Konijn-Hop is eigenlijk behendigheid voor konijnen.
Heb je interesse in Konijn-Hop of heb je er nog nooit van gehoord? In dit artikel leggen we uit wat Konijn-Hop is en welke konijnenrassen daarvoor geschikt zijn. Daarnaast lees je hier hoe je je eigen konijn Konijn-Hop kunt leren en waar je op moet letten om het voor iedereen leuk te houden.
Wat is Konijn-Hop?
Onder Konijn-Hop (ook konijn-agility genoemd) wordt een sport voor konijnen verstaan waarbij de dieren over een hindernisparcours springen. De hindernissen in Konijn-Hop lijken op de hindernissen bij het paardrijden, alleen dan een stuk kleiner. Om het hindernisparcours onder de knie te krijgen dragen de konijnen bij bepaalde disciplines een tuig en worden ze door hun baasje geleid aan een twee meter lange lijn. Bij andere soorten van de competitie kunnen de dieren ook vrij springen. Konijn-Hop vindt plaats als competitie en toernooien en wordt onderverdeeld in verschillende klassen en moeilijkheidsgraden.
Waar komt Konijn-Hop vandaan?
Oorspronkelijk komt Konijn-Hop uit Zweden waar het in de jaren 70 werd uitgevonden. Aan het begin was het bedacht als tijdverdrijf voor de konijntjes. Konijn-Hop werd onder de baasjes en fokkers echter snel populair. Via Denemarken en Duitsland won de sport ook in Nederland aan bekendheid. Sinds de jaren 90 zijn er in veel Europese landen Konijn-Hop-verenigingen, -toernooien en zelfs nationale en Europese kampioenschappen.
Welke disciplines horen bij Konijn-Hop?
In Nederland zijn er verschillende klasseindelingen en vier hindernishoogtes van Licht tot Elite. Ze zijn 25 tot 45 cm hoog en tot 6 cm diep.
Populaire disciplines zijn:
- Rechte baan: de hindernissen staan in een rechte lijn en de dieren worden met een tuigje aan een lijn geleid.
- Vrij springen: de konijnen doorlopen onaangelijnd een open parcours
- Hindernisparcours: het aantal gesprongen hindernissen wordt op tijd getoetst
- Zelden en enkel onder strikte regelementen:Hoog of ver springen (tot 1 meter hoog en 2,50 meter ver)
Bij de meeste disciplines, zoals de rechte baan of het parcours, wint het konijn dat het snelst en met de minste fouten het parcours doorlopen heeft. Onder fouten worden bijvoorbeeld het vallen van een lat of correcties door het baasje verstaan.
De sfeer bij Konijn-Hop toernooien is niet te vergelijken met de sfeer van bijvoorbeeld de paardensport. Aangezien Konijn-Hop een nichesport is en het niet om hoge winst draait, staan plezier en de vriendelijke omgang met elkaar op de eerste plek.
Welke rassen zijn geschikt voor Konijn-Hop?
De voorkeursrassen zijn huiskonijnen, zoals het dwergkonijn. In principe geldt dat alle rassen geschikt zijn, ook kruisingen. Kleine, levendige konijnen springen over het algemeen liever. Boven zijn de wat kleinere rassen beter uitgerust op het springen. Hieronder vallen o.a. de Hollander, Engelse Vlinder, Nederlandse Hangoordwerg en het Dwergkonijn.
Het ras en de leeftijd spelen bij Konijn-Hop echter een minder belangrijke rol. De doorslaggevende factor is het karakter van een konijn. Uitzonderingen bevestigen de regel. Het kan goed zijn dat je Dwergkonijn of Hangoordwerg geen zin heeft in springen omdat hij te nerveus is. Het dier moet open en nieuwsgierig zijn. Jij moet er zelf op letten dat je konijn geschikt is voor Konijn-Hop. Het is belangrijk dat je dier het echt leuk vindt en er niet te veel van hem wordt gevraagd.
Wie kan er meedoen met Konijn-Hop?
In principe kan iedereen meedoen aan Konijn-Hop. In de praktijk zijn het met name kinderen en jongeren. Toch moeten kinderen ook les krijgen van professionals, aangezien Konijn-Hop in kinderhanden dierenmishandeling kan worden. Daarom moeten kinderen, maar ook volwassenen lid worden van een Konijn-Hop-groep. In zo’n groep wordt de juiste omgang uitgelegd en aangeleerd. Voor kinderen onder de 8 jaar is Konijn-Hop nog niet geschikt, aangezien ze de grenzen van hun konijn nog niet kunnen inschatten. Daarnaast beschikken ze niet over het nodige inlevingsvermogen.
Konijn-Hop-training: hoe leer ik het mijn konijn?
