Waar vind je jouw droomkat, fokker, dierenasiel of adoptie?
De dagen van gepeins, nadenken en incalculeren zijn voorbij. Je hebt besloten: er gaat een kat komen. Hartelijk gefeliciteerd! Je gaat een spannende tijd tegemoet! In dit artikel lees alles over; waar vind je jouw droomkat?
Redenen om van katten te houden zijn er vele en misschien droom je al van de zachte knuffels ’s avonds op de bank, of om samen te spelen met jouw kat. Wellicht heb je al spontaan een of andere accessoire in de dierenhandel gekocht. Want welke katteneigenaar kan zoete speelmuizen, innovatieve speelhengels of voederbakken die perfect in de inrichting van jouw huis passen nou weerstaan… Waarschijnlijk heb je al een nauwkeurig beeld gemaakt van hoe jouw droomkat eruit ziet, welke eigenschappen hij heeft en of je niet meteen twee dieren een nieuw thuis wil bieden.
Maar waar vind je jouw droomkat? Wanneer is het asiel de beste keuze en wanneer kun je het beste contact opnemen met een fokker? Of vind je jouw droomkat wellicht zelfs in een het advertentiegedeelte van de lokale krant? Wat vindt je bij dierenwinkels? Waar vind je jouw droomkat?
Waar vind je jouw droomkat? Een paar vragen vooraf
Maakt je geen zorgen: er is geen ‘juiste’ manier om te zoeken naar een kat – en ook geen ‘foute’. Hoe en waar je jouw nieuwe familielid haalt is vooral afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en verlangens. Zo is het bijvoorbeeld uitgegroeid tot een oorlog van geloofsovertuigingen tussen kattenvrienden of de keuze voor een fokker gerechtvaardigd is of dat er niet beter gekozen kan worden om een kat uit het asiel een nieuw thuis te geven. Maar wie met de gedachte speelt om te fokken, zal de fokdieren niet in het asiel vinden. Voor degenen die geen specifiek ras voor ogen hebben en op zoek zijn naar een volwassen kat met een volgroeid karakter biedt het dierenasiel een uitkomst.
Daarom moet je eerst en vooral duidelijkheid hebben over welke eisen je stelt aan jouw nieuwe viervoetige vriend. Geef je de voorkeur aan een edele raskat of heb je al een lange tijd met de gedachte gespeeld om een kat in slechte omstandigheden een nieuw thuis te bieden? Is jouw droomkat rustig en met een gevestigd karakter vol levenservaring of wil je jouw kat begeleiden bij het opgroeien? Misschien ben je op zoek naar een maatje voor een reeds tot de familie behorende kat.
Een kat uit het asiel
Jaar na jaar belanden er duizenden zwerfkatten in het asiel. Het zijn niet allemaal gevonden dieren. Vaak worden ze ook rechtstreeks door hun eigenaren naar het lokale dierenasiel gebracht, of belanden er na de dood van hun vroegere eigenaren. Vooral in het voorjaar en de herfst, evenals kort na kerstmis, stijgt het aantal katten in de meeste dierenasielen drastisch. In het asiel vindt je zo een waar allegaartje van verschillende kattenkarakters en rassen. Of het nu gaat om een oude of jonge kat, een raskat of voormalige zwerfkat, een lang- of kortharige, stoïcijns of gevoelig – bij een bezoek aan het dierenasiel is er nauwelijks een vorm niet beschikbaar!
In tegenstelling tot wat vele denken zijn katten uit het asiel niet ‘gek’ of ‘gebroken’. Uiteraard tref je hier ook katten aan die angstig of agressief reageren tegenover andere katten. Over het algemeen zijn katten in het asiel ‘gewoon normale’ katten. De wederwaardigheden van het leven hebben ertoe geleid dat zij in het dierenasiel zijn hersteld. Een verblijf moet inderdaad slechts een tijdelijke oplossing zijn, maar toch proberen de meeste verenigingen het leven van de dieren in het asiel toch zo aangenaam mogelijk te maken. Kleine kooien zijn zeldzaam, in plaats daarvan leven de katten in groepen en genieten ze vaak vrijheid naar buiten. Personeel en vrijwilligers streven ernaar op elk dier te vertroetelen en regelmatige speeluurtjes te geven. Zij kennen jouw beoogde kat precies en kunnen je voorlichten over het karakter en hun voorkeuren. De gezondheidszorg mag ook niet worden verwaarloosd, dus katten uit het asiel moeten daarom gevaccineerd, ontwormd en gecastreerd zijn. Soms worden kittens ook onderworpen aan de verplichting om de katten onvruchtbaar te laten maken. Voor bescherming lijkt dit een goede reden: twee katten kunnen in één jaar 12 katten baren. Na twee jaar zijn dit er al snel 66, na drie jaar 350, na vier jaar 2200 en na tien jaar al over de 80 miljoen katten!
