoluut zuiveren.

Vind de oorzaak van de kwaliteitsvervuiling.

  • Draait het filter probleemloos?
  • Mist er een vis?
  • Heb je per ongeluk te veel gevoerd? Fouten terugdraaien, bijv. voerresten wegzuigen etc.

1,0 mg/L en hoger Onmiddellijk 50% van het water verversen. Vers water zuiveren. Fouten opzoeken en terugdraaien.

3. Oorzaken van een te hoge nitrietwaarden

  • Jouw aquarium is hopeloos overbevolkt. Het aquarium draait al langere tijd (4 weken) met te veel vissen (te hoge vissenbezetting). Breng je speciaalzaak op de hoogte van soort en aantal van jouw vissen en de grootte van uw aquarium.
  • Waterzuiveringsmiddel is niet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt.
  • Het filter loopt niet zonder problemen.
  • Eventueel is er een antibacterieel geneesmiddel gebruikt om een bepaalde ziekte te genezen. Houd er rekening mee dat deze middelen niet tussen nuttige en schadelijke bacteriën kunnen onderscheiden.
  • Er is één of meerdere keren per ongeluk te veel gevoerd.

In onze webshop vind je verschillende producten voor waterzuivering en waterverzorging van je aquarium! Ook andere producten voor het aquarium bestel je extra voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Algen in het aquarium

Groen, rood, blauw – in alle kleuren en variaties bewonen algen een aquaria. Zonder hun hulp gaat het niet, maar als ze de overhand krijgen, moet er ingegrepen worden. Lees in dit artikel meer over algen in het aquarium.

2 min

Waterverversing in een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort. In dit artikel lees je dan ook alles over: water verversen in een aquarium.

4 min

Verhuizen met vissen

Niemand die ooit een aquarium gekocht heeft, dacht er bij deze gelegenheid als eerste aan, zijn huidige domicilie samen met zijn vochtige huisdieren weer te verlaten. Het gebeurt echter maar al te vaak dat mensen door persoonlijke of beroepsmatige veranderingen verplicht worden van woning of woonplaats te veranderen. Hoe krijg je dan het aquarium met inhoud zo goed mogelijk in het nieuwe thuis? In dit artikel lees je alles over verhuizen met vissen.