Cavia’s buiten houden in de winter
Cavia’s buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs ’s winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
© Jimmy / stock.adobe.com
Ze knuffelen graag met hun baasje en zijn ongelofelijk leergierig. Ratten zijn fascinerende dieren die ook goed kunnen worden gehouden door werkende mensen en oudere kinderen. Deze schattige knaagdieren zijn relatief makkelijk te verzorgen, ook al mogen beginners de inspanning die er toch bij komt kijken, niet onderschatten. Hier vind je tien tips voor de verzorging van ratten.
Ratten zijn slimme en sociale dieren. Dierenliefhebbers kunnen er veel plezier aan hebben door ze te observeren, met ze te spelen en ze kleine trucjes aan te leren. Aangezien ratten in de late middag, avond en vroege ochtenduren bijzonder actief zijn, zijn ze ideaal als huisdier voor werkende mensen.
Ook oudere kinderen kunnen samen met hun ouders verantwoordelijk worden voor een rattenroedel en deze verzorgen. Maar let er wel op dat ratten gemiddeld slechts ongeveer twee jaar oud worden en dat het overlijden van het geliefd huisdier (niet alleen) voor kinderen met verdriet gepaard kan gaan.
Tamme ratten die als huisdier worden gehouden, stammen af van de trekratten. Ze zijn er in verschillende vachtkleuren, zoals zwart, bruin, crème en wit. Ook albino’s, oftewel witte dieren met rode ogen, komen vrij vaak voor.
Als je één of meerdere ratten wilt adopteren, bezoek dan eens het asiel bij jou in de buurt: In de kooitjes van dierenbeschermingsverenigingen wachten regelmatig veel tamme ratten op een nieuwe baasje. Tegen een lage beschermingsvergoeding kun je je nieuwe lieveling adopteren.
Het volgende is belangrijk: Ratten zijn roedeldieren en mogen nooit alleen in hun kooi zitten. Om een soortspecifiek leven te kunnen leiden, hebben ze minstens één soortgenoot nodig. Een ideale groep om ratten te houden, bestaat uit drie tot zes ratten.
Om ongewenste nakomelingen te voorkomen, moeten dieren van hetzelfde geslacht worden gekozen; vrouwtjes verdragen elkaar beter dan mannetjes. Als alternatief kunnen vrouwtjes en gecastreerde mannetjes samen worden gehouden. Wil je je rattenroedel uitbreiden? Dan moet je een jong exemplaar bij de volwassen dieren zetten.
Hoeveel ruimte heeft een rat nodig? Het wordt aangeraden om voor een groep van twee tot zes dieren een ruime kooi met een afmeting van 100 x 50 x 120 centimeter aan. De kooi moet over meerdere niveaus beschikken die de wendbare klimmers via ladders of takjes kunnen bereiken.
De bodem moet bedekt zijn met zachte, stofvrije houtkrullen. Bovendien hebben deze nette knaagdieren een wc-hoekje met kattenbakvulling of chinchillazand nodig. Een met onbehandeld hooi of stro bekleed slaaphuisje en talrijke verstop- en speelmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld rolletjes van karton, maken het rattenhuis perfect.
Hoe groot je rattenkooi ook is en hoeveel afwisseling hij ook biedt: je rat moet zich dagelijks lekker kunnen bewegen. Meerdere uren per dag moeten de bewegingsvriendelijke en nieuwsgierige dieren de mogelijkheid krijgen om onder toezicht een beveiligde kamer te verkennen. Stroomkabels, boeken, giftige planten en alles waar niet aan geknaagd mag worden, moet je tijdens deze momenten vermijden.
Samen spelen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van ratten. Of hij dat in de kooi doet met zijn soortgenoten of wanneer jij hem buiten de kooi laat bewegen: De dieren hebben veel afwisseling nodig om mentaal en lichamelijk bezig te kunnen zijn.
Niet-bedrukte kartonnen dozen, gevuld met verkreukeld papier, worden bijvoorbeeld graag gebruikt om erin te klimmen en te graven. Van dozen of oude boeken kun je spannende doolhofjes bouwen waarin kleine lekkernijen zoals stukjes komkommers op je rat wachten.
In tegenstelling tot veel andere knaagdieren worden ratten vaak zeer aanhankelijk, vooral als ze al als jonge dieren intensief contact met mensen hebben gehad. Hoe meer je met je rat bezig bent, des te tammer wordt hij. Veel ratten zitten graag bij hun baasje op hun schouder en genieten daarbij van het nauwe lichaamscontact.
Tip: als je je rat uit zijn kooi wilt halen, neem hem dan met je ene hand voorzichtig onder zijn buik vast en leg je andere hand beschermend over zijn rug. Aan hun gevoelige staart willen ratten niet worden opgetild.
Ratten zijn zogenaamde gemengde fijnproevers, maar eten meer plantaardig dan dierlijk voer. Ze houden van havervlokken en speciale graanmixen, maar ook van verse groente, zoals komkommer, sla en wortel. Met uitzondering van citrusvruchten houden ze ook van fruit.
Dierlijk eiwit eten ratten in de vorm van gekookte eitjes, kwark, yoghurt of meelwormen. Als kleine lekkernijen voor tussendoor zijn noten, beschuit of knäckebrot geschikt.
Als je een rat soortspecifiek houdt, wordt hij meestal slechts zelden ziek. Wanneer je rat een doffe vacht, korstjes om de ogen en snot rond de neusgaten, is dat een indicatie dat er iets mis is met je knaagdier. Ook duidelijk hoorbare ademgeluiden, gebrek aan eetlust en apathie zijn tekenen dat een rat ziek is.
In dat geval moet je direct naar de dierenarts, het liefst naar een specialist voor kleine dieren. Typische rattenziektes zijn luchtweginfecties en tumoren.
Ratten zijn zeer vruchtbare dieren. Al vanaf de leeftijd van vijf tot zes weken kunnen de vrouwtjes zwanger worden. Per worp krijgen ze gemiddeld tien jongen, die direct na de geboorte weer klaar zijn voor zwangerschap. Zo kent een vrouwtje gemiddeld vier worpen, oftewel veertig nakomelingen per jaar.
Om ervoor te zorgen dat het houden van ratten niet teveel voor je wordt, moet je bij het samenstellen van de groep altijd op het geslacht van de dieren letten. En: Het fokken laat je het best over aan deskundigen.
Tamme ratten zijn als huisdier (niet alleen) voor kinderen vaak beter dan cavia’s of konijnen. In tegenstelling tot deze typische vluchtdieren zijn tamme ratten in de regel niet bang om te worden aangeraakt en geaaid. Integendeel: Ze genieten van het samenleven met hun verzorgers en genieten van uitgebreid knuffelen.
Cavia’s buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs ’s winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.