Heb je zin om met je konijn deze sport uit te proberen en wil je weten hoe je je konijn dit aan kunt leren? De springtraining werkt het beste als je konijn nog jong is en nog dingen aan wil leren. Probeer het eerst zonder tuig of lijn, vooral bij jonge mannelijke Dwergkonijnen.
-
Stap 1
Bouw in de ren of kooi een klein parcours met hindernissen op. In het begin kunnen dat stokken of latten zijn. Je kunt later nog accessoires en hindernissen kopen. Kijk eerst goed of je konijn het leuk vindt om over hindernissen te springen.
-
Stap 2
Vindt je konijn het leuk om ongedwongen te springen? In dat geval kun je hem met een snoepje als beloning over de hindernis lokken. Zet je konijn bij de hindernis en laat hem eraan snuffelen. Loof je dier en aai hem uitvoerig. Na verloop van tijd reageert hij op “hop” of op het uitzicht van een snack.
-
Stap 3
Train regelmatig maar niet te vaak. Het kan konijnen snel gaan vervelen om over hindernissen te springen en dat wil je voorkomen. Daarom moet je niet dagelijks trainen! Een keer per week is meer dan genoeg. Als je konijn ook na een week geen zin heeft, verschuif je de Konijn-Hop-training. Verhoog de hindernissen heel langzaam en zorg ervoor dat je konijn zich niet kan verwonden.
-
Stap 4
Als je mee wil doen aan je eerste Konijn-Hop-toernooi moet je konijn met tuig en lijn kunnen springen. Doe het tuigje niet te vroeg om, ook al kun je nauwelijks wachten. Haal per konijn een eigen tuig en laat hem er eerst aan wennen door het regelmatig om te doen en je konijn vervolgens vrij te laten springen. Alleen als je konijn zich goed voelt, kun je het steeds langer om laten. Pas als je konijn het tuig accepteert, kun je beginnen met hem aan de lijn te laten wennen. Gebruik je inlevingsgevoel en trek je huisdier nooit mee aan de lijn. Ga op zoek naar een Konijn-Hop-groep waar je kunt leren hoe het moet.
-
Stap 5
Als je konijn aan het springen, het tuig en de lijn is gewend en je denkt dat je konijn het leuk vindt, kun je meedoen aan toernooien als je lid wordt van een vereniging.
Hoe vaak moet je trainen?
Konijnen kunnen dus snel interesse in springen verliezen als ze te intensief ermee bezig zijn. Een keer per week en hoogstens 10 minuten per keer zijn meer dan genoeg voor Konijn-Hop. Let ook op de juiste ondergrond: gras of tapijt ontzien de gewrichten van je konijn.
Waar is Konijn-Hop te vinden?
Konijn-Hop is ideaal voor volwassenen en kinderen onder begeleiding in Konijn-Hop-groepen. De leider van de groep geeft tips, er zijn speciale ruimten of omheinde tuinen met een buitenparcours. Konijnenbaasjes die mee willen doen, kunnen inspiratie en hulp vinden in een Konijn-Hop-groep en in het ideale geval alleen daar trainen.
Is Konijn-Hop dierenmishandeling?
Konijn-Hop wordt net als veel andere dierensporten bekritiseerd. Als je online naar Konijn-Hop zoekt, zul je ook het woord dierenmishandeling tegenkomen. Over hindernissen springen is geen natuurlijk gedrag van konijnen, al helemaal niet omdat het dier van nature angstig is en nu aan een lijn wordt geleid. De competities kunnen stress veroorzaken terwijl de ambitie van het baasje alleen maar toeneemt.
Voorstanders van Konijn-Hop beargumenteren dat Konijn-Hop de grote drang naar bewegen en spelen van konijnen beantwoordt en zo verveling en loomheid voorkomt. Toch moet jij als baasje ervoor zorgen dat je konijn zonder dwang hier zelf aan wil meedoen. Anders is deze sport niet geschikt voor jouw konijn.
We raden je aan eerst goed na te gaan of je konijn geschikt is voor Konijn-Hop. Je moet je dier nooit dwingen of door een parcours slepen. Als je konijn zich verzet tegen het tuigje of de lijn, dwing hem dan niet. Anders verwond je niet alleen je dier, maar beschadig je ook jullie band. Als je merkt dat je konijn tegenstribbelt of geen zin heeft in de training, probeer dan als eerste om minder te trainen. Als dat niet helpt, beëindig de training dan in zijn geheel. Daarnaast zijn niet alle konijnen geschikt voor toernooien. Ook het vervoer en de wedstrijd kunnen stress veroorzaken. Ga ook niet bij heet weer naar toernooien. Alleen als je het welzijn van jouw konijn in het oog houdt, is Konijn-Hop leuk voor zowel konijn als baasje.
Ontdek onze breed assortiment aan konijnenaccessoires in onze shop!