{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattenverzorging/buitenkat-hier-moet-je-op-letten","title":"Buitenkatten: hier moet je op letten","mag_id":217012,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":746,"sub_cat_name":"Kattenverzorging","cat_id":728}
Op vlinders jagen, muizen vangen en ver weg struinen: buitenkatten hebben in vergelijking met binnenkatten een afwisselend leven. Maar buiten liggen talrijke gevaren op de loer. Hier lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als je je kat naar buiten laat.
De keuze om je kat naar buiten te laten hangt in eerste instantie af van je woonsituatie. Op de derde verdieping van een flat in de binnenstad zal het nauwelijks mogelijk zijn om een buitenkat een goed leven te bieden.
Een huis met een tuin is ideaal, maar ook een woning op de begane grond met toegang tot een terras is geschikt. Ook de omgeving van je woning is belangrijk. Ligt die in een rustige wijk aan de rand van de stad? Of woon je direct aan een drukke straat?
Let erop dat het territorium van je kat redelijk groot is en dat hij eventuele gevaarlijke plekken goed kan vermijden.
Het territorium van een kat
Het territorium van een kat is op te delen in een kerngebied en een patrouillegebied. In het kerngebied voelt de kat zich thuis. Daar bevinden zich het voer en de slaapplekken.
Het patrouillegebied gebruikt de kat om op pad te gaan en te jagen. Ze legt dan afstanden van ruim een kilometer af. Houd dit in je achterhoofd als je je kat naar buiten laat.
Ook goed om te weten: katers hebben normaal gesproken een groter patrouillegebied dan poezen. De patrouillegebieden van verschillende katten kunnen bovendien overlappen.
Welke katten kunnen naar buiten?
In principe kun je iedere kat naar buiten laten die daarvoor fit genoeg is. Klimmen, jagen en rennen zijn voor een buitenkat onderdeel van het dagelijks leven. Een kat moet snel de straat oversteken als er een auto aankomt, vluchten voor de hond van de buren of een territoriumstrijd met de buurtkat uitvechten.
Als je kat echter niet meer zo fit of lichamelijk beperkt is, moet je eerst goed overwegen of je haar wel naar buiten laat. Een blinde of dove kat is niet goed opgewassen tegen de gevaren van de buitenwereld. Ook als je kat ziek of gewond is, kan ze beter binnen blijven.
Welke kattenrassen zijn geschikt als buitenkat?
Naar buiten of binnen blijven is ook afhankelijk van het ras. Natuurliefhebbers zoals de Noorse Boskat of Maine Coon voelen zich buiten het best. Ook actievere rassen zoals de Bengaal zijn blij als ze zich buiten kunnen uitleven.
Britse Kortharen en Perzische Katten horen daarentegen tot de rustigere rassen, die ook tevreden zijn als binnenkat. Ook een Sfinx is een echte binnenkat omdat hij geen vacht heeft. Hij krijgt het daardoor snel koud.
De zeer dure raskatten worden daarnaast ook nogal eens gestolen. Daarom kunnen ze maar beter binnen blijven.
Een normale huiskat van een boerderij of een straatkat uit het asiel heeft echter flink wat vrijheid nodig. Dergelijke dieren moeten niet alleen maar binnen worden gehouden.
Een buitenkat laten wennen aan binnen blijven
Een kat die eenmaal frisse neus heeft gehaald, zal steeds opnieuw naar buiten willen. Als je een voormalige buitenkat permanent binnen houdt, wordt die hoogstwaarschijnlijk zeer ongelukkig.
Houd daar dus ook rekening mee als je van een huis met een tuin verhuist naar een flat.
Gezondheid beschermen
Maatregelen voor buitenkatten
Op straat of in de tuin komt je kat hoe dan ook andere katten tegen. Bij contact met soortgenoten kunnen ook ziektes worden overgedragen. Voordat je kat naar buiten mag, moet je daarom je dierenarts vragen naar alle essentiële inentingen.
