Zo bepaal je de juiste hoeveelheid voer voor je kat
Sommige katten lijken altijd wel honger te hebben. Maar hoeveel voer heeft een kat per dag nodig? Dit artikel helpt je de juiste hoeveelheid voer voor je kat te vinden.
© Africa Studio / stock.adobe.com
Soms moet je wisselen van voer voor je kat om medische redenen, soms om iets heel anders. In dit artikel lees je hoe je je kat met plezier van het nieuwe kattenvoer kunt laten eten op een manier die goed is voor de maag en darmen.
Katten zijn vaak heel kritisch en hebben graag een specifieke voersoort. Waarom zou je in dat geval überhaupt van voer wisselen? Er bestaan talrijke redenen om van voer voor je kat te wisselen.
Je hebt vaak wat geduld nodig voordat je kat de smaak van het nieuwe voer te pakken heeft. Het wisselen van voer bij katten moet daarom langzaam gedurende 8 tot 10 dagen duren. Een plotselinge wissel van voer kan anders namelijk lijden tot maagproblemen. Om diarree en braken te voorkomen moet je je kat daarom langzaam aan het nieuwe voer laten wennen.
Meng de nieuwe voeding met een steeds groter deel van de oude kattenvoeding. Op de eerste dag meng je ongeveer een theelepel van het nieuwe voer met het oude. Daarna kun je dagelijks steeds meer nieuw voer door het oude voer mengen tot je het helemaal hebt vervangen.
Helaas zijn er ook katten die zelfs het kleinste beetje andere kattenvoeding in de bekende voeding weigeren. Dan mag je best een beetje vals spelen! Om je kat het nieuwe voer goed te laten smaken, moet je je trukendoos opentrekken.
Je kunt bijvoorbeeld een paar snoepjes of zalmolie door het voer mengen om het aantrekkelijker te maken. Bij natvoer helpt het soms om het kort te verwarmen. De geur wordt daardoor intenser en de kat wordt aangespoord te eten.
Nog een tip: zet een schaaltje met het nog onbekende kattenvoer naast de voerbak met het huidige voer. Zo kan je kat stukje bij beetje aan de onbekende geur wennen en wordt ze nieuwsgierig.
De redenen om van voer voor je kat te wisselen kunnen van groot belang zijn. Maar als je kat het voer weigert en er niets van eet, moet je de poging een tijdje staken. Aangezien de lever van katten heel gevoelig op voerweigering reageert, bestaat het gevaar op ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Eerst even wat uitleg: met dieetvoer wordt niet per se voeding bedoeld waarmee je kat afvalt. Onder de term dieetvoer valt speciaal kattenvoer dat ter ondersteuning bij bepaalde ziektes kan worden gegeven. Dit voer mag alleen gegeven worden na een vastgestelde diagnose en aanbeveling door een dierenarts.
Dieetvoer is altijd samengesteld voor een bepaald voedingsdoel. Hieronder vallen:
Als je om medische redenen van voer voor je kat moet wisselen, is het natuurlijk van belang dat het ook lukt. Gelukkig bestaat er inmiddels een breed assortiment aan dieetvoer voor katten. Toch moet je ook in dit geval geduld hebben. Als je kat het nieuwe dieetvoeding totaal weigert, kun je het met een andere kattenvoeding opnieuw proberen.
Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.
Overigens vind je hoogwaardig kattenvoer in onze zooplus kattenshop! Hier vind je naast een uitvoerige productbeschrijving ook een nauwkeurige analyse en verklaring van de inhoudsstoffen. Zo vind je het perfecte kattenvoer!
Sommige katten lijken altijd wel honger te hebben. Maar hoeveel voer heeft een kat per dag nodig? Dit artikel helpt je de juiste hoeveelheid voer voor je kat te vinden.
De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.
Taurine wordt vooral geassocieerd met energy drinks. Lees hieronder waarom taurine ook bijzonder belangrijk is voor katten.