{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenverzorging/krabpaal-zelf-bouwen-tips-en-instructies","title":"Zelf een krabpaal bouwen: tips en instructies","mag_id":209954,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":746,"sub_cat_name":"Kattenverzorging","cat_id":728}
Katten zijn dol op krabpalen. Waarom maak je er dus niet zelf eentje?
Voor een kat is een krabpaal een speelplaats, uitkijktoren en schuilplek in een. Bovendien gebruikt je kat hem om zijn nagels te scherpen. Iedere kat moet er een hebben. Als je de krabpaal zelf bouwt, kun je hem aanpassen aan jouw smaak en de voorkeuren van jouw kat. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over DIY-krabpalen én een handleiding om van een berkenstam zelf een krabpaal te maken.
Een zelf gebouwde krabpaal kun je, anders dan kant-en-klare krabpalen, helemaal naar wens maken. Je kunt zelf de houtsoort, stoffen voor ligplekken en kleuren kiezen. Je kunt het kattenmeubel aanpassen aan jouw interieur en de grootte van de kamer.
Af te stemmen aan de behoeften van jouw kat
Bovendien kun je de paal aanpassen aan de voorkeuren en behoeften van jouw kat. Houdt je kat ervan de hele krabpaal te verkennen of ligt ze liever lekker op een comfortabele en goed bereikbare plek? Daar kun je bij het bouwen meteen op letten. Als je kat al wat ouder is of niet meer zo mobiel kun je schansjes of tredes inbouwen zodat je kat makkelijker omhoog kan.
Heb je meerdere katten? Dan heb je misschien een grotere krabpaal nodig zodat iedere kat een plekje kan vinden.
Als je DIY’s dus leuk vindt, kun je dus met een zelfgemaakte krabpaal jezelf en je kat een plezier doen.
Zelf een krabpaal bouwen: hier moet je op letten
Op internet zijn er talrijke instructies voor zelfgebouwde krabpalen te vinden. Gereedschap en accessoires kun je in de bouwmarkt vinden. Zelfs van Ikea-meubels kun je omtoveren tot een krabpaal. Waar je ook voor kiest, je moet op een aantal punten letten.
Als je een stuk boomstam wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de stam een paar weken oud is. Zo voorkom je dat hij niet krom trekt.
Onder de boomschors leeft een groot aantal insecten. Verwijder de schors dus direct.
Het onderste stuk van de paal moet lang genoeg zijn zodat je kat zich kan uitstrekken en eraan kan krabben.
Als de stam een glad oppervlak heeft, omwikkel hem dan met sisal. Dat vormt een lekker ruw oppervlak om de nagels aan te scherpen.
Let op: hoe hoger de krabpaal is, des te stabieler die moet zijn. Neem een bodemplaat die zwaar genoeg is en bevestig de paal indien nodig aan het plafond of de muur.
Gebruik enkel materialen die veilig zijn voor de gezondheid. Dat geldt met name voor kleur- en lijmstoffen. Als je de stam met sisal wilt omwikkelen of de ligplekken met stof bekleden, kies dan producten die vrij zijn van schadelijk chemicaliën.
Vermijd alles waar je kat zich aan kan verwonden: nietjes, uitstekende spijkers, schroeven en houtsplinters. Alle planken moet je grondig schuren.
Meet de plek waar je krabpaal komt te staan nauwkeurig op. Je kat moet genoeg ruimte hebben om eromheen te kunnen rennen en springen.
Maak van te voren een gedetailleerde schets om te weten welk materiaal je nodig hebt.
Tip: als je niet zo lang wilt wachten tot een boomstam volledig droog is, kun je bij een timmerman om een gedroogde stam vragen.
Instructie om zelf een krabpaal te bouwen
Heb je nu zin om zelf een krabpaal voor je kat te maken? Een krabpaal met een berkenhouten stam kun je met een paar simpele middelen omtoveren tot een krabpaal en brengt ook voor binnenkatten voor een stuk natuur in huis.
Berkenbast is niet alleen mooi, maar biedt ook nog eens het voordeel dat het weinig ruimte voor insecten biedt. Je hoeft de stam dus niet te ontdoen van zijn bast. Als je liever een andere houtsoort wilt moet je de schors echter verwijderen.
Nog meer voordelen: geen sisal nodig. Bovendien kan de paal niet omvallen als hij aan het plafond wordt bevestigd.
Accessoires voor een DIY-krabpaal
Berkenstam van kamerhoogte
Een houten plank van circa 2 x 20 x 60 cm (afhankelijk van de grootte van de stam)
Houtschroeven met verzonken kop van 6 mm x 100 mm
Schroefhaken met houtschroef voor de stam
Plafondschroef met oog
Plug voor de plafondschroef
Belangrijk: de plug is afhankelijk van het materiaal van je plafond. Voor een betonnen plafond heb je bijvoorbeeld een andere plug nodig dan voor een houten plafond.
Gereedschap voor een DIY-krabpaal
Zaag
(Accu)boormachine
1 houtboor van 5 mm
Geschikt boor voor schroefhaken en plug
Snoeischaar
Instructies
Kies een geschikte plek voor jouw DIY krabpaal.
Snoei als het nodig is overbodige twijgen van de stam af.
Zaag de berkenstam op de gewenste lengte. Trek van de hoogte ook de lengte van bevestigingshaken af. Let er bij het zagen op dat de onderkant van de stam recht is.
Voor de voet schroef je de houtschroeven van onderen door het bord in de stam. De schroeven moeten in het midden zitten en mogen niet uitsteken. Anders beschadig je je vloer. Als de houtschroef niet makkelijk in de plank te schroeven is, boor dan met de boormachine een klein gat voor.
Schroef de onderkant van de stam vast aan de plank. Je kunt ook gaten voorboren in de boomstam zodat de schroeven makkelijker vast te schroeven zijn.
Aan de bovenkant van de stam breng je een schroefhaak aan. Zo kun je de krabpaal later aan het plafond vastmaken.
Boor een gat in het plafond op de plek waar je krabpaal komt te staan. Hamer er vervolgens de plug in. Bevestig vervolgens het schroefoog.
Je kunt de krabpaal nu op zijn plek zetten en de haak in het oog hangen. Dankzij de schroefdraden op de schroeven kun je de hoogte exact afstellen.
Tip: heb je geen geschikte zaag of durf je het zelf niet aan? Dan kun je bij een timmerman of bouwmarkt terecht om de stam op maat te laten maken.
Ligplekken aanbrengen
Als je boomstam takken heeft kun je de krabpaal voorzien van extra ligplekken. Breng hiervoor planken of boomschijven tussen de takken aan. Die kun je met haken uit de bouwmarkt bevestigen.
Heb je de krabpaal af? Dan kun je na al het harde werken achterover leunen en tevreden toekijken hoe je kat de krabpaal in gebruik neemt.
Als je het te veel moeite vindt om een krabpaal zelf te bouwen, heb je in de zooplus shop ruim keuze aan verschillende krabpalen.
Bärbel Edel
Ik ben een journalist, gek op dieren en heb al gedurende mijn studie Folklore de relatie tussen mensen en honden onderzocht. Een aantal jaar geleden heb ik een kater uit het dierenasiel in München geadopteerd. Hij, Elvis, is de reden dat ik mijn met blog “Lieblingskatze” (NL: lievelingskat) ben begonnen en me ook binnen mijn beroep op dieren richt. Met mijn artikelen wil ik mensen helpen hun huisdier beter te begrijpen.
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.