Hamster

De hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

Karakter

Klein maar dapper

Ze veranderen de nacht naar de dag en ze verstoppen zich overdag in de donkerste hoekjes – hamsters zijn erg op zichzelf. Terwijl ze ’s nachts graven, lopen, rennen en veel lawaai maken in hun hamsterkooitje, hebben ze overdag hun strikte rust nodig. Hard geluid uit de stereo-installatie, door spelende kinderen of van de stofzuiger verdragen de vermoeide knaagdieren net zo slecht als toenaderingen door mensen die ze graag aaien en op de arm willen nemen. Wie ze wakker maakt en ze uit hun holletje haalt, loopt kans met scherpe tanden kennis te maken.

Het juiste huisdier voor kinderen?

Als je wat beter naar de eigenschappen van hamsters kijkt, wordt al snel duidelijk dat hun behoeftes en die van kinderen niet altijd helemaal te vergelijken zijn. Waar veel kinderen ervan dromen om met hun eigen huisdier te spelen en knuffelen, willen hamsters overdag rust en liever niet opgepakt worden. Als het buiten donker wordt en de kleine knaagdieren eindelijk opstarten, worden de kleine tweevoeters al snel weer moe en hebben ze weer rust nodig. Hamsters zijn zeker niet geschikt als huisdier voor kleine kinderen die het schattige knaagdier graag in een wagonnetje van een houten spoorbaan of poppenwagen rondrijden. Oudere kinderen die al rekening kunnen houden met de behoeftes van hun kleine huisdier en niet vroeg naar bed hoeven, kunnen met de levendige bengel veel plezier beleven.

Kijken, kijken, niet knuffelen

Voor groot en klein is het fascinerend om te bekijken hoe de hamster met zijn kleine voetjes in het zand graaft, gangen graaft, stukjes hout opstapelt om zich onder te verstoppen en in het rad loopt. Voor wie het bekijken genoeg amusement is en sowieso laat gaat slapen, zal deze kleine medebewoner met zijn bijzondere kenmerken zeker snel in het hart te sluiten zijn. Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.

Hamster

Uiterlijk

Goudhamsters en Teddyhamsters

De bekendste hamstersoort is de Goudhamster, die ook wel Syrische Hamster wordt genoemd. De Teddyhamster, oftewel Angorahamster, behoort tot de Goudhamsters en bezit in tegenstelling tot de traditionele Goudhamster een lange vacht.

Goudhamsters bereiken een lichaamsgrootte van 15 tot 18 cm en wegen nauwelijks 85 tot 150 gram. Naast de typisch kleurige vacht zijn er talrijke kleurvariaties: van crèmekleurige tot zwarte, zwart-wit gevlekte, driekleurig gevlekte en wit-bruin-zwarte Goudhamsters. Naargelang hun kleur en vacht worden ze Bonte, Witband, Siamese of Russische hamster genoemd.

Dwerghamsters

Er zijn vier soorten Dwerghamsters die als huisdier gehouden worden. Dat zijn de:

  • Chinese Dwerghamster
  • Russische Dwerghamster
  • Campbells Dwerghamster
  • Woestijndwerghamster

Met hun 7 tot 10 cm aan lichaamslengte en een gewicht tussen de 25 en maximaal 50 gram zijn Dwerghamsters aanzienlijk kleiner dan hun verwant, de Goudhamster. De grootste onder hen, de Chinese Dwerghamster, is een zogenaamde Langstaarthamster en bereikt inclusief staartpuntje alsnog slechts een lengte van 12 cm. Nog kleiner en breekbaarder is de Woestijndwerghamster, de kleinste onder de Dwerghamsters.

Aankoop van hamsters

Waar je bij het kopen van een hamster op moet letten

Wie met de gedachte speelt een hamster als huisdier te nemen, moet zich allereerst afvragen welke hamstersoort hem/haar het meest ligt. Geen van de hamsters wordt oud, maar Goudhamsters zijn over het algemeen een iets robuuster dwergachtig maatje. Maar ook Goudhamsters leven amper vier jaar. Waar veel ouders de korte levensverwachting misschien als een voordeel zien – omdat kinderen in een overzichtelijk tijdvak kunnen ‘oefenen’ om te gaan met een huisdier –, moeten kinderen leren de vroege dood van hun kleine medebewoner te verwerken.

