Teddy konijn

Teddy konijn in wei

Teddy konijnen zijn pluizig en zachtaardig.

Het Teddy konijn behoort tot de dwergkonijnen. Met zijn pluizige vacht en rond lichaam, is het een echte pluizenbol. Maar zo schattig als het eruit ziet: om ethische redenen, moet je afzien van het kopen van een Teddy konijn. Dit komt omdat de kleine konijntjes een problematische fokgeschiedenis hebben.

Uiterlijk van Teddy konijnen

Volwassen Teddy konijnen worden maximaal twee kilo zwaar. Dit maakt het ras tot een van de dwergkonijnen.

De Teddy’s hebben alle typische konijnenvacht kleuren en vlekken. Verschillende oogkleuren zijn ook mogelijk. Blauwe ogen komen echter bijzonder vaak voor.

Wat de kleine hoppers bijzonder schattig maakt, is hun lange, pluizige vacht. In tegenstelling tot andere langharige konijnen, zoals Angorakonijnen, hoeft de vacht niet geschoren te worden.

Teddy konijnen worden ook onderverdeeld in Teddy dwergen met staande oren en Teddy rammen met hangende oren. De twee varianten verschillen ook in grootte en lichaamsbouw.

Teddy dwergen

Variant 1: Teddy dwergen

Teddy dwergen wegen tussen de 800 en 1.700 gram. Zowel voor vrouwtjes als voor mannetjes bedraagt het ideale gewicht 1350 gram. Trouwens, vrouwtjes die minder dan 1.200 gram wegen, zijn gewoonlijk niet geschikt voor de fokkerij. Hun nakomelingen zijn vaak te klein om levensvatbaar te zijn.

Niet alleen in gewicht, maar ook in lichaamsbouw verschillen vrouwtjes en mannetjes nauwelijks: Bij beide geslachten is het lichaam kort, gedrongen en cilindrisch. De torso lijkt overal even breed.

Hun poten, oftewel de voeten, zijn kort en teer. De bloem (staart) zit stevig vast.

Een rond hoofd met een breed voorhoofd zit op de korte, nauwelijks herkenbare hals. Teddy dwergen hebben ook grote ogen en ronde, pluizige oren. Deze staan ver uit elkaar en zijn ongeveer vijf tot zes centimeter lang.

Teddy Widder

Variant 2: Teddy widders

Met een gewicht tussen 1.300 en 2.000 gram zijn Teddy widders iets zwaarder dan Teddy dwergen. Het ideale gewicht van een vrouwtjeskonijn ligt tussen 1.500 en 1.800 gram, dat van een mannetjeskonijn tussen 1.600 en 1.900 gram.

Het fokdoel is een lichaamsbouw die overeenkomt met die van de dwerg widder. Dit omvat een compacte torso met een gebogen ruglijn, brede schouders en een sterke, korte hals. De pootjes moeten kort en niet te fijn zijn.

Het hoofd van de Teddy widder is ook kort en sterk. Hij lijkt relatief omvangrijk in vergelijking met het lichaam, vooral bij de mannetjes. Vrouwtjes, daarentegen, hebben een iets smallere kop.

Voorhoofd en snuit zijn breed bij beide geslachten. Teddy widders hebben ook een duidelijk naar buiten gebogen voorhoofd en neus, een zogenaamde ramskop.

Een speciaal kenmerk van de Teddybeer is zijn hangende oren. De flaporen worden 24 tot 26 centimeter lang. Er zijn uitstulpingen bij de aanhechtingen, kronen genaamd.

Teddy konijn Widder © Martin / stock.adobe.com
Typisch voor een Teddy ram zijn de hangende oren.

Teddy konijnen hebben een bontwig

Een speciaal kenmerk van dit konijnenras is de zogenaamde “bontwig”. Maar wat wordt daarmee bedoeld?

Babykonijntjes worden blind en naakt geboren. Na ongeveer drie dagen begint de vacht over het hele lichaam te groeien. Bij Teddy konijnen is in dit stadium alleen een wigvormig deel van de rug met dons bedekt. Deze wig van bont is zichtbaar tot een leeftijd van ongeveer zes weken.

Gezondheid van Teddy konijnen: een kwetsbaar ras

Het doel om een zo klein en schattig mogelijk konijn te fokken, leidt helaas tot talrijke gezondheidsproblemen bij het Teddy konijn. Wees daarom voorbereid om je Teddy konijnen vaker naar de dierenarts te brengen.

