Thuiswerken met de kat

kat met laptop

Thuiswerken met je kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de coronapandemie, is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden zijn veel thuis aan het werk. En vaak doen ze dat niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met hun huisdier. Hoe verloopt het thuiswerken met katten? Wij geven je tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken!

Thuiswerken met katten: mag de kat op het bureau?

Heel wat baasjes laten hun kat niet zomaar op bed slapen, maar de kat mag graag op het bureau! Afgezien van een paar haren in het toetsenbord en minder ruimte voor het werk zorgt je kat op de werkplek voor rust. Je kat neemt de stress van de dag weg. Als je je kat niet op het bureau wilt hebben, moet je vanaf het begin geen uitzonderingen maken. Zorg voor een comfortabele slaapplek voor je viervoeter in jouw buurt. Als je kat toch het bureau wil veroveren, zet je hem steeds liefdevol maar consequent op de grond. Steeds opnieuw.

Waar slaapt de kat het best op het bureau?

Jij werkt, de kat slaapt. Fantastisch, want een schattige en snurkende kat werkt rustgevend en inspirerend tegelijk. Katten slapen het best op een comfortabele slaapplek. Kan jouw kat vrij rondlopen? Ook prima. Veel katten voelen zich op magische wijze aangetrokken tot de schouder of het schoot van hun baasje. Wat echter voor een paar minuten goed te doen is, kan na een halfuur heel oncomfortabel worden. Het is beter om voor je kat een eigen slaapplaats op het bureau te maken. Tip: wie een groot bureau heeft kan er een zachte mand of kussen op zetten. Op die manier is je kat in de buurt. Tegelijkertijd kan jij je ontspannen bewegen en hem af en toe over zijn kop aaien. Dat de kattenpoten af en toe op je toetsenbord belanden is dan een ‘risico van het vak’.

Thuiswerken met de kat: creatieve pauzes met je viervoeter

Wie lange tijd tabellen invult of net een zwaar telefoongesprek heeft gehad, profiteert van vijf minuutjes ontspanning. De kat is hiervoor een optimale metgezel. Pak het lievelingsspeeltje,  een bal, plumeau of verfrommeld stukje papier en laat je kat erop jagen. Dat versterkt jullie band, traint de kat en laat jou na je korte pauze weer fris aan het werk gaan.

“Spelregels“ voor thuiswerken met katten

De kat smeekt je om te spelen, maar jij staat onder grote tijdsdruk. In principe is het belangrijk dat je altijd zelf met het spelen begint. Op die manier maakt de kat geen gewoonte van het smeken. Als je een binnenkat hebt moet je die bezighouden. Daarbij hoort natuurlijk ook spelen en knuffelen. Katten die alleen zijn vervelen zich binnenshuis snel. Het is beter om twee katten te hebben die elkaar kunnen vermaken. Zo heb je meer ruimte om te werken. Katten die naar een afgeschermde tuin of buiten kunnen, kan je bij veel werkdruk ook gewoon naar buiten laten.

Arbeiten zu Hause mit Ihrer Katze © eak8dda / stock.adobe.com
Cute cat on the desk in the office.

Welk bezigheidsspeelgoed is geschikt voor de kat?

Wie geconcentreerd moet werken heeft rust nodig. Maar wat als je kat liever wil spelen? En wel nu! Direct! Zorg ervoor dat je voor die situatie verschillende bezigheidsspeeltjes paraat hebt. Daarmee worden alle speeltjes bedoeld waarmee je kat zonder jouw hulp de tijd door kan komen. Hier volgen een paar ideeën voor het bezighouden van je kat:

Afwisseling maakt het speelgoed nog interessanter. Als je het snuffeltapijt een aantal dagen door een ander speeltje vervangt, heeft de kat daar na afwezigheid weer meer interesse in.

Hoe is kattenchaos op het bureau te vermijden?

Vooral bij jonge katten geldt: alles is spannend. Bekijk het dus met humor als je huisdier je pen wil stelen, met de poten aan de monitor zit of met de muis speelt. Belangrijke documenten moet je uit de buurt van je kat houden. Katten kunnen dingen namelijk kapot bijten. Met een beetje leegt je kat zijn maaginhoud eroverheen. Bij jonge of onhandige katten kan je een breekbare kop met hete drank beter op een veilige plek neerzetten. Oftewel op een voor je kat onbereikbare plek. Eet je graag tijdens het werken? Pas dan op, want ook je kat kan hierin geïnteresseerd zijn. Wees voorzichtig als je chocolade naast je toetsenbord hebt liggen: dit is namelijk giftig voor katten.

Met de kat thuiswerken: documenten opslaan

Vooral jonge katten vinden het leuk om met de poten op de toetsen van het toetsenbord te zitten. Sla je bestanden daarom regelmatig op. Dit geldt ook wanneer je je bureau even verlaat. Sommige baasjes hebben niet meteen door dat hun kat iets in het document heeft aangepast. Dit kan later dubbel zo vervelend zijn. Controleer daarom na de pauzes of het document nog altijd goed is opgeslagen.

Dierlijke veiligheid op de werkplek

Vooral jonge katten lopen het risico zich te verslikken in kleine onderdelen. Ook knagen ze graag aan kabels. Vandaar dat je bureauhaken, gummen of inktpatronen in lades moet opbergen. Zo kan je kat er niet op bijten of zich erin verslikken. Kabels van de pc, printer, router en lampen kan je het best vastmaken door ze bijvoorbeeld in een kabelgoot samen te voegen. Met de tijd kun je jouw kat beter inschatten. In het begin moet je haar echter niet zonder toezicht in je thuiskantoor laten als er risico’s bestaan.

Wij wensen je veel plezier en een goede samenwerking met je kat!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.