Kosten en handelaren

Helaas maken de korte levensverwachting en de goedkope aanschafprijs (een hamster kost slechts 5 tot maximaal 20 euro) het ook verleidelijk om een hamster ‘even voor erbij’ te kopen. Toch mag je de uitgaven en de kosten voor de basisuitrusting, het voer, strooisel en – indien nodig – de dierenartskosten niet onderschatten. Waar de kooi en de bijbehorende benodigdheden ongeveer 100 euro kosten, komt daar maandelijks ongeveer 20 euro bovenop aan voer en bodembedekking. Wie zo lang mogelijk plezier van zijn of haar hamster wil hebben, moet er niet alleen op letten dat de omgeving en het voer op het dier zijn afgestemd, maar ook wegblijven van aantrekkelijke koopjes op het internet en van dubieuze dierenhandelaren. Helaas worden veel ‘mode-hamsters’ gekruist en vermeerderd, ongeacht mogelijke erfelijke ziektes. Wie zeker wil weten dat de hamster gezond is, kan het dier het best bij een serieuze dierenhandelaar ter plaatse of direct bij een fokker kopen.

Hamster © raquelvizcaino / stock.adobe.com

De juiste uitrusting voor je hamster

Ook al zijn ze nog zo klein, hamsters zijn doorgaans veeleisend als het om hun huis gaat. Een kooitje dat groot genoeg is en voldoende materiaal om te graven, klimmen, zich te verstoppen en te bouwen zijn basisbenodigdheden voor een geschikte omgeving voor jouw hamster. De kooi mag niet kleiner zijn dan 100x50x50 cm (BxHxD). Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter – want meer plaats betekent dat er ruimte is voor afwisseling. In plaats daarvan kan je de hamster ook in een omgebouwd aquarium of terrarium houden. Dit heeft als voordeel dat de hamster zich diep in de bodembedekking kan ingraven, zonder dat hooi, stro, zand of hout door de tralies op het tapijt of parket valt. Voor kooien is een onderstuk met een zeer hoge rand daarom ook raadzaam. Om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen, mag het aquarium aan de bovenkant alleen door een rooster afgesloten worden. Een kooi is sowieso luchtiger, echter moet er altijd op gelet worden dat deze nooit in de tocht staat.

Wat hoort er in een hamsterkooi?

De kooi of het hamsterterrarium wordt gevuld met een flinke laag bodembedekking waardoor je kleine knaagdier voldoende ruimte heeft om te kunnen graven en wroeten. Het is daarbij raadzaam een vezelachtige mix van bodembedekking te gebruiken die bestaat uit hooi, stro, hennep, naaldhoutgranulaat, linnen of maisvezelhout. Zaagsel is daarentegen niet geschikt voor hamsters. Daarnaast heeft de hamster materiaal nodig om een nest te kunnen bouwen. Dat kan stro, hooi, houtwol of stroken papier en karton zijn. Naast de standaarduitrusting – die bestaat uit een slaaphuisje, een voerbak en drinkflesje – moet het huis van je hamster hem veel mogelijkheden voor avonturen bieden. Ook al zou je het overdag niet verwachten, ’s nachts gaat de hamster op ontdekkingstocht: hij klimt, woelt, klautert, dringt zich door smalle gaatjes, verstopt zich in smalle gangetjes en beweegt onder takken en stenen door. Wil je meer informatie lezen over het inrichten van je hamsterkooi, lees dan ons artikel over hamstercaping!

Ontdek onze keuze aan kooiaccessoires!

Avonturen tussen hamsterradjes, kokosnoten en zandbaden

Een houtlabyrint, takken, kartonnen kokers, halve kokosnoten, stenen, buizen of eierkartons verdeeld over meerdere niveaus, zijn voor de kleine, avontuurlijke ontdekkers precies het goede. Ook een zandbad mag niet ontbreken in de hamsterkooi. Hiervoor wordt chinchillazand aangeraden, dat je ofwel in een schaal van minstens 20 cm groot, of in een ander apart deel van de kooi doet. Als je bovendien een rad in de kooi wil zetten, let er dan op dat dit rad niet te klein is. Als het te klein is, staat de wervelkolom tijdens het rennen te krom.  Daarnaast moet er een gesloten loopvlak zijn, waardoor de voeten van de hamster nergens knel komen te zitten.

In principe zitten er aan de samenstelling van de inrichting geen grenzen – alleen moet je geen materialen als kunststof, plastic of vernis gebruiken. Een kooi met veel afwisseling vervangt overigens niet het vrij rondlopen, wat je de hamster af en toe moet laten doen. Om te voorkomen dat je hamster onder de bank of achter de gordijnen verdwijnt en aan de stroomkabels begint te knagen, moet je het loopgebied in de kamer begrenzen.