De kaakbeenderen in ronde hoofden zijn ook vaak verkort en bieden te weinig ruimte voor de tanden.  Dit resulteert in een slechte beetligging van de tanden en belemmert de voedselopname. Bovendien hebben de dieren vaak last van tranende en ontstoken ogen omdat de traanbuisjes te nauw zijn. Er is in Duitsland ook een fokverbod voor konijnen met extreem afgeronde koppen of verkorte kaken.

De Teddy widders zijn bijzonder hard getroffen. Door hun hangende oren hebben ze meestal ook last van pijnlijke oorontstekingen en gehoorverlies. Bovendien wordt hun gezichtsveld verstoord door de hangende flaporen. De communicatie met soortgenoten lijdt er ook onder. Dit komt omdat de oorpositie meestal een belangrijk onderdeel is van de lichaamstaal van konijnen.

Gezonde Teddy konijnen hebben echter een gemiddelde levensverwachting van acht jaar.

Moet ik een Teddy konijn kopen?

Er bestaat geen twijfel over, de kleine pluizebolletjes zijn uiterst beminnelijk en de verleiding is groot om een kleine groep Teddy konijnen aan te schaffen.vOm ethische redenen moet je echter afzien van het kopen van een Teddy konijn van een broodfokker. Deze mensen fokken de konijnen alleen maar om er snel winst aan te behalen, waardoor er ziektes insluipen. Vooral het fokken van Teddy widders is zeer problematisch en mag in die zin niet worden gesteund.

Het beste is om een dier te adopteren van de dierenbescherming. In de opvang vind je konijnen van alle rassen en met een beetje geluk ook Teddy konijnen. Ook kun je op zoek gaan naar deskundige fokkers van Teddy-konijnen.

Karakter

Betrouwbaar beestje

De kleine pluizige dieren worden beschouwd als vriendelijk, intelligent en slim. Zoals alle konijnen hebben ook zij een grote bewegingsdrang en raken snel verveeld. Zij hebben dus behoefte aan regelmatige activiteit en zijn blij met een gevarieerde ren.

Als overdag actieve dieren zijn Teddy konijnen geschikt voor kinderen. Ze zijn ook vertrouwend en speels.

Houding

Je Teddy konijnen op de juiste manier onderbrengen

Konijnen zijn zeer sociale dieren die nooit individueel gehouden mogen worden. Voor een gelukkig konijnenleven, hebben ze soortgenoten nodig om mee te spelen en te knuffelen.

De volgende samenstellingen van groepen zijn succesvol gebleken:

  • één gecastreerde reu met één tot drie gecastreerde teefjes.
  • twee gecastreerde mannetjes met twee tot vier gecastreerde vrouwtjes.
  • een kleine groep met gecastreerde mannetjes.

Zuivere vrouwengroepen daarentegen zijn niet aan te bevelen. Dat komt omdat hier vaak agressie tussen de langoren voorkomt.

Het houden van Teddy konijnen met andere huisdieren

Onder bepaalde voorwaarden kun je jouw Teddy konijnen samen met katten of zelfs honden houden. Maar hoop niet dat er een intieme vriendschap tussen hen zal ontstaan. Voor de zekerheid moet je jouw konijnen ook niet alleen laten met je kat of hond.

Konijnen worden vaak samen met cavia’s gehouden. Maar helaas hebben de twee soorten weinig gemeen en “kunnen” ze letterlijk slecht met elkaar overweg. Misverstanden en agressie zijn hier voorgeprogrammeerd. Daarom is het beter Teddy konijnen en cavia’s van elkaar te scheiden.

Dwergkonijnen hebben ook ruimte nodig

Zelfs kleine konijnenrassen hebben veel ruimte nodig om te springen, rennen en haken. Regelmatige lichaamsbeweging of een grote omheining zijn dus verplicht.

Bovendien behoren de volgende zaken tot de basisuitrusting van een konijnenhok:

Natuurlijk moeten het hok en de leefruimte regelmatig worden schoongemaakt om je huisdieren comfortabel en gezond te houden.

In de zooplus online shop vind je een ruime keuze aan konijnenhokken en buitenverblijven. Je kunt ook speeltunnels en buizen krijgen om je daar in te verstoppen.

