Engelse rijstijl vs Westernrijden
Om te kunnen bepalen of Engelse rijstijl of Westernrijden de juiste rijstijl is, moet men eerst de verschillen tussen beide rijstijlen leren kennen.
© EmotionPhoto / stock.adobe.com
Om te kunnen bepalen of Engelse rijstijl of Westernrijden de juiste rijstijl is, moet men eerst de verschillen tussen beide rijstijlen leren kennen.
Bij deze rijstijl oefent de ruiter constante druk op het paard uit. Hij heeft altijd contact met het paard via het bit. Het paard luistert naar de signalen. In eerste instantie gaat het de Engelse ruiter om de esthetiek en de uitstraling van het paard. Daar horen de volgende dingen bij: mooi rechtop lopen, het paard verzamelen, ontspannen lopen, swingende zuivere gangen. Om dit te bereiken, maakt de ruiter gebruik van zijn gewicht, de dijen en gebruikt hij de teugels. Dit is vaak een vermoeiende en zweterige aangelegenheid.
De basisgangen, stap, draf en galop worden in verschillende intensiteit gereden. Zo kan draf onderverdeeld worden in verzamelde draf, arbeidsdraf, middendraf en uitgestrekte draf. De kers op de taart is piaffe en passage. Piaffe is een swingende verzamelde draf op de plaats. Passage wordt net als piaffe gereden, maar daarbij gaat men wel zachtjes vooruit. Piaffe en passage zijn niet gebruikelijk voor de gemiddelde ruiter. Het is pas te zien op toernooien van de klasse S (zwaar) en de Grand Prix (de kers op de taart van de dressuursport). De belangrijkste disciplines in de Engelse rijstijl zijn dressuur, springen en military.
De Western-rijstijl is gebaseerd op de filosofie: maak het het paard moeilijk om het verkeerde te doen en makkelijk om het juiste te doen. De train-methode gaat ervan uit dat het paard de druk probeert te ontwijken. Een goed getraind Westernpaard reageert op lichte enkeldruk en kan met een hand en losse teugel gereden worden.
Het eenhandig rijden heeft een achterliggende gedachte uit de tijd van de grote koeienkuddes uit het Amerikaanse Midwesten. Het paard werd toen door cowboys gebruikt om koeien te drijven en te vangen. Omdat de comboy het meeste werk vanaf het paard moest doen, had hij steeds een vrije hand nodig. Eenhandig rijden is dus niet chic, maar handig!
Een andere bijzonderheid van de Western-rijstijl is “jog”, een langzame comfortabele draf. De cowboy moet vaak grote afstanden afleggen. Het is dan ook begrijpelijk dat hij liever niet op een paard met swingende draf zit en de voorkeur geeft aan een langzame comfortabele draf (jog). Ook vandaag de dag is de jog en het eenhandig rijden de favoriete van de vrijetijdsruiter. Natuurlijk! Ook jij wilt kunnen ontspannen en comfortabel kunnen zitten.
Het Western-rijden is ook bekend van toernooien. Hoofdzakelijk door de discipline Reining, dat voor het eerst te zien zal zijn bij de volgende Olympische Spelen. Typisch voor Reining zijn spins, waarbij het paard 360 graden draait rondom zijn achterbenen en sliding stops, waarbij het paard vanuit galop plotseling tot stilstand komt aan de losse teugel. Een andere spectaculaire discipline is “Cutting”, het vangen van koeien. Minder bekend zijn de disciplines Pleasure, Trail en Horsemanship. Springen komt bij de Western-rijstijl niet voor omdat het western-zadel niet geschikt is voor deze sport. Veel dingen die er bij Westernrijden makkelijk en ontspannen uitzien, zijn het resultaat van een lange consequente training.
Nadat men de verschillen tussen beide rijstijlen kent, moet men nog een keuze maken. Het is daarbij van belang te letten op je eigen voorliefdes. Wil ik op een groot paard – zoals bij de Engelse stijl gebruikelijk is – of een kleiner beheersbaarder Westernpaard rijden? Heb ik telkens contact met het paard nodig of vind ik het fijner om met een losse teugel in de bak te rijden? Wil ik graag meedoen aan toernooien? Neem gewoon eens een kijkje bij een manege waar ze de Engelse rijstijl hanteren en bij een manege waar ze de Western-rijstijl hanteren. Praat met de mensen en kijk tijdens de lessen.
Rijden is uiteindelijk ook een kwestie van levensstijl. De Engelse rijstijl is verbonden met een andere atmosfeer dan de Western-rijstijl. Wie op zoek is naar avontuur en Wild West Romantiek is bij de Western-rijstijl aan het juiste adres en niet bij de Engelse rijstijl. Daar gaat het er wat deftiger aan toe.
In onze zooplus-shop vind je alles voor jouw paard, zoals voer, strooisel en andere accessoires.
Om te kunnen bepalen of Engelse rijstijl of Westernrijden de juiste rijstijl is, moet men eerst de verschillen tussen beide rijstijlen leren kennen.
Dat kleine meisjes van paarden houden, is al langer bekend. Paardrijden is echter niet alleen een sport voor kinderen en jongeren. Paardrijden voor volwassenen is erg populair. Moedig je paard aan als een hobby - het is het waard!