Reizen met je kat

Kat uit reiskoffer

Reizen met je kat vereist een goede planning

Het kattenpension is overvol, de vriendelijke buurman heeft geen tijd en je kunt niemand vinden om op je kat te passen. Soms zijn er maar twee alternatieven: afzien van de geplande vakantie en thuis genieten of je kat ‘gewoon’ meenemen op reis. Als je in eigen land op een vaste plek verblijft is het meenemen van je kat geen probleem, mits het toegestaan is op de plaats van bestemming. Bij een rondreis of stressvolle zakenreis is het verstandiger om je kat thuis te laten. Een reis naar het buitenland kan lastig zijn: strenge inreisvoorschriften, actuele gezondheidsbewijzen, inentingsbewijzen en een maandenlange quarantaine maken een vakantie met je viervoeter lastig. Natuurlijk zijn al deze eisen zinvol om de gezondheid van alle huisdieren te waarborgen maar ze maken het reizen met je kat wel een stuk lastiger.

Wat moet je vóór vertrek regelen?

Als je naar het buitenland wilt reizen met je kat moet je je van tevoren goed informeren. Elk veterinair bureau of ook de ANWB kunnen informatie geven over actuele inreismaatregelen. Vanzelfsprekend kun je ook bij je dierenarts terecht, die je kat dan meteen kan inenten. Vergeet niet om te checken of katten zijn toegestaan bij je vakantiebestemming. Je kan er zeker niet vanuit gaan dat de eigenaar van je verblijfsplek een uitzondering maakt als hij de lieve ogen van je kat ziet. Bijna alle hotels en vakantieverblijven houden zich namelijk aan hun huisregels en wijken daar niet vanaf.

© satura_ / stock.adobe.com

Quarantainevoorschriften

Als je wilt reizen met je kat moet je je in ieder geval over de inreisbepalingen van het desbetreffende land informeren. Sommige landen buiten de EU, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, hebben namelijk strengere eisen wat betreft het meenemen van katten. Ter voorbereiding moeten katten daar een tijd op een quarantaineafdeling doorbrengen. Dit is enkel aan te raden als je ook echt wilt verhuizen naar het desbetreffende land. Deze quarantainestations zijn namelijk zeer steriel en houden geen rekening met de behoeften van jouw kat. Geregeld overlijden hier dieren en als eigenaar kan je maar weinig inbrengen, wat het proces een marteling voor mens en dier maakt. Bovendien moet je zelf de quarantainekosten betalen.

Hondsdolheid

Over het algemeen worden met rabiës geïnfecteerde dieren binnen 6 maanden ziek. Dit zou dus tijdens de quarantaine tot uiting moeten komen. In Noorwegen en Zweden is de quarantaineplicht inmiddels opgeheven. Er zijn echter nog steeds complicaties bij het reizen naar deze landen: katten moeten minimaal 1 maand oud zijn en de laatste behandeling tegen lintwormen mag niet langer dan 10 dagen geleden zijn. Daarnaast moet er een bloedtest gedaan worden die antilichamen tegen hondsdolheid aantoont. Het gezondheidsrapport van de dierenarts mag niet langer dan 10 dagen voor aankomst opgesteld zijn.

Inreisvoorschriften

In de meeste andere Europese landen is het voldoende als je het gezondheidsrapport, niet ouder dan 10 dagen, kan voorleggen en kunt aantonen dat de kat in het afgelopen jaar ingeënt is tegen rabiës. Inentingen tegen verkoudheid bij katten, kattenziekte (panleukopenie) en leukose moeten vanzelfsprekend zijn voor katteneigenaren. Je wilt natuurlijk niet dat je kat onnodig risico loopt op dodelijke ziektes. Sommige landen, zoals Finland, eisen dat het gebruikte inentingsmiddel ook in dat land is goedgekeurd. Het vaccinatiebewijs moet (voor het betreden van Finland) in het Duits, Engels en Fins/Zweeds uitgegeven worden.

In andere Europese landen is het voldoende als het vaccinatiebewijs in drie talen uitgegeven wordt (Engels, Duits en Frans). Aangezien voorschriften regelmatig veranderen, moet je zo snel mogelijk op de hoogte zijn van de actuele informatie en maatregelen nemen voor een vlekkeloos verloopt. Als je denkt dat er niets veranderd is, kun je onaangenaam worden verrast en moet je vakantieplannen noodgedwongen wijzigen.

Hoe vervoer ik mijn kat?

Nu volgt het tweede deel: de planning van je vakantie zelf. Je kat moet onderweg veilig vervoerd worden zonder dat ze kan ontsnappen. Transportboxen van plastic zijn hiervoor een optimaal alternatief. Ze zijn eenvoudig schoon te maken, geheel ontsnappingsbestendig en zijn gemakkelijk te dragen. Rieten manden en zachte stoffen reistassen met luchtgaten lijken misschien aantrekkelijker maar zijn veel minder geschikt voor langere reizen. Rieten manden zijn moeilijker op te pakken en zachte tassen bieden te weinig bescherming voor je kat. Daarentegen zijn plastic kennels zowel geschikt voor reisjes met de auto alsook transport in het vliegtuig of met de trein. (Als je gaat vliegen met je kat moet je je kat op tijd aanmelden bij de vliegmaatschappij!)

