In het wild hebben konijnen altijd wat te doen. Ze hebben daarom veel vermaak nodig.
Graven, knabbelen, rennen en springen: konijnen zitten nooit stil en ontdekken altijd wel iets nieuws. Als huisdier hebben de veelzijdige knaagdieren daarom veel vermaak en uitdaging nodig. Hier geven we een aantal ideeën om je konijn te vermaken, welk speelgoed geschikt is en hoe je zelf speelgoed kunt maken.
Waarom is het belangrijk je konijn bezig te houden?
Het is belangrijk om je konijn te vermaken omdat ze in het wild de hele dag bezig zijn. Ze graven onderaardse gangen en holen, spelen met hun soortgenoten en zoeken een groot deel van hun tijd naar voedsel.
Dit natuurlijke gedrag moeten ze ook als huisdier kunnen vertonen. Mentale en lichamelijke inspanning met speelgoed, afwisselende inrichting, soortspecifieke voeding, voldoende vrije beweegruimte of lichte training houden je konijn fit en gezond.
Welk speelgoed is geschikt voor konijnen?
Er bestaat veel speelgoed om je konijn mee te vermaken. Als je knaagdierspeelgoed koopt, let er dan op dat het uit natuurlijke materialen zoals hout of natuurlijke vezels bestaat. Konijnen knabbelen namelijk graag aan alles wat ze kunnen vinden om hun tanden te onderhouden. Plastic speelgoed of speelgoed met lijm en spijkers is daarom niet geschikt.
Als je konijn graag door tunnels kruipt, over wipwappen en ladders klimt of met een voerbal speelt: het aanbod aan konijnenspeelgoed is groot. De verschillende spel- en sportmogelijkheden houden je konijn gezond en zorgen ervoor dat hij zich nooit zal vervelen. De volgende opties zijn bij uitstek geschikt voor kleine knaagdieren.
Aanbevolen speelgoed om je konijn te vermaken
Speeltunnel:konijnen zijn er dol op om zich te verstoppen. In de natuur dient dit als vlucht voor vijanden, maar voor huiskonijnen is het een spel. Tunnels dienen als imitatie van de gangen die konijnen bouwen en zorgen ervoor dat je konijn zich goed voelt.
Buizen:buizen hebben een soortgelijke functie als tunnels. Konijnen kunnen zich erin verstoppen, maar ook slapen. Als het oppervlak uit natuurlijke materialen bestaat, zoals wilgenbast of kurk, gebruiken de konijnen ze ook graag voor gebitsverzorging. Door het oneven oppervlak kan je konijn ook op de buis klimmen.
Wipwap: voor afwisseling in het konijnenverblijf kun je een wipwap neerzetten. Wees overigens niet teleurgesteld als je konijn het nieuwe speelgoed in het begin met argwaan benadert. Je konijn kan zelfs schrikken als hij voor het eerst over de wip klimt en die kantelt. Ook konijnen zijn eigenwijze dieren en het ene konijn kan voorzichtig aan de wipwap snuffelen terwijl de ander er meteen overheen hupt.
Ballen:konijnen zijn net zo gek op rondrollende en -stuiterende ballen als honden katten. Ze bestaan uit natuurlijke materialen zoals hout, rattan of stro en ondersteunen bovendien de tandverzorging.
Speelstangen:om te klimmen, schrapen of tanden te onderhouden zijn speelstangen van natuurlijke vezels ook geschikt. Konijnen kunnen zich uren bezighouden met een (rieten) bal die aan een houten paal is bevestigd en die na een tik heen en weer bungelt.
Eten met activiteiten combineren
Het is erg populair om het voer van het konijn te gebruiken als bezigheid. Konijnen brengen in het wild namelijk ook veel tijd door met het zoeken naar voedsel.
In plaats van het voer in een bak te doen, kun je het onopvallend door het verblijf verdelen. Leg het bijvoorbeeld onder een doosje of in een bergje stro, stop het in intelligentiespeelgoed of een graafbak. We raden voerballen aan. Die kun je vullen met snacks van groente of hooi. Ze geven het voer alleen vrij als het konijn ze door het verblijf rolt.
Je kunt je konijn alternatief vermaken door een kleine buis met hooi of sla te vullen. Dan moet het konijn goed nadenken over hoe die het beste het voer uit de buis kan halen.
Nog een mogelijkheid is het vastmaken van sla aan een voerlijn. Zo moet je konijn zich rekken om bij de bladeren te komen en blijft dus automatisch in beweging.
Om konijnen niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal uit te dagen kun je ook voerlabyrinten of intelligentiespeelgoed zoals voor honden of katten gebruiken.
Gevarieerde uitrusting in een konijnenhok
De basis voor je konijn is de juiste uitrusting voor zijn verblijf. Het hok moet niet alleen groot genoeg zijn om te springen, huppen en rennen, maar ook genoeg opties bieden om zich te verstoppen en op ontdekkingstocht te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van verschillende niveaus in het verblijf, zoals trappen, grotten, tunnels en bruggen.
Een klein houten huisje met een vlak dak is ideaal als schuilplek, slaapplek en uitkijkplatform. Ook een soort tent, bijvoorbeeld door het spannen van een doek, zorgt voor een fijne sfeer in het konijnenverblijf.
