Reuzenkonijnen: De drie populairste rassen in Duitsland

Geschreven door zooplus Editorial Team

Reuzenkonijnen worden beschouwd als volgzaam, makkelijk te houden en zien er schattig uit. Denk je erover na om een konijn te nemen, maar weet je niet welk ras je best kiest? Hieronder laten we je de drie populairste reuzenkonijnen zien.

Grijze reuzenkonijnen

Reuzenkonijnen worden beschouwd als volgzaam, makkelijk te houden en zien er schattig uit.

Reuzenkonijnen zijn geen hazen

Konijnen behoren tot de familie van de hazen (Leporidae). Het gaat hier echter niet om echte hazen, maar om haasachtigen (Lagomorpha). Alle tamme konijnen stammen af van het Europese wilde konijn (Oryctolagus cuniculus). Door het fokken zijn er talloze konijnenrassen ontstaan, waarvan sommige aanzienlijk verschillen in grootte, kleur en vachtvariatie.

Wat zijn de grootste verschillen tussen konijnen en hazen?

Hoewel beide soorten op elkaar lijken, zijn er tal van verschillen tussen hazen en konijnen. Ten eerste is er de lichaamsbouw: hazen zijn aanzienlijk groter dan konijnen en hebben een slank, sterk lichaam. Hun oren zijn ook langer.

Konijnen zijn kleiner en gedrongen. Reuzenkonijnen zoals de Duitse reus, die met ongeveer tien kilo zwaarder is dan de gemiddelde wilde haas met een lichaamsgewicht van ongeveer zes kilo, vormen natuurlijk een uitzondering.

Beide dieren verschillen ook in hun manier van leven. Konijnen leven in groepen. Ze graven tunnels waarin ze zich kunnen verstoppen bij gevaar. Hazen daarentegen zijn eenzaten die bijna uitsluitend aan de oppervlakte leven, waar ze voortdurend in beweging zijn. Daarom zijn hazen dus niet geschikt als huisdier.

Wat zijn de populairste rassen van reuzenkonijnen?

Bij de reuzenkonijnen gaat het om een groep bijzonder grote konijnen. Er zijn drie veel voorkomende rassen:

  • Duitse reuzen en Witte reuzen
  • Duitse Lotharinger
  • Duitse Ram

Gedrag: De grote met het zachte karakter

Reuzenkonijnen worden beschouwd als erg rustige en goedaardige dieren. Daarom worden ze door hun eigenaren liefdevol en terecht ‘gentle giants’ genoemd. De meeste reuzenkonijnen zijn dan ook ontzettend aaibare en vertrouwensvolle kameraadjes. Ze kunnen het goed vinden met kinderen, katten en niet al te wilde, kleinere honden.

Maar niet elk reuzenkonijn wil altijd worden geaaid of spelen. Als je de lichaamstaal en houding van je konijn juist kunt interpreteren, vormt dit de sleutel tot een innige relatie tussen mens en dier. Als het dier bijv. hard met zijn achterpoten op de grond slaat, is het bang en voelt het zich bedreigd. Het spelen moet dan ook stoppen. Als hij je echter met zijn neus aanraakt, wil hij jouw genegenheid.

Duitse reus: Het grootste konijn ter wereld

Met een lichaamslengte van ongeveer 72 centimeter en een normaal gewicht tussen de zeven en twaalf kilogram, is de Duitse reus het grootste konijn ter wereld. Sommige dieren kunnen zelfs aanzienlijk groter en zwaarder worden.

Hij wordt gekenmerkt door zijn sterke, langgerekte en atletische lichaamsbouw. Het reuzenkonijn staat ook bekend om zijn mooie, grote oren. Deze worden minstens 17 centimeter lang.

Ze hebben ook een sterke, brede kop met volle wangen. Hun vacht, die erg uiteenlopende kleuren kan hebben, is kort en dicht. Dit konijnenras heeft echter geen gevlekte vacht.

Goudkleurig reuzenkonijn in het gras © ScullyPictures / stock.adobe.com
Konijnen zijn kleiner en gedrongen

Waar komt de Duitse reus vandaan?

De Duitse reuzen vinden hun oorsprong in Vlaanderen (België). De eerste reuzenkonijnen werden in 1880 naar Duitsland gebracht. Het is dan ook een fokvorm van de veel kleinere Vlaamse reuzen, ook wel Belgische reuzen genoemd. Aanvankelijk werd het ras alleen gefokt in kastanjebruin (hazenkleur) en ijzergrijs.

Er is trouwens ook nog de witte reus. Dit is de volledig wit gekleurde variant van de Duitse reus, die ook rode ogen heeft. Deze worden echter al enkele jaren niet meer erkend als op zichzelf staand ras.

Profiel

  • Herkomst: Duitsland, België (Gent)
  • Grootte: gemiddeld 72 centimeter
  • Gewicht: zeven tot twaalf kilo
  • Kleuren: grijs, donkergrijs, wildkleurig, hazenkleurig, zwart, blauw, blauwgrijs, chinchilla, geel, wit
  • Vacht: kort, dicht en gladgestreken

Duitse ram: Reuzenkonijn met hangoren

Strikt genomen behoort de Duitse ram helemaal niet tot de reuzenkonijnen. Toch is dit jonge ras aanzienlijk groter dan de meeste andere konijnen. De Duitse ram is ontstaan uit een kruising tussen de Franse ram en de Hollandse dwergram. Met een lichaamslengte van ongeveer 50 centimeter en een normaal gewicht van vijf en een halve kilo is hij compacter dan de Duitse Reus en de Lotharinger.