De reisuitrusting

Natuurlijk hoort ook een kattenbak bij de reisuitrusting van een kat. Je hoeft niet perse de grote kattenbak van thuis mee te nemen op vakantie: een kleine handzame kattenbak is veel geschikter. Denk ook aan het meenemen van kattenbakvulling, een strooischep, plastic zakjes, blikken natvoer, droogvoer, lekkernijen, voer- en waterbakken, borstels, kammen, dekens, kussens en speelgoed. Misschien verkopen ze op je reisbestemming niet het normale of is het veel duurder dan thuis. Het is ook niet aan te raden om te wisselen van voersoort daar dit extra belastend kan zijn voor je kat omdat de stofwisseling zich maar heel langzaam aanpast.

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, moet je rekening houden met de maag van je kat: neem minimaal één week de tijd om van voer te wisselen. De hoeveelheid van het oude voer wordt langzaam verminderd en stapsgewijs vervangen door het nieuwe voer. Zo heeft de kat genoeg tijd om zich aan te passen.

Onderweg

Sommige katten kunnen slecht tegen autorijden. Ze worden erg misselijk, zijn gespannen en nerveus. Als je kat hier al bij korte ritten last van heeft, is het verstandig om de reis iets makkelijker voor haar te maken. Een dierenarts kan een goed verdraagbaar kalmeringsmiddel aanraden, dat je viervoeter meerdere uren rustig laat slapen.

© Светлана Чуйкова / stock.adobe.com

Deze maatregel wordt natuurlijk voor het welzijn van de kat genomen en maakt ook voor de eigenaar een stressvrije start van de vakantie mogelijk. Minder gevoelige katten hebben aan enkel de aanwezigheid van hun baasje en kalmerende woorden genoeg. Maar zelfs als je kat graag reist, moet ze onderweg in de transportbox blijven. Als katten niet opgesloten zijn, klimmen ze graag door de hele auto en leiden de automobilist af. Dat kan een groot gevaar voor mens en dier vormen. Hard remmen kan een kat zomaar door de hele auto laten vliegen, wat voor paniek bij de kat zorgt en weer extra gevaar voor de inzittenden met zich meebrengt.

Risico op een zonnesteek onderweg

Als je met je kat naar het Zuiden gaat, moet je de temperaturen in de gaten houden. Hitte kan een gevaar voor de gezondheid van je kat zijn en een zonnesteek veroorzaken. Als je met je kat in de auto zit, moet er onderweg een aangename temperatuur heersen waarbij tocht te vermijden is. Let ook op bij korte (tank)pauzes: laat altijd een kiertje van het raam open zodat je kat genoeg frisse lucht krijgt. Bij direct zonlicht kan de auto snel gevaarlijk heet worden vanbinnen. Daarnaast moet je je kat bij hoge temperaturen voldoende water geven, bijvoorbeeld met een waterfles of klein plastic bakje.

Infecties en parasieten

Elk vakantieland heeft zijn nadelen, tenminste wat betreft de verspreiding van infectieziekten en parasieten. Je kat kan in het buitenland met ziekteverwekkers in contact komen die thuis maar zelden voorkomen. Dit kan ingrijpende ziektes veroorzaken. Daarom is er voor elke reis naar het buitenland een goed gesprek met de dierenarts noodzakelijk om mogelijke risico’s, voorzorgsmaatregelen en gedragstips te bespreken. Let ook op het gebruik van kraanwater: in sommige landen is het niet geschikt om te drinken, ook niet voor dieren. Katten kunnen last krijgen van darmbacteriën en langdurige diarree. Bruisvrij water is een goed alternatief en in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

In tegenstelling tot honden zullen de meeste katten niet de mogelijkheid krijgen om zelf de buurt te verkennen en dat is ook beter voor ze. Door het contact met andere dieren, vooral straatdieren, kunnen ziektes overgedragen worden.

© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Je kat toch liever thuis laten?

Als je met je kat op vakantie wilt, moet je je bewust zijn van bepaalde risico en de moeite die het kost. Natuurlijk kun je reizen met je kat – sommige katten zijn er zelfs dol op – maar toch houden katten vaak van hun bekende omgeving en territorium. Als ze meerdere weken worden gescheiden van hun baasje, levert dit normaalgesproken ook geen blijvende psychische schade op. Doorgaans kun je een goede oppas vinden als je op tijd begint met plannen.

Paklijst voor je kat:

  • Vaccinatiebewijs
  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts
  • Transportbox
  • Deken en kussen
  • Kattenbak
  • Kattenbakvulling
  • Strooischep
  • Plastic zakjes
  • Voer- en waterbakken
  • Nat- en droogvoer
  • Lekkernijen en vitamines
  • Evt. benodigde medicijnen
  • Borstels en kammen
  • Speelgoed
  • Het telefoonnummer van je dierenarts 
Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Autorijden met de kat

Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.

3 min

Kunnen katten beledigd zijn?

Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?

5 min

9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden

Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.