DIY: zelf konijnenspeelgoed maken
In principe geldt dat je creativiteit qua inrichting geen grenzen kent om je konijn te vermaken. Gebruik echter alleen onschadelijke materialen, zoals hout, gras, twijgjes, kurk, papier of stof. Deze mogen niet giftig zijn en geen risico op verwondingen behelzen.
Veel opties kun je ook zelf bouwen. Kinderen vinden het erg leuk om te knutselen, vooral als ze hun lieve huisdier daar een plezier mee doen. Ze kunnen meehelpen met de volgende activiteiten.
Graafkist: konijnen graven graag en daarom kun je van een grotere lege schoenendoos of kartonnen doos gemakkelijk een graafkist maken door hem te vullen met zand, aarde, stro, handdoeken of papierresten.
Voerrol: een lege rol wc-papier, een beetje hooi, stro of gedroogde kruiden en je zelfgemaakte voerrol is klaar. Met een satéprikker kun je kleine gaatjes in de zijkant maken. Zo kan je konijn het voer ook via de zijkant eruit zuigen en wordt hij lang beziggehouden.
Voerstam: van een dikke, onbehandelde tak kun je zelf een voerstam maken. Zaag de tak van onderen in een rechte lijn af en schroef hem op een houten plaat. Boor in de tak meerdere gaten op verschillende hoogtes. In de gaten stop je vervolgens een aantal snacks.
Hindernisloop: onbehandelde fruitboomtakken zijn niet alleen ideaal om aan te knabbelen, maar ook om het verblijf creatief vorm te geven. Leg kleine hopen takken neer op de bodem van het hok. Of leg ze over kleine stenen en stammen heen. Zo zijn het prima hindernissen om overheen te klimmen en springen. Bovendien kan je konijn er zich tussen verstoppen.
Tipi: met een beetje handigheid kun je ook met de takken van fruitbomen (bij voorkeur van appel- en perenbomen of bosbessen- en aalbessenstruiken) een kleine tipi maken waarin je konijn zich naar believen kan terugtrekken.
Clicker-training voor konijnen
Wil je jouw konijn trucs leren? Dat kan! Je kunt hiervoor het beste met een clicker trainen. Daarmee leer je je konijn met een clickeren een paar snacks (bijvoorbeeld stukjes appel of wortel) kleine trucjes bij. Denk dan aan op zijn achterpoten staan, apporteren of over hindernissen springen.
Verhoog de moeilijkheidsgraad stapsgewijs en begin met iets makkelijks. Belangrijk: overweldig je konijn niet. Stop meteen met de training als je merkt dat je konijn het niet meer leuk vindt of bang wordt.
Je kunt de snacks in het begin gewoon door het hok verdelen. Als je konijn naar een snack gaat, klik je net voordat hij de snack eet. Zo leert hij met de tijd dat er na het geluid van de clicker een beloning volgt.
Om het konijn over hindernissen te laten springen of op de achterpoten te laten staan, moet je de traktaties zo plaatsen dat het konijn – om er bij te komen – door de buis moet glippen, over de tak moet klimmen of zich moet uitstrekken. Als hij er bijna bij in de buurt is, gebruik je de clicker weer.
Na een tijdje en met wat oefening en geduld zal je konijn de gewenste handeling ook zonder snack uitvoeren alleen maar vanwege het bekende geluid van de clicker.
Spelen met andere konijnen
Het grootste hok en de meest uitgebreide speeltoestellen hebben echter geen waarde als jouw konijn alleen is. Konijnen leven in de natuur in groepen en moeten daarom ook thuis met ten minste een soortgenoot leven. Menselijke aandacht kan een tweede konijn niet vervangen.
Samenvatting
Een ding staat vast: konijnen moeten als huisdier hun natuurlijke gedrag kunnen imiteren. Met een gevarieerd en ruim opgezet verblijf, de juiste inrichting en speeltoestellen en door nog minstens één konijn te houden, kun je ervoor zorgen dat de schattige huisdieren zich nooit vervelen en zich dus helemaal op hun gemak voelen.
Graven, knabbelen, rennen en springen: konijnen zitten nooit stil en ontdekken altijd wel iets nieuws. Als huisdier hebben de veelzijdige knaagdieren daarom veel vermaak en uitdaging nodig. Hier geven we een aantal ideeën om je konijn te vermaken, welk speelgoed geschikt is en hoe je zelf speelgoed kunt maken.
Heb je interesse in Konijn-Hop of heb je er nog nooit van gehoord? In dit artikel leggen we uit wat Konijn-Hop is en welke konijnenrassen daarvoor geschikt zijn. Daarnaast lees je hier hoe je je eigen konijn Konijn-Hop kunt leren en waar je op moet letten om het voor iedereen leuk te houden.
Niet alleen voor hondenliefhebbers is behendigheid of agility een begrip. Ook steeds meer kattenbezitters ontdekken de hindernisbaan, die het vertrouwen en de behendigheid van alle deelnemers op de proef stelt! Maar tegenwoordig bestaat er ook behendigheid voor knaagdieren, voor bijvoorbeeld: konijnen, cavia’s, degoes, grondeekhoorns, chinchilla’s en ratten, met wat afwisseling in hun leven doe je deze dieren ook een groot plezier. In dit artikel lees je alles over: behendigheid voor knaagdieren!