Wie veel tijd met zijn geliefde kat doorbrengt, ontwikkelt automatisch de behoefte om de kattentaal te kunnen leren. De taal van katten kun je onderscheiden tussen de verbale en niet-verbale taal. De laatste is de lichaamstaal van de kat. Het geddrag heeft ook betrekking op de verschillende houdingen van de staart. Soms kun je aannemen dat de kat met bijna elke verbale en niet-verbale uiting wil uitdrukken dat ze gewoon honger heeft, maar het is niet altijd zo makkelijk. Hier vind je de meest voorkomende kenmerken van typisch kattengedrag, zodat jij kattentaal kunt leren begrijpen.
Als je kat haar staart rechtop houdt en deze aan de punt lichtjes is gebogen, kun je als baasje alleen maar complimenten krijgen omdat je ervoor zorgt dat het goed gaat met je kat! Jullie twee zijn beste vrienden en je kat is gelukkig. Als de kat daarentegen haar staart nerveus op de grond slaagt, kan ze pijn hebben. Een bezoek aan de dierenarts is al dan niet aan te raden. Hieronder staan nog andere tekenen voor de interpretatie van de kattentaal.
Kattentaal begrijpen: de betekenis van de staart
Als je kat af en toe met haar staart trilt, kan dat wijzen op een zekere mate van nervositeit.
Als de vacht op de staart van de kat naar verschillende richtingen uitsteekt, wijst dat erop dat je kat zeer geagiteerd is of zich zelfs bedreigd voelt. Je kat wil zo de indruk wekken groter te zijn dan ze eigenlijk is.
Als de kat lichtjes met haar staart ‘vibreert’, betekent dit dat ze vrolijk opgewonden is of ze wacht op iets, bijvoorbeeld op een snoepje. Het kan ook dat je kat gewoon blij is om je te zien. Onder andere omdat er een kans is op een lekker hapje.
Als de kat met het voorste deel van het lichaam gaat liggen en zowel het achterste deel en de staart in de lucht strekt, is dat meestal een teken van extreme agressie en een sterke houding van zelfverdediging. Je kunt je kat echter kalmeren door haar te aaien. Bij het aaien moet je overigens altijd bedenken dat je kat overprikkeld kan worden als je ze te lang op een plek aait.
De staartpositie kan angst of agressie uitdrukken
Als je kat haar staart in een lichte hoek van ongeveer 45 graden van haar lichaam weghoudt, kan dit een indicatie zijn van lichte agressie of dat je kat net ergens van schrok. Je kat kan op dit moment misschien nagaan of er een vijand of vriend nadert.
Door met de staart achter de rug te kwispelen controleert de kat of er een vijand achter haar staat.
Als de kat haar staart naar de grond laat zakken, is dit ook een teken dat de kat net schrik heeft gehad of dat ze zich ergens schuldig over voelt.
Als ze haar staart tussen haar poten klemt, betekent dit dat ze van iets of iemand bang is – terecht of onterecht. Het duidt op onzekerheid tot een lichte onderdanigheid. Het kan ook wijzen op een schuldgevoel omdat de kat misschien iets heeft gedaan, waarvan ze weet dat ze de instemming van haar baasje niet krijgt.
Als je kat haar staart van een kant naar de andere kant beweegt, is ze waarschijnlijk geïrriteerd. Het kan echter ook een uitdaging tot spelen zijn. De begeleidende omstandigheden geven informatie over welke van de twee opties het gaat.
Wat betekent het als de kat met haar neus tegen me wrijft?
Van dit knuffelgedrag bestaat er een hypothese dat de kat haar baasje bijna met haar eigen geur ‘merkt’. Dat is zeker een zeer vriendelijk gedrag tegenover mensen.
Kattentaal begrijpen: wat zeggen de oren en ogen van een kat?
Aandachtig naar voren geplaatste oren in combinatie met wijdgeopende ogen betekenen dat je kat klaar is om te jagen of te spelen. Als de oren aandachtig naar voren staan en de ogen van de kat halfgesloten zijn, is de kat tevreden. Als de ogen wijd open zijn en de oren plat op de kop liggen, voelt de kat een aanval en/of drukt angst uit.
Wat betekenen de geluiden in de kattentaal?
Katten zijn in staat tot wel honderd verschillende geluiden te maken. Deze worden onderverdeeld in opgewonden, roep- en aangename geluiden. De verbale kattentaal gaat meestal samen met de lichaamstaal.
Vaak roepen de geluiden op aan mensen om iets te doen. Kittens houden contact met hun moeder via geluiden. Ook de moeder gebruikt geluid om haar kittens op te voeden.
Zo waarschuwt ze bijvoorbeeld de kittens met bepaalde geluiden voor mogelijke gevaren. Met de zogenaamde prooiroep geeft de moeder de kittens aan dat ze prooi heeft. Deze roep neemt in intensiteit toe naarmate de opgejaagde prooi gevaarlijker of groter is.
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.