Voeding voor de hamster

In de dierenwinkel vind je veel keuze aan hamstervoermixen die uit verschillende graansoorten, bloemen, gedroogde kruiden en vruchten bestaan. De hoeveelheid noten, oliehoudende zaden en tarwe kan het best laag zijn. Naast hoogwaardig droogvoer kan je de hamster blij maken met bijzondere snacks. Paprika zo groot als een vingernagel, een half schijfje augurk, een klein aardappelschijfje, een rozijn of een rozenbottel kan een hamster bijna niet weerstaan. Met een beetje geduld zal hij deze snacks zelfs uit je hand eten en misschien ook wennen aan de menselijke handelingen om hem heen. Om ervoor te zorgen dat je hamster genoeg dierlijke eiwitten binnenkrijgt, moet hij bovendien twee tot drie keer per week gedroogde krekel, een meelworm of Hüttenkäse krijgen.

Ontdek onze keuze aan hamstervoer!

Hamsterverzorging en het schoonmaken van de kooi

Bij verzorging die geschikt is voor de hamster en goede voeding gaat de tand- en huidverzorging vanzelf. Hamsters zijn heel schone dieren die zich net als katten regelmatig schoon likken om de vacht proper te houden. Ook het rollen door het zandbad zorgt voor de vacht- en nagelverzorging van het kleine knaagdier. Bij het schoonmaken van de kooi is de hamster echter op de mens aangewezen. Om de ontwikkeling van ziektekiemen en sterke ammoniakgeuren te vermeiden, moet de bodembedekking regelmatig vervangen worden. Daarbij moet je vooral aandacht besteden aan de plek waar je hamster regelmatig zijn behoeftes doet. Om dit werk makkelijker te maken, kan je zogenaamde knaagdiertoiletten kopen, die de meeste hamsters zonder problemen gebruiken. Reinig daarnaast af en toe – minstens twee tot drie keer per jaar – de gehele kooi gronding, inclusief de inrichting (ondertussen moet de hamster uit de kooi zijn). Let erop dat het water in de waterfles dagelijks vervangen moet worden en dat het voer in de kom vers is.

Hamster © Subbotina Anna / stock.adobe.com

Een hamster als huisdier: voor- en nadelen samengevat

Ook al zijn hamsters voor een lage prijs te koop: het zijn levende wezens en ze hebben net als ieder ander huisdier specifieke behoeftes. Ze moeten gevoerd worden, hun huis moet schoongemaakt worden, water en stro moeten regelmatig vervangen worden en er moet aan hun behoefte om te bewegen tegemoet worden gekomen door creatieve bouwmaterialen en door regelmatig los rond te lopen.

Het is niet raadzaam om een hamster te nemen als proef voor kleine kinderen die een eigen huisdier willen of als ‘leegtevuller’ voor mensen die geen kat of hond willen nemen. De hamster heeft een baas nodig die zijn behoeftes serieus neemt, die het accepteert dat de hamster overdag zijn rust en afstand nodig heeft, en zich er niet aan stoort als hij ’s nachts in topconditie is en flink kabaal maakt in zijn kooi. Ook als je tot de mensen hoort die maar weinig slaap nodig hebben, kan je de kooi beter niet in de slaapkamer zetten.

Vanaf dat ze geslachtsrijp zijn, zijn hamsters absolute einzelgängers en een andere hamster in de kooi verdragen hamsters net zo slecht als menselijke knuffels. In tegenstelling tot honden en katten hebben hamsters de behoefte aan gezelligheid niet. Als het voor jou echter volstaat om je hamster ’s avonds te observeren als hij bouwt, graaft, klimt en ‘hamstert’ in zijn kooi en je zijn bijzondere eigenschappen accepteert, dan zal de kleine knager als huisdier je zeker veel plezier geven.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Hamster

Goudhamsters, dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en nog meer – hamsters zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hun schattige uiterlijk en compacte grootte zorgen ervoor dat ze vooral populaire huisdieren zijn bij gezinnen met kinderen. Echter, hamsters zijn lang niet zo knuffelbaar als ze eruit zien. De kleine knaagdieren zijn heel gevoelig en hebben veeleisende behoeftes waar rekening mee gehouden moet worden.

5 min

Verschillen tussen hazen en konijnen

Op het eerste gezicht lijken hazen en konijnen behoorlijk op elkaar: lange oren, ronde kraalogen en een zachte vacht. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het wel echt twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de belangrijkste verschillen tussen hazen en konijnen.

8 min

Tamme ratten: de basisverzorging

Qua ratten lopen de meningen uiteen: de een vindt ze verschrikkelijk, de ander waardeert hun intelligentie en enthousiasme. Wie een Tamme Rat als huisdier wil, vindt hier de belangrijkste informatie.