Teddy konijnen buiten houden

In tegenstelling tot andere konijnenrassen kunnen Teddy konijnen niet in alle weersomstandigheden buiten gehouden worden. De lange, dunne haren bieden niet voldoende bescherming tegen lage temperaturen en vochtigheid. Bovendien is de vacht op sommige plaatsen stuk. Daar dringt de kou direct tot de huid door.

Wanneer je ze buiten houdt, moet je er dus voor zorgen dat ze in een tegen de wind beschermd hok worden gehouden. Het moet gedeeltelijk overdekt zijn om de dieren ook tegen zon en regen te beschermen.

Let op: konijnen zijn zeer vruchtbaar

Een vrouwtjeskonijn is met drie maanden geslachtsrijp en kan meerdere malen per jaar jongen krijgen. Per worp worden drie tot vier jonge dieren geboren.

Om te voorkomen dat je Teddy konijnen zich “voortplanten als konijnen”, moet je ze beslist laten castreren. Castratie voorkomt niet alleen ongewenste nakomelingen. Het heeft ook een ander voordeel: Gecastreerde mannetjes zijn minder betrokken bij territoriale en hiërarchische gevechten.

Moet ik vrouwtjes ook castreren?

Het is geen must, maar toch is het aan te bevelen ook de vrouwelijke konijnen te laten castreren. Dierenartsen hebben namelijk ontdekt dat ongecastreerde vrouwelijke konijnen vatbaar zijn voor pijnlijke baarmoederontstekingen en tumoren. Je zou je Teddy vrouwtjes zulke ernstige klachten moeten besparen.

Wist je dat? Mannetjes zijn vier tot zes weken na castratie nog in staat tot voortplanting.

Verzorging

Hoe vaak moet ik de vacht, klauwen en oren verzorgen?

Om te voorkomen dat de zijdeachtige vacht gaat klitten, moet je jouw langharige konijnen twee keer per week borstelen. Tijdens de vachtwisselingsperiode in het voorjaar en de herfst kan ook vaker borstelen nodig zijn.

Controleer ook regelmatig de nagels van je kleine hoppers. Te lange nagels moet je knippen met een nagelschaar.

Bij Teddy widders moet je ook de gevoelige flaporen dagelijks controleren op vuil of ontstekingen.

Voeding

Wat voor voedsel eten Teddy konijnen?

Konijnen voeden zich uitsluitend met planten. Ze eten graag verse groenten, zoals wortelen, maar ook vers gras en paardenbloemen.

Zoals alle konijnen hebben Teddy dwergen en Teddy widders een vrij gevoelige maag. Voorkom spijsverteringsproblemen met een dagelijks rantsoen van vers hooi en stro. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

Geef je kleine langoren ook takken en twijgen om op te knagen.

Bij kant-en-klare voedermixen moet je zoeken naar een hoge kwaliteit zonder suiker en andere schadelijke toevoegingen.

Je vindt alles wat je moet weten over konijnenvoer dat geschikt is voor jouw soort in ons artikel over konijnenvoer.

Geschiedenis

Herkomst van de Teddy konijnen

Het Teddy konijn is een zeer jong konijnenras dat zijn oorsprong in Duitsland vindt. Vermoedelijk stamt het, zoals alle langharige rassen, af van de Angorakonijnen.

In Nederland wordt het ras voorlopig erkend als een dwergvariant van het Angorakonijn.

Conclusie: geen steun voor problematisch fokken

De pluizige kleine hoppers doen het hart van elke konijnenfan sneller slaan. Ondanks hun kleine formaat hebben Teddy konijnen dezelfde behoeften als andere konijnen. Ze hebben veel afwisseling en ruimte om te bewegen nodig.

Vanwege de talrijke gezondheidsproblemen mag het broodfokken van Teddy konijnen echter niet worden gesteund. Als het absoluut een Teddy konijn moet zijn, dan is het het beste als deze van de dierenbescherming komt of van een deskundige fokker. Die weet waar ze op moeten letten om een zo gezond mogelijk dier te verkrijgen.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.

8 min

Tamme ratten: de basisverzorging

Qua ratten lopen de meningen uiteen: de een vindt ze verschrikkelijk, de ander waardeert hun intelligentie en enthousiasme. Wie een Tamme Rat als huisdier wil, vindt hier de belangrijkste informatie.