{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/onderweg-met-de-kat/9-tips-om-de-perfecte-katten-transportbox-te-vinden","title":"9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden","mag_id":101243,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":797,"sub_cat_name":"Onderweg met de kat","cat_id":728}
Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.
De transportbox moet groot genoeg zijn, zodat jouw kat rechtop kan staan, kan draaien, zitten en hij moet comfortabel kunnen liggen. De transportbox mag echter niet te groot zijn, want dan kan het zo zijn dat de kat tijdens het transport onbedoeld heen en weer glijdt. Dit moet te allen tijde worden voorkomen zodat de kat niet extra belast wordt.
Maak het gemakkelijker voor de kat om te gaan zitten
Er zijn maar zeer weinig katten die vrijwillig in hun transportbox willen gaan zitten of erin gezet willen worden. De kat uit de box halen bij de dierenarts wordt door veel kateigenaren gezien als een hele uitdaging. Het wordt echter een stuk gemakkelijker als de transportbox van boven open gemaakt kan worden. Want dankzij een opening aan de bovenkant kan de kat er makkelijker in en uit worden gehaald dan door een opening aan de voorzijde. In het optimale geval heeft de transportbox 2 openingen, een aan de bovenkant en een aan de voorzijde.
Denk aan de veiligheid
Opgesloten katten kunnen onverwachte eigenschappen ontwikkelen en echte ontsnappingsprofessionals worden. Let bij het aanschaffen van een transportbox op dat de sluiting goed sluit en niet door de kat kan worden geopend. Bovendien moet de box erg stevig zijn – hij moet immers bestand zijn tegen kattenklauwen en-tanden. De draagbeugels en de riem moeten ook stevig zijn. Het materiaal van de box moet zo gemaakt zijn dat jouw kat niet met zijn nagels ergens achter kan blijven hangen of zich op een andere manier kan verwonden.
In één oogopslag: de ideale transportdoos voor jouw kat
Een transportbox heeft 2 openingen – een aan de voorzijde en een aan de bovenkant
De transportbox is zeer stevig en bestendig tegen kattenklauwen en – tanden
Draagbeugels en riem moeten van goede kwaliteit zijn
Het deurtje kan goed en veilig vergrendeld worden
De transportbox is gemakkelijk schoon te maken
Er is een goede ventilatie aanwezig
De transportbox heeft een laag eigen gewicht
De kat kan nergens met zijn klauwen achter blijven hangen of zich op een andere manier verwonden.
Let op de ventilatie
Een transportbox is meestal geen goed nieuws voor de kat. Meestal wacht de onbeminde dierenarts op hen aan het einde van de reis. Katten reageren daarom ook altijd erg gestrest als ze de transportbox zien. Door de stress gaan ze zwaarder ademen/ hijgen. Hierdoor verbruiken ze meer zuurstof dan wanneer ze rustig zijn. Het is daarom van groot belang dat de box voldoende geventileerd wordt.
Vergeet niet om schoon te maken
Tijdens het vervoeren kan er weleens een ongelukje gebeuren. Zorg er daarom ook voor dat de transportbox gemakkelijk en grondig kan worden gereinigd. Transportboxen die gemaakt zijn van kunststof zijn eenvoudig te reinigen.
Laat je kat wennen aan de transportbox
Het is vaak een heel gedoe om je kat in zijn transportbox te krijgen. Katten associëren de box meestal met een bezoek aan de dierenarts en daar hebben ze begrijpelijkerwijs weinig zin in. Het wordt een stuk gemakkelijker ze de transportbox met iets leuks verbinden. Plaats daarom de box geopend in het woongedeelte van de kat voordat deze voor het eerst wordt gebruikt. Het doel is dat de transportbox gezien wordt als een veilige schuilplaats. Een knuffeldeken, het favoriete speelgoed en een lekker hapje kunnen de box een stuk interessanter maken.
Verwissel de transportbox
Als de kat niet in de transportbox vervoerd wil worden, gaat het erg moeilijk worden als kateigenaar. De kat vlucht snel onder het bed of verdedigt zich met zijn klauwen en tanden. Als jouw kat een slechte ervaring heeft gehad met de transportbox, is het de moeite waard om een nieuwe box aan te schaffen. Het is vaak gemakkelijker als de transportbox niet geassocieerd wordt met een negatieve ervaring en je kat rustig te laten wennen aan het nieuwe model.
Maak het gemakkelijk voor jouw kat
Er zijn weinig katten die ervan houden om in een lege transportbox te gaan liggen. Het is daarom aan te raden je kat het zo comfortabel mogelijk te maken. Materialen die daarvoor kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld een antislipmat of een stabiele deken. Daarnaast kan een knuffelkussen met kattenkruid de kat ook een comfortabeler gevoel geven.
Plaats de transportbox niet zomaar op de autostoel
Net zoals bij honden moeten ook katten als “lading” in een auto worden vastgemaakt. Als er een ongeluk gebeurt en de transportbox is niet bevestigd, dan kan het snel gevaarlijk worden. ADAC-crash tests hebben met een niet bevestigde dummy aangetoond, dat bij een botsing met 50 kilometer per uur de dummy door de auto vliegt met dertig keer zijn lichaamsgewicht. Om te voorkomen dat jouw kat een projectiel wordt en zichzelf en of inzittende van het voertuig in gevaar brengt, moet je de transportbox nooit zomaar op de achterbank of op de bijrijdersstoel plaatsen. ADAC-crash tests hebben aangetoond dat de veiligste plek voor een transportbox zich bij beenruimte achter de voorste stoelen bevindt. Als je de transportbox met een gordel zou bevestigen en je botst met 50 kilometer per uur, dan zou de transportbox breken. Het luikje en de bovenkant braken bij een 4 kilo zware testkat.
Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.