Dit reuzenkonijn wordt gekenmerkt door een sterke, brede lichaamsbouw. Hij heeft een korte kop met uitgesproken wangen, een brede voorkop en een gebogen neus, evenals een korte nek, brede schouders en sterke poten. Kortom: het schattige reuzenkonijn ziet er echt uit als een ram in miniatuurformaat.

Een ander bijzonder kenmerk zijn de flaporen. Van oorpunt tot oorpunt meten ze een indrukwekkende 38 tot 45 centimeter. Dit konijnenras heeft ook een zachte, aaibare vacht, die in verschillende kleuren kan voorkomen.

Het probleem met de flaporen

Rammen zijn populaire huisdieren, met name vanwege hun lieve en schattige voorkomen. Met name de hangende flaporen maakt ze onweerstaanbaar schattig.

Dit moet je wel weten: in het wild komen geen konijnen met hangende oren voor. Ze staan vrijwel altijd naar boven. Hierdoor kunnen de dieren beter horen en de flaporen helpen hen ook om met elkaar te communiceren.

Waarom heeft de Duitse ram nu flaporen? Dit ligt waarschijnlijk aan een mutatie. Later fokte met ze bewust met deze eigenschap.

Het probleem: rammen horen minder goed dan andere soortgenoten en zijn ook vatbaarder voor oorinfecties. Dit komt omdat de oren niet voldoende geventileerd worden. De flaporen zijn bijzonder uitgesproken bij Engelse rammen. Het fokken van de soort is dan ook omstreden. Over het algemeen beschouwen een aantal dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen de flaporen van rammen als een mishandeling tijdens het fokken.

In het wild komen geen konijnen met hangende oren voor. © farbkombinat / stock.adobe.com
In het wild komen geen konijnen met hangende oren voor.

Profiel

  • Herkomst: Duitsland
  • Afmetingen: 45 tot 50 centimeter
  • Gewicht: vijf en een half tot negen kilo
  • Kleuren: ijzergrijs, donkergrijs, wildkleuren, blauwgrijs, geel, rood, chinchilla, zwart
  • Vacht: zacht, aanliggend, dicht met veel ondervacht

Duitse Lotharinger: Reuzenkonijnen met bijzonder mooie vachttekening

Eén reuzenkonijnenras in het bijzonder staat bekend om zijn bijzondere vachtpatroon: de Duitse Lotharinger. Ze hebben een helderwitte vacht met opvallende aftekeningen in zwart, blauw of havana.

De kop van dit reuzenkonijn heeft een vlindervormige vlek boven de snuit. Zijn ogen zijn ook gelijkmatig omrand. De typische punten op de wangen staan eronder. De lange oren zijn ook donker van kleur. Op de rug van de Lotharinger zit ook een aalstreep, die van de oren naar de staart loopt.

De dieren hebben een lang en sterk lichaam met rechte rug. De rechtopstaande oren zijn ongeveer 16 centimeter lang. Met een normaal gewicht van zes kilo en een lichaamslengte van ongeveer 68 centimeter zijn ze iets kleiner dan de Duitse reus.

© Tatyana / stock.adobe.com
De Duitse reus valt op door zijn prachtige aftekeningen op zijn witte vacht.

Waar komt dit konijnenras vandaan?

Het ras van de Lotharinger werd aan het einde van de 19e eeuw in het leven geroepen door de Vlaamse reus te kruisen met sterke Franse ram-konijnen en gevlekte slachtkonijnen. Deze dieren werden geëxporteerd naar Duitsland en gefokt tot de Lotharinger die we vandaag de dag kennen.

Belangrijk voor het fokken: Lotharingers hebben gemengde erfelijke kenmerken. Dit betekent dat uit de paring naast eenkleurige en meerkleurige dieren ook zogenaamde vaal gevlekte dieren voortkomen. Helaas zijn deze laatste meestal niet levensvatbaar. Daarom wordt er tijdens het fokken op gelet dat alleen eenkleurige dieren en typerend gevlekte dieren met elkaar paren.

Profiel

  • Herkomst: Lotharingen (Frankrijk)
  • Hoogte: gemiddeld 68 centimeter
  • Gewicht: vijf tot tien kilo
  • Kleuren: zwart, blauw, havana
  • Vacht: van gemiddelde lengte, dicht, aanliggend en glanzend


zooplus Editorial Team
zooplus Redaktion

The zooplus editorial team consists of a dedicated team of experts with many years of experience in the field of animal husbandry: Luisa with her White Swiss Shepherd Elyos, Laura, Julio, and Florian. Together with a large network of animal experts, we work to make the zooplus magazine a trusted source of information for all animal owners and lovers. Our goal is to provide exciting animal knowledge and relevant information on the proper care of pets.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?

3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.