Door te luisteren en te kloppen op de buik kan een dierenarts trommelzucht bij konijnen vaststellen.
Strekt je konijn al zijn poten van zijn lichaam af en trommelt het met zijn poten? Ga dan direct naar de dierenarts. Dit kan namelijk een symptoom van trommelzucht zijn. Wij leggen uit hoe je trommelzucht bij konijnen kunt voorkomen en hoe je je konijn kan helpen als het eraan lijdt.
Als de darm zo sterk opgeblazen is, dat omliggende bloedvaten vernauwd worden, kan het bloed niet meer ontwijken. Het hoopt zich op, waardoor het ontbreekt in de rest van het lichaam. De betroffen delen van de darm kunnen afsterven of scheuren waardoor bloedingen vanbinnen dreigen. Dit leidt ertoe dat betroffen konijnen door het hoge bloedverlies aan een hypovolemische schok sterven.
Symptomen: waar heeft een konijn met een gasbuik last van?
Meestal blaast het maag-darmkanaal zich zo erg op, dat de buik groter wordt en hard aanvoelt. Betroffen konijnen hebben hevige pijn en liggen met gekromde rug in de kooi.
Ze strekken hun benen voor zich uit en knarsen met de tanden. Daar ze bovendien pijnlijk met de poten trappen, wordt de ziekte ook wel trommelzucht genoemd.
Een tympanie moet niet onderschat worden: als je het niet vroeg herkent, kan het konijn overlijden aan een shock van de bloedsomloop.
Diagnose: hoe herken je trommelzucht bij konijnen?
Als je konijntje hevige pijn heeft of het bewustzijn verliest, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Deze zal vragen wat je konijn als laatste heeft gegeten en sinds wanneer het deze symptomen vertoont.
Tegelijkertijd onderzoekt de dierenarts de algemene toestand van het dier door de temperatuur op te meten. Dit is zeer belangrijk om een noodsituatie snel te herkennen.
Vervolgens tast de dierenarts de buik van je konijn af. Als deze verhard en sterk opgeblazen is, kan het probleem bij het spijsverteringskanaal liggen. Daarnaast herkent hij of de darm gevuld is met gas, door te kloppen. Als het konijn de benen snel weg trekt of de kop intrekt, is dat een teken van pijn. Als er een dof geluid hoorbaar is, dan is de buik gevuld met lucht.
Om het vermoeden te bevestigen, maakt de dierenarts een röntgenfoto. Hiermee kan hij precies zien wat er in de buik gebeurt, daar lucht zwart is op een röntgenfoto. Voedselbrij daarentegen is lichtgekleurd. Hiermee kun je overbelasting van de maag, wat vergelijkbare symptomen heeft, als differentiële diagnose uitsluiten.
Behandeling: hoe wordt deze ziekte behandeld?
Belangrijk: trommelzucht bij konijnen is een noodsituatie, wat betekent dat je meteen naar de dierenarts moet gaan! Deze probeert het gas in de buik te verwijderen door een buikmassage te geven. Als dit niet werkt, kunnen ontgassende medicijnen (b.v. simeticon) of spijsverteringsbevorderende middelen (b.v. metoclopramide) worden ingezet. Wanneer dit de situatie ook niet verbetert, kan de dierenarts het gas met behulp van maag- en darmsondes verwijderen uit het spijsverteringskanaal.
Als je konijn bewusteloos is, stabiliseert de dierenarts tijdens de behandeling de bloedsomloop met behulp van infusen en zuurstof. Daarnaast krijgt je huisdier pijnmedicatie. Na de behandeling moet het konijn gedurende meerdere dagen met behulp van sondes of spuiten dwangvoeding krijgen.
Oorzaken: wat is trommelzucht?
Trommelzucht (ook tympanie of gasbuik) is een levensbedreigende en pijnlijke ziekte aan het maag-darmkanaal bij konijnen. Het ontstaat als te veel lucht wordt opgehoopt in het spijsverteringskanaal en hierdoor omliggende bloedvaten worden ingedamd.
Er zijn veel oorzaken die tot trommelzucht bij konijnen kunnen leiden. Het vormen van te veel gas in het maag-darmkanaal wordt vaak door de volgende dingen veroorzaakt:
Als je konijn te weinig eet, wordt de spijsvertering niet voldoende gestimuleerd. Hierdoor wordt de voedselbrij niet verder getransporteerd en begint te garen.
Tandziektes zorgen ervoor dat je konijn het voer niet voldoende kan kauwen. Te grote stukken voer of haarballen blijven vervolgens in het spijsverteringskanaal steken.
Ook bepaalde giftige stoffen kunnen de peristaltiek storen. Deze komen meestal door geplukte giftige planten in het voer of als medicijn in de bloedcirculatie.
Parasieten (b.v. wormen) en bacteriële infecties kunnen de spijsvertering ook negatief beïnvloeden.
Voorkomen: zo bescherm je je konijn
Om luchtophopingen in het spijsverteringskanaal te voorkomen, moet je geen of amper koolhydraatrijk of garend voer (b.v. vers gras of groenvoer) geven. Let ook erop dat er geen giftige planten in het voer zitten en verwijder oude voerresten uit de kooi.
Bovendien moet je konijn regelmatig worden onderzocht door een dierenarts om scheef staande tanden of tandziektes snel te herkennen.
Franziska G., Dierenarts
Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.
Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.
Egels zijn misschien wel een van de bekendste inheemse dieren. Het leven van de kleine dieren is er de afgelopen jaren niet per se makkelijker op geworden. Hier vind je praktische tips om egels het hele jaar door te helpen.