{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenverzorging/kattenverzekering-bescherming-tegen-hoge-kosten","title":"De juiste huisdierverzekering voor je kat afsluiten","mag_id":205469,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":746,"sub_cat_name":"Kattenverzorging","cat_id":728}
Het beschermen van je kat heeft de hoogste prioriteit. Wat is het nut van een kattenverzekering?
Voor mensen is een zorgverzekering verplicht en die komt vaak ook goed van pas. Veel mensen vragen zich af of ze hun huisdier ook kunnen verzekeren. Bestaat er een ziektekostenverzekering voor katten? En wanneer moet je betalen als je kat in je huurwoning of buiten schade aanricht? Hier vind je meer informatie over een eventuele huisdierverzekering voor je kat en waar je op moet letten.
Als je met je zieke kat naar de dierenarts of een dierenkliniek moet, wil je natuurlijk alleen maar dat het zo snel mogelijk weer goed gaat met je kat. Geld speelt op dat moment een kleinere rol. Pas als kattenbaasjes de rekening onder ogen krijgen, vragen velen zich af of een huisdierverzekering voor hun kat een uitkomst had kunnen bieden.
Onderzoeken, castratie, ongevallenbehandeling, MRI, regelmatige onderzoeken bij chronische ziektes: dierenartsen bieden tegenwoordig veel behandelingen aan, maar daar zit wel een prijskaartje aan verbonden. Steeds meer verzekeraars bieden de mogelijkheid de kosten voor een dierenarts te vergoeden zodat jij verzekerd bent van de beste behandeling voor jouw kat.
Lekker ontspannen naar de dierenarts met een handige transportbox!
Wat heb ik aan een huisdierenverzekering voor katten?
Met een ziektekostenverzekering voor katten wordt je financieel bijgestaan zodat jij de zorg die jouw kat nodig heeft kunt betalen. Per verzekeraar worden verschillende behandelingen (zoals operaties, vooronderzoeken, vaccinaties en wormkuren) gedekt. Je kunt echter alleen een verzekering afsluiten voor jonge en gezonde katten. Als jouw kat voorafgaand aan het afsluiten aan een ziekte lijdt, worden de kosten voor dergelijke behandelingen niet vergoed.
De maximale jaarlijkse vergoeding bedraagt zo’n 2500 tot 3500 euro per jaar. Andere bieden een vergoedingssaldo van 50% tot 100%, afhankelijk van het pakket. Dat betekent dat je als baasje een deel van de kosten voor je eigen rekening moet nemen. Voor vaccinaties en sterilisatie of castratie wordt meestal een vast bedrag vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden de behandeling alleen maar als die door de eigen dierenarts wordt uitgevoerd.
Deze en onderstaande gegevens zijn gebaseerd op een basisverzekering voor een jonge Europese Korthaar in januari 2021.
Uitgebreidere verzekeringspakketten
Behalve een basisverzekering kun je ook nog uitgebreidere verzekeringen afsluiten. De meeste verzekeraars bieden 3 verschillende niveaus (basis, plus en top/totaal) aan. Als je een uitgebreidere huisdierverzekering voor je kat afsluit, ben je duurder uit dan met enkel een basisverzekering, maar dan heb je wel meer dekking. Je krijgt dan extra vergoedingen of vergoed tot een hogere bovengrens. Bij sommige verzekeraars zitten bepaalde behandelingen niet in een basisverzekering, maar wel in het pluspakket. Natuurlijk gaat dit ook gepaard met een hogere premie.
Wat kost een huisdierverzekering voor mijn kat?
De verzekeringspremies voor ziektekostenverzekeringen voor je kat hangen af van je kat en jouw eisen. Als je een verzekering met een hoge dekkingsgraad voor je kat wilt afsluiten, is dit eigenlijk alleen maar zinvol als je kat jong en gezond is. De maandelijkse premie is dan het laagst. De kosten voor een huisdierenverzekering voor katten liggen rond de 10 en 25 euro per maand. Als je meerdere katten hebt, heb je voor iedere kat een aparte verzekering nodig. Let hierbij ook op de leeftijdsgrens. Die ligt gemiddeld tussen de 4 en 12 jaar, afhankelijk van het ras van jouw kat.
Waar moet je op letten bij het berekenen van je premie?
Zit je erover na te denken om een huisdierverzekering voor je kat af te sluiten? Let dan bij het vergelijken van de premies op de onderstaande punten.
