{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenverzorging/kattenurine-geur-en-vlekken-verwijderen","title":"Kattenurine: zo verwijder je de geur en vlekken","mag_id":194537,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":746,"sub_cat_name":"Kattenverzorging","cat_id":728}
Heeft je kat in huis geplast? Huismiddeltjes en speciale reinigingsmiddelen helpen om kattenurine te verwijderen.
Plast je kat in huis? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je de penetrante geur van kattenurine kan verwijderen. Je wilt daarnaast natuurlijk ook af van de urinevlekken. Zowel eenvoudige huismiddelen als speciale reinigingsmiddelen komen in beide gevallen aan bod.
Urineren in huis kan zelfs de meest geduldige katteneigenaar in vertwijfeling brengen. Als je kat op je lievelingskleding, het tapijt of de bank heeft geplast, moet je snel handelen. Verontreinigingen en de geur van kattenurine kun je met huismiddeltjes verwijderen. Voor ernstige gevallen bestaan er speciale reinigingsmiddelen.
Ongeacht waar je voor kiest: het is belangrijk om de oorzaak van het urineren in huis vinden.
Waarom katten binnen urineren
Gaat je kat niet altijd naar de kattenbak gaat om haar behoefte te doen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien komt het door een ernstige urinewegziekte. Als je kat last heeft van gebrekkige hygiëne moet dit daarom altijd bij de dierenarts worden nagekeken.
Soms ligt het ook aan de kattenbak. Gebruik je misschien nieuwe kattenbakvulling waardoor de kattenbak anders ruikt? Staat de kattenbak op een nieuwe plek die niet meer zo rustig en comfortabel is? Dit soort dingen kunnen ervoor zorgen dat je huisdier zijn behoefte niet meer op de gangbare plek doet.
Ook stress kan de oorzaak zijn van urineren in huis. Bijvoorbeeld door familieconflicten, nieuwe huisgenoten, bouwherrie of een verhuizing.
Urinemarkeringen behoren eigenlijk tot natuurlijk gedrag. Door haar geur achter te laten, laat de kat boodschappen achter. Zo bakent ze bijvoorbeeld de grenzen van haar territorium af.
Belangrijk: urineren in huis doet je kat niet expres. Het is een teken van grote lichamelijke of geestelijk nood. Bestraf je kat dus niet. Probeer juist rustig te blijven en de oorzaak te vinden.
Huismiddelen om de geur van kattenurine te verwijderen
Gevoelige textielsoorten of oppervlakken kun je het beste behandelen met agressieve reinigingsmiddelen. Verschillende huismiddelen zijn geschikt om urinevlekken van katten verwijderen.
Voordat je begint, moet je het huismiddel naar keuze op een verstopte plek uitproberen. Denk dan bijvoorbeeld aan de onderkant van het tapijt. Zo kun je testen of het materiaal het middel verdraagt.
Zeep en zelfgemaakte schoonmaakazijn
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Laat de verdunde azijn ongeveer tien minuten lang inwerken. Daarna reinig je de plek nog een keer met water.
Alcohol
Alcohol desinfecteert en functioneert bijzonder goed om gladde oppervlakken schoon te maken. Spray het op de betroffen plek en laat het enige tijd inwerken. Daarna kun je het met een beetje water wegvegen.
Ook minder gevoelige textielsoorten kunnen vóór het wassen met alcohol worden behandeld.
Mondwater
Ook mondwater is geschikt om kattenurine te verwijderen. Het helpt vooral om de geur ervan te laten verdwijnen.
Maak een mix die voor de helft uit mondspoeling en voor de helft uit water bestaat. Dep het mengsel vervolgens voorzichtig op de vlek.
Let op: gebruik gekleurde mondspoeling alleen op donkere materialen. Lichte textielsoorten of oppervlakken moet je voor de zekerheid enkel met doorzichtig mondwater behandelen.
Citrusvruchten
Het aroma van citrusvruchten kan de geur van kattenurine goed maskeren. Gebruik citrusolie of de schil van citroenen of sinaasappels.
Gebruik citrusolie echter niet op textiel of gevoelige plekken. Er ontstaat anders een vetvlek op de plaats van de urineplek.
Goed om te weten: katten haten de geur van citrusvruchten en blijven liever uit de buurt van alles wat hiernaar ruikt.
Zeep en koffiepoeder
Koffie- of espressopoeder is ook geschikt om de nare geur te laten verdwijnen. Verwijder de urinevlek eerst met zeep en doe er vervolgens koffiepoeder op.
Verwijder het residu vervolgens voorzichtig met een borstel of zuig het op met de stofzuiger als het koffiepoeder droog is.
Net zoals het gekleurde mondwater is koffiepoeder alleen geschikt voor donkere materialen. Bij twijfel kun je dit het beste testen op een onopvallende plek.
Bakpoeder
Een ander huismiddel tegen kattenurine is bakpoeder. Doe het poeder op de vlek en laat het inwerken totdat het droog is. Verwijder het poeder daarna voorzichtig met een borstel.
Als alternatief voor bakpoeder kun je ook natron gebruiken (natriumhydrogencarbonaat).
Kattenurine meteen verwijderen
Kattenurine moet altijd zo snel mogelijk verwijderd worden. Anders bestaat het gevaar dat je kat weer op precies dezelfde plek gaat plassen.
Wees grondig bij het reinigen want je kat neemt ook de kleinste geursporen waar.
Wist je dit al? Ammoniak en zwavelwaterstoffen zorgen voor de bijtende geur van kattenurine.
Speciale schoonmaakmiddelen tegen geur en vlekken van kattenurine
Om vieze plekken bijzonder goed te verwijderen zijn er in de speciaalzaak verschillende gerichte reinigingsmiddelen te vinden.
Antibacteriële sprays verwijderen niet alleen urinevlekken maar ook verontreinigingen van uitwerpselen en braaksel.
Daarnaast bevatten sommige producten bacteriën en enzymen die urine en andere uitwerpselen op biologische wijze afbreken.
Als de kattenbak naar urine ruikt
Stinkt je kattenbak naar kattenurine? Dan is het waarschijnlijk tijd om de kattenbakvulling compleet te vervangen. Maak de kattenbak dan ook in zijn geheel schoon.
Je moet de kattenbak minimaal één keer per dag schoonmaken.
Om onaangename geuren in de kattenbak te neutraliseren bestaan er speciale geurverwijderingsmiddelen en deo’s.
Belangrijk: wees voorzichtig met het gebruik van geparfumeerde producten. Niet elke geur die wij als mensen lekker vinden is ook voor katten een prettige geur. Vindt je kat de geur van deo onaangenaam, dan kan het voorkomen dat ze de kattenbak gaat mijden.
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.