Castratie komt dus veel voor in het dierenasiel.
Dit alles kost natuurlijk geld. Katten uit het dierenasiel worden daarom niet weggeven, maar verkocht tegen een kleine vergoeding. Dit bedrag ligt vaak onder de 100 euro en dekt de totale kosten van de kat in het asiel nog lang niet – het dierenasiel is afhankelijk van giften en heeft hierdoor de mogelijkheid om voer, medicatie of accessoires voor in het dierenasiel verblijvende katten te kopen.
Overigens: de dierenbescherming is niet hetzelfde als een dierenasiel. Veel verenigingen werken met private pleeggezinnen en bieden geen onderdak ter plaatse. Voordat je een van de katten kunt zien, moet je vaak een afspraak met het betreffende pleeggezin maken. Spontane bezoeken met gespecificeerde openingstijden zijn er niet, deze oplossing is daarom ook iets gecompliceerder voor geïnteresseerden. De dieren leven daarnaast tot de bemiddeling wel vaak in familieverband. De pleegouders hebben vaak een heel nauwe band met de dieren en kunnen je nauwkeurig vertellen over het karakter en de voorkeuren van de kat, ook na de bemiddeling zullen ze je met raad en daad bijstaan. Dus wees niet bang om met een dierenbescherming in zee te gaan die alleen werkt met pleeggezinnen.
Edele rasdieren met papieren
Ben je geïnteresseerd in een bepaald ras of wil je misschien na verloop van tijd zelf fokken, dan volgt vaak de gang naar een fokker. Dan weet je alvast: raskatten zijn veel meer dan alleen uiterlijk. De betreffende fokvoorschriften gaan niet alleen om en bepaald uiterlijk, maar ook over karaktereigenschappen: Oosterse rassen worden beschouwd als levendig en communicatief, waar een Britse Korthaar bijvoorbeeld vrij rustig van geest is.
Voor het kiezen van de juiste kat is het echter belangrijk om de juiste fokker te selecteren. Je moet proberen om in eerste instantie al afstand te nemen van zogenaamde ‘vermeerderaars’. Bij deze ‘fokkers’ staat het winst maken op de eerste plaats. De aangeboden dieren worden vaak aangeprezen als ‘raskatten zonder papieren’ en zijn vaak goedkoper dan raskatten van professionele, verantwoordelijke fokkers – maar hier geldt goedkoop is duurkoop. Na het fokken met twee willekeurige dieren wordt er vaak bespaard op de gezondheidszorg, gezonde voeding en een uitgebreide socialisatie. Daarnaast komt ook nog dat een ‘vermeerderaar’ vaak meerdere rassen aanbiedt en vaak meerdere nestjes tegelijk heeft. Het aanbod is zo groot dat de individuele kat vaak genegeerd wordt. Als gevolg hiervan krijg je ongewenste nesten, erfelijke ziekten als gevolg van onvoldoende genetische kennis, gezondheidsproblemen en onvoldoende socialisatie met andere katten, wat kan leiden tot gedragsproblemen.
In tegenstelling tot de professionele fokkers, waar het welzijn van de dieren en de voortzetting van het ras hem wel aan het hart gaat. Omdat de benodigde vaccinaties, dierenarts bezoeken, soortgeschikte voeding en het lidmaatschap van een rasvereninging voor het doel van de kwaliteitscontrole duur zijn, verzorgd een verantwoordelijke fokker zijn dieren rond de klok en zijn raskatten van een professionele fokker vaak duurder dan ‘raskatten zonder papieren’. Over het algemeen zijn ze het geld waard en weet je dat je een mentaal sterke, gezonde kat in je gezin opneemt!
Maar hoe herken je een verantwoordelijke fokker? Allereest moeten serieuze fokkers lid zijn van een van de vele fokverenigingen. Ze werken ten slotte mee aan de gestalte van het ras. Een vastgesteld fokreglement lijkt misschien een matige bescherming, maar het zorgt wel voor het voortbestaan van het ras. Papieren zijn het enige bewijs dat je daadwerkelijk een raskat koopt – deze kan een fokker alleen aanbieden als lid van een rasvereniging.
Wil de fokker elke kat, zowel kittens als oudere dieren als gecastreerde de aandacht geven die het verdient, dan is dit het beste met een beperkt aantal fokdieren en nesten. Eén, of misschien twee nestjes per jaar ondersteunt de gezondheid van de katten. Misschien is er zelfs een gedwongen fokpauze ten behoeve van het herstel. Helaas betekent dit dat je vaak enkele weken of zelfs maanden moet wachten totdat jouw vertrouwde fokker weer kittens heeft.
