De caviakooi

Caviakooi

Caviakooi

Speedy zit op zijn lievelingsplek in de caviakooi en aanschouwt de wereld van boven . Na de afgelopen uren is hij bekaf. Eerst een rondje gejogd, dan de hele kooi rond geklommen en tot slot een lekkere salade – daar word je als cavia toch wel goed moe van. Je moet de volgende dingen in gedachten houden als je een cavia in huis neemt:

Het gedrag van cavia’s

Veel dierenvrienden hebben het vooroordeel, dat cavia’s langzame en onhandige diertjes zijn. Echter is het tegendeel waar. Veel cavia’s hebben jammer genoeg niet de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te laten zien. Het overgrote deel van de caviakooien is alleen maar met een ruif en slaaphuisje uitgerust en biedt de cavia dus geen gelegenheid om te klauteren en te spelen. Met een beetje fantasie en handigheid kun je echter van een ‘varkensstal’ een cavia-speelparadijs maken.

Hoe groot moet de caviakooi zijn?

De TVT, een dierenwelzijnsorganisatie, heeft bepaald dat de minimale grootte van een caviakooi 120 x 60 cm moet zijn. Dit is wenselijk, mits het dier dagelijks buiten de kooi kan rondlopen. Indien dit niet het geval is, moet je 1 m² per cavia in de kooi rekenen. Ruimtegebrek kan namelijk slechte gevolgen hebben voor het dier: cavia’s ervaren langdurige stress en kunnen dan agressief worden.

Hoe vaak moet de caviakooi worden schoongemaakt?

In de regel moet de caviakooi eenmaal per week grondig worden schoongemaakt. Het beddingmateriaal moet volledig worden verwijderd en de kooi moet in zijn geheel worden schoongeveegd. Gebruik hiervoor warm water en los wat azijn in het water op als de kooi echt vies is. Vervolgens veeg je kooi droog en vul je de kooi op nieuw met strooisel. Vergeet overigens niet de voer- en waterbakken dagelijks te reinigen!

Hoe moet een caviakooi er uitzien?

Het allerbelangrijkste voor een cavia is dat het een ruime kooi en voldoende beweging. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen cavia’s erg goed klimmen en hoog springen. Ze zijn misschien niet zo behendig als hamsters of ratten, maar toch zeer actief. Cavia’s houden ervan om hellingen en trappen te beklimmen om hun omgeving te observeren van bovenaf. Geoefende cavia’s springen ca. 10 tot 20 cm vanuit stilstand omhoog; hoog genoeg om op een slaaphuisje te springen.

Cavia's in een kooi © Michael Tieck / stock.adobe.com
Cavia’s in een kooi

Let er daarom bij de koop van het caviahuisje op dat het een vlak dak heeft, zodat de diertjes erop kunnen gaan zitten. Met houten planken kun je extra verdiepingen in de kooi maken, als deze hier hoog genoeg voor is.

Buitenverblijf voor cavia’s

Wat nog beter is dan een cavia houden in een kooi, is het houden van een cavia in een buitenverblijf. Cavia’s kunnen namelijk heel het jaar buiten verblijven. Echter moeten er wel een aantal punten in acht worden genomen. In de eerste plaats moet het buitenverblijf veilig zijn tegen roofdieren en de cavia’s moeten op geen enkele manier kunnen ontsnappen. Bovendien moet het bouwmateriaal tot in de grond worden geplaatst (30-50cm diep). Het is ook belangrijk dat de dieren een goed geïsoleerd onderkomen hebben. De grootte van kooi is afhankelijk van het aantal cavia’s. Daarnaast moet er ook een verstopplek beschikbaar zijn voor de cavia’s, waarin ze lekker warm kunnen schuilen. Maar in principe moet je altijd een oogje in het zeil houden. Hou rekening met de weersomstandigheden en bied wanneer nodig bescherming.

Cavia accessoires voor het buitenverblijf

  • Verstopplekje

Aangezien cavia’s vluchtdieren zijn is het van belang dat je ze van deze behoefte kan voorzien met een verstopplek. Het is van belang dat de ramen en deuren van de schuilplaats groot genoeg zijn, zodat de dieren nooit vast kunnen komen te zitten. Er moet voor iedere cavia een verstopplek zijn.

  • Voer- en waterbakken of drinkflessen

Natuurlijk heb je voer- en waterbakken nodig voor jouw cavia’s. Het voordeel van een waterbak ten opzichten van een drinkfles is, dat de waterbak gemakkelijker schoon te maken is en de kans bacteriën dus kleiner is. Echter wordt het water in de waterbak wel sneller vies en moet dus vaker vervangen worden.

  • Trappen en hellingen

Ook ongeoefende cavia’s komen over hellingen en trappen bij de hoger gelegen plekken. De trappen kun je van stenen platen of kleine bakstenen maken. Zo maak je het jouw diertje niet alleen makkelijker om boven te komen, maar hoef je mogelijk ook de nageltjes niet meer te vijlen. Deze slijten namelijk erg goed af als de cavia over zulke harde oppervlakken loopt.

  • Tunnels en holletjes

Je kunt bij de bouwmarkt grote stukken boomschors of afvoerbuizen van aardewerk halen en gebruiken als tunnels voor je dieren om doorheen te kruipen en zich in te verstoppen. Als ze verstoppertje spelen kunnen de gezellige cavia’s hun sociale instincten ongeremd volgen. Een afwisselend ingerichte kooi is niet alleen leuker voor de cavia’s, maar ook voor jezelf! Je beleeft waarschijnlijk meer plezier door naar de actievere diertjes te kijken.

Alle producten die je nodig hebt om jouw caviakooi in te richten vind je in ons assortiment voor knaagdieren.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?

3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.