Zelfgemaakte kattenkoekjes: snel, eenvoudig en lekker

Kattenkoekjes bakken

Beleef plezier door samen koekjes voor je kat te bakken.

Het is helemaal niet moeilijk om koekjes voor je kat te bakken en het heeft ook nog eens veel voordelen. Zo beleef je veel bakplezier, je weet precies wat in zelfgemaakte koekjes zit en je kat vindt het heerlijk. Hieronder geven wij drie lekkere recepten voor zelfgemaakte kattenkoekjes.

Veel mensen vinden het leuk om zelf taart of koekjes te bakken. Want wat is er mooier dan vrienden of familieleden te verwennen met een lekkere taart? Waarom zou je niet ook voor je kat lekkere koekjes bakken? Maar hoe maak je eigenlijk lekkere kattenkoekjes?

Hoe bak ik zelf kattenkoekjes?

In principe lijkt het bakken van kattenkoekjes heel erg op het bakken voor mensen. Je roert de ingrediënten met een mixer, maakt koekjes van de deeg en bakt ze vervolgens in de oven.

De zelfgemaakte koekjes zijn echter niet zoet maar hartig. In plaats van suiker of nootjes, zijn ze gemaakt van dingen waar katten van houden. De koekjes bevatten bijvoorbeeld kaas, vis of vlees.

Kattenkoekjes © erik pettersson/EyeEm / stock.adobe.com
Is dit voor mij?

Voordelen van zelfgemaakte koekjes

Als je de kattenkoekjes zelf bakt, weet je precies wat erin zit. Het is bijzonder voordeling als je kat last heeft van allergieën. Daarnaast zijn de koekjes redelijk gezond omdat ze geen chemische toevoegingen bevatten.

Voor DIY kattenkoekjes heb je bovendien geen exotische ingrediënten of bijzondere kruiden nodig, die je kat sowieso niet zou verdragen. De ingrediënten voor zelfgemaakte kattenkoekjes – bijvoorbeeld eieren, tonijn of kaas – zijn in elke supermarkt verkrijgbaar.

Tip: bij recepten die melkproducten zoals boter, kaas of yoghurt bevatten, moeten deze vervangen worden door lactosevrije producten. Katten kunnen namelijk niet goed tegen melksuiker (lactose).

Kattenkoekjes zijn ook ideaal als kerstcadeau voor bevriende katteneigenaren. Als je meteen wilt beginnen en je kat met zelfgemaakte lekkernijen wilt verwennen, vind je hier drie recepten.

Recept voor zelfgemaakte kattenkoekjes met kaas

Ingrediënten

  • 140 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 4 theelepels boter of reuzel
  • 8 volle eetlepels aardappelmeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Roer de kaas, het ei en de boter of reuzel met een mixer tot een gelijkmatige massa. Voeg daarna langzaam aardappelmeel toe en roer het zo lang tot de deeg een mooie, gelijkmatige consistentie heeft.

Van de deeg maak je lange, dunne rollen die ongeveer zo dik zijn als een vinger. De rollen snij je met een mes in even grote stukken.

Verdeel de rauwe koekjes over een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Let op voldoende afstand tussen de koekjes. Door het ei worden ze ongeveer dubbel zo groot in de oven.

Bak de kattenkoekjes met kaas nu ongeveer 15 minuten in de oven.

Recept voor zelfgemaakte kattenkoekjes met tonijn

Ingrediënten

  • 140 gram tonijn uit blik, uitgelekt
  • 1 ei
  • 120 gram havermeel
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 tot 2 eetlepels water

Bereiding

Verhit de oven voor op 180 graden.

Meng de tonijn, het ei en de olie met een mixer. Voeg daarna het meel en water toe en roer tot er een gelijkmatige deeg ontstaat.

Vorm kleine balletjes uit de deeg en doe ze op een bakblik dat bedekt is met bakpapier.

De kattenkoekjes met tonijn moeten ongeveer 12 tot 15 minuten in de oven tot ze klaar zijn.

Recept voor kattenkoekjes met kip

Ingrediënten

  • 250 gram kippenvlees of botten
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 200 gram rijstmeel
  • 1 ei

Bereiding

Verhit de oven voor op 175 graden.

Snijd het kippenvlees in kleine stukjes en kook het in water. Laat het vlees een beetje afkoelen als het gaar is en pureer het vervolgens met een blender of mixer. Voeg dan het ei, de yoghurt en de olie toe en roer het met een vork. Aansluitend voeg je het rijstmeel lepel voor lepel toe tot er deeg ontstaat.

Als alternatief voor zelfgekookte kip kun je ook natvoer met natuurlijk kippenvlees gebruiken, bijvoorbeeld van Miamor.

Met behulp van twee theelepels vorm je kleine, dikke, ovale kattenkoekjes en doet deze op een met bakpapier bedekt bakblik. Druk de koekjes een beetje plat met een vork.

Bak de kattenkoekjes ongeveer 20 minuten in de oven.

Kat tong © Lennart Worthmann / stock.adobe.com
Lekker: huisgemaakte kattenkoekjes

Hoe bewaar je zelfgemaakte kattenkoekjes?

Alle zelfgemaakte kattenkoekjes moeten goed afkoelen na het bakken. Doe de lekkernijen in een luchtdichte verpakking en bewaar ze in de koelkast. De houdbaarheid bedraagt dan ongeveer een week.

Belangrijk: enkel als snack tussendoor

De zelfgemaakte koekjes zijn niet bedoeld als hoofdmaaltijd, ook al zou je kat dat wel willen. Je kat mag ten slotte niet te dik worden.

Geef je kat de zelfgemaakte kattenkoekjes enkel als snack tussendoor, als beloning of doe ze in intelligentiespeelgoed. Je kunt verschillende intelligentiespeeltjes in de webshop van zooplus vinden.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.