In een kattenest zit veel tijd en liefde, daarom houden veel fokkers hun katten in familieverband. Uiteindelijk zullen de katten zo een goede relatie met mensen en andere dieren opbouwen! Dit betekent ook dat de kattenfokker je veel kan vertellen over het karakter van je toekomstige kat. Je mag zelfs de moeder- en vaderkat leren kennen, zodat je een idee heeft over hoe jouw kat zich ontwikkelt in de toekomst.
Onderhandse bemiddeling
Een ander alternatief is een onderhandse bemiddeling. Een verantwoordelijke katteneigenaar moet zijn kat soms kunnen laten gaan in het kattenbelang. Sommige katteneigenaren moeten hun huisdieren op basis van een verhuizing, een allergie of professionele redenen laten gaan – in plaats van het weggeven van hun dieren aan het asiel zoeken ze vaak zelf naar een nieuwe familie voor hun kat. Ze adverteren op het internet of in de plaatselijke krant en zoeken zo naar kattenvrienden die hun viervoeters een goed of beter thuis kunnen geven. Jij als geïnteresseerde krijgt de kans om veel te leren over de kat, hun gewoonten en het karakter. Verbaas je echter niet wanneer je zelf ook onder de loep genomen wordt, ze zijn ten slotte ook op zoek naar het juiste huis! Vaak worden katten aan een nieuw baasje gegeven voor een nominale vergoeding en een beschermingsverdrag met toebehoren.
Ook de bemiddeling van overtollige boerderijkatten vindt vaak onderhands plaats. Een enkel, niet gecastreerd kattenpaar kan binnen één jaar 66 kittens op de wereld zetten. Worden boerderijkatten niet gecastreerd of gesteriliseerd, dan krijgt het aantal kittens regelmatig de overhand… Een nestje zoete, snoezige katjes is een lust voor het oog en geen kattenvriend kan dat weerstaan. Maar neem alstublieft afstand van impulsaankopen: wie zijn kat niet castreert, heeft zich vaak ook niet om de ontworming, vaccinatie, ongedierte behandeling of juiste voeding bekommert. De zoete kittens kunnen door het gebrek aan moedermelk van de, wellicht veel te jonge, moederkat al veel te vroeg lijden aan ondervoeding. Ze zijn ook in de meeste gevallen nauwelijks twee weken oud wanneer ze worden weggeven voor bemiddeling. Allereest zijn katten op deze leeftijd niet voldoende gesocialiseerd en hebben nog niet al het essentiële voor het kattenleven geleerd van de moederkat. Houd echter ook in gedachte dat de kleine katten die gewend zijn aan veel vrijheid rustiger kunnen worden in de loop van jaren, maar nooit een rustige woningkat zullen worden. Wie kiest voor een boerderijkat moet dus in staat zijn om veel geduld, veel ruimte en idealiter speelkameraadjes van dezelfde leeftijd te bieden!
Ook belangrijk: zorg ervoor dat het bij oudere mannen, die snel vijf kittens willen onderbrengen in een goed nieuw thuis, niet om ‘vermeerderaars’ gaat!
Het bezoek aan de dierenwinkel
Ongelooflijk maar waar: je kunt nu zelfs katten kopen bij de lokale dierenwinkel. Een praktische oplossing! Of niet?
De centrale vereniging van dierenwinkels had in de jaren ’90 besloten om geen katten en honden voor verkoop aan te bieden. Er is echter een uitzondering: met minstens vijf vierkante meter ruimte per nest kittens mogen ze aangeboden worden. Hoewel de dieren in vergelijking met een overname uit het asiel relatief duur zijn en zelden aan omstandigheden van een verantwoorde fokker heeft voldoen of relevante documenten kunnen tonen, is de vraag hoog. Geen wonder dat dierenwinkels een hoog verloop van de handel hebben! De aankoop in de dierenwinkel is ook handig en erg praktisch. Tot slot hoeft men geen beschermingsverdrag invullen of op een nieuw nestje raskatten wachten.. Impulsaankopen zijn voorgeprogrammeerd.
Echter is dit niet in het belang van de kat! Deze worden immers vaak gekocht van onbekende bronnen en doorverkocht voor een winst. Informatie over de herkomst en het karakter van de dieren is er niet. In plaats daarvan maak je met een impulsaankoop meer plaats voor andere dieren, die tot de verkoop op vijf vierkante meter afwachten. Wie kiest voor een kat uit de dierenwinkel moet zich ervan bewust zijn dat het dit soort dierenhandel bevordert.
Waar kies je voor?
Waar vind je jouw droomkat? Je ziet: er zijn vele manieren om een kat in huis te nemen. Denk er daarom goed over na wat jij en jouw gezin wilt en wat voor soort leven je te bieden hebt aan jouw toekomstige viervoetige huisgenoot. Dan is het tijd om jouw potentiële viervoetig familielid te leren kennen. Wij wensen je daarbij veel succes!