Kies indien mogelijk een kattenverzekering met een zo laag mogelijke eigen bijdrage.
Hoe hoog is de jaargrens voor vergoedingen?
De dierenarts en dierenkliniek werken met tarieven en kunnen afhankelijk van de complicatie van de behandeling een hoger tarief Ook in dit geval moet de ziektekostenverzekering een mooie vergoeding geven.
Let op de wachttermijn: de huisdierverzekering geldt niet als je kat kort na afsluiting ziek wordt. Wachttermijnen bedragen normaal gesproken 1 tot 3 maanden. Voor bepaalde behandelingen kan dit echter ook 6 maanden zijn.
Ga goed na welke behandelingen verzekerd zijn en of standaardbehandelingen zoals vaccinaties worden vergoed.
De hoogte van de premie is afhankelijk van de leeftijd van jouw kat op het moment van afsluiten.
Ook de lichamelijke conditie van jouw kat is van invloed op de premie. Verzekeraars willen voor afsluiten ook een verklaring over de gezondheid van jouw kat van de dierenarts ontvangen.
Wil je ook aanvullende verzekeringen afsluiten (crematie, advertentie bij vermissing, preventieve behandelingen etc.)?
Heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor je kat nodig?
Welke verzekering jij voor jezelf en je kat nodig hebt, hangt af van je individuele levensomstandigheden. Meer zelfs met of zonder kat: iedereen moet een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Zelfs een klein beetje onoplettendheid in het alledaagse leven kan zware en dure gevolgen hebben.
Aansprakelijksheidsverzekering: een kat is meestal meeverzekerd
Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de acties van jouw huisdier. Als jouw kat schade veroorzaakt, bijvoorbeeld in de tuin van de buren, dekken veel aansprakelijkheidsverzekeringen de kosten (mits de kat dit op eigen beweging heeft veroorzaakt). Je hebt dus geen speciale aansprakelijkheidsverzekering voor katten nodig; een normale aansprakelijkheidsverzekering volstaat.
Samenvatting: is een huisdierverzekering voor mijn kat de moeite waard?
Of een huisdierenverzekering voor je kat van pas komt hangt dus af van een aantal factoren:
Wat mag een kattenverzekering kosten?
Hoe oud is je kat?
Hoe veel kun je in het geval van een dure behandeling zelf betalen?
Een kattenverzekering voor oudere katten en bepaalde kattenrassen is vaak zeer duur, als die überhaupt kunnen worden afgesloten. Als je dus een volwassen kat uit het dierenasiel wilt halen of een zwakker ras op het oog hebt, moet je de pro’s en contra’s van een dergelijke verzekering goed afwegen. Denk dan ook na over aanvullende pakketten.
Natuurlijk weet je nooit wat er in de toekomst gebeurt. Je kat kan plots ziek worden of door een ongeluk aan levenskwaliteit moeten inboeten. Dan is het erg fijn als je in het verleden een verzekering voor financiële ondersteuning hebt afgesloten.
Wil je niet aan een contract gebonden zijn of kun je de maandelijkse premie niet opbrengen, maar toch een prijzige behandeling kunnen betalen? Vraag jezelf af hoe veel je per maand voor de gezondheid van je kat kunt betalen. Leg dat geld opzij. Zodra je kat een behandeling nodig heeft, ligt het geld klaar. Als je het geld lang niet nodig hebt, kun je er af en toe gebruik van maken om het welzijn en speelplezier van je kat te vergroten. Geef je kat bijvoorbeeld een leuk cadeautje.
Een vergelijking is altijd de moeite waard!
Aan een goedkoper tarief heb je uiteindelijk niet zo veel als de verzekering maar weinig vergoedt. Tegelijkertijd krijg je bij de duurste verzekering niet per se ook de beste dekking. In Nederland bieden meerdere verzekeringsmaatschappijen kattenverzekeringen aan. Denk dan bijvoorbeeld aan OHRA, Aegon en Inshared. Ook bij Petplan en PetSecur, maar ook bedrijven als HEMA, kun je een zorgverzekering voor je kat afsluiten. Laat je dus goed informeren over de verschillende opties en ontdek zo de huisdierverzekering die het beste bij jou en je kat past!
Tip: zooplus heeft hier een handig overzicht van een aantal huisdierverzekeraars samengesteld om je te helpen bij je keuze.
Sabrina Quente
Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.