Als je kat aan een bestemettelijke ziekte, zoals kattenaids (FIV), lijdt, mag ze niet naar buiten. Anders loopt je het risico dat je kat andere katten aansteekt.
Wormen en teken
Buitenkatten hebben vaak last van parasieten zoals wormen of teken. Laat je kat daarom regelmatig ontwormen en controleer de vacht het liefst ook iedere dag op teken.
Ook al zijn kittens nog zo schattig moet je je afvragen of je een goed thuis voor de jonge katjes kan vinden als je kat niet gecastreerd is. Een kattenpaartje kan, in theorie, in tien jaar voor ongeveer 80 miljoen kittens produceren!
Afgezien daarvan vormt het zoeken van een partner en het paren voor onnodige risico’s.
Verantwoordelijke baasjes laten zowel hun poezen als hun katers castreren. Een castratie is een kleine ingreep die jou en je kat beschermt tegen ongewild nageslacht en in de meeste gevallen geheel veilig en ongecompliceerd verloopt.
Buitenkat laten chippen
Laat je kat chippen
Het is goed om je kat te laten chippen voor het geval ze verloren raakt. Er wordt dan een kleine microchip met een naald tussen de schouderbladen geïnjecteerd. Die chip heeft een uniek 15-cijferig registratienummer dat wordt gekoppeld aan jouw persoonlijke gegevens.
Tatoeages en andere methodes wordt afgeraden, omdat ze met de tijd kunnen verbleken en dus onleesbaar worden.
Er bestaan verschillende registratiedatabanken. Zonder registratie is het chipnummer namelijk redelijk nutteloos. Een overzicht van de databanken vind je op chipnummer.nl. Vraag je dierenarts om meer informatie over de verschillende databanken en hun functie.
Laat je kat wennen aan de buitenwereld
Zo laat je je kat wennen aan de buitenwereld
Na een verhuizing of als je pas een nieuwe kat hebt, moet je minstens 4 weken wachten voordat je kat naar buiten mag. Je kat moet namelijk eerst weten waar ze tegenwoordig woont.
Als het zover is, moet je de eerste paar dagen samen met je kat de tuin in. Laat de deur open, zodat ze op ieder moment terug naar binnen kan.
Roep je kat in de avond altijd om dezelfde tijd terug en geef vervolgens voer. Zo leert ze op tijd thuis te zijn voor het avondeten.
Tip: doe in de ochtend minder voer in de bak dan normaal. Een hongerige kat kom in de avond eerder terug.
Naar binnen. Naar buiten.
Herkenbaar? Soms kan een kat gewoonweg niet kiezen of ze naar buiten of naar binnen wil. Jij hebt natuurlijk geen zin om de hele tijd de deur open of dicht te doen.
Bouw dan een kattenluik in je deur. Zo kan je kat zelfstandig naar binnen en naar buiten.
In de zooplus shop vind je een ruime selectie aan kattenluiken zodat je kat kan gaan en staan waar ze maar wil.
Voer voor buitenkatten
Het juiste voer
Buitenkatten hebben meer behoefte aan energie dan binnenkatten. Tegelijkertijd lopen ze meer risico op ziektes. De voeding van een buitenkat moet hierop zijn afgestemd.
Soms smaakt het ergens anders beter dan thuis. Sommige katten plunderen de voerbak van de buurtkatten of krijgen snacks uit de omgeving. Voor baasjes is het dus soms lastig na te gaan wat hun kat heeft gegeten.
Dat is met name een probleem als je kat speciaal voer krijgt. Dan kan het handig zijn om dit met je buren te bespreken.
Een dode muis als cadeau
Word niet boos als je buitenkat af en toe een (half)dode muis meeneemt. In tegendeel: loof het mooie cadeau en gooi het later onopvallend weg.
Katten zien hun mensen namelijk als arme, slechte jagers die af en toe een prooidier toegeschoven moeten krijgen.
Buitenkat: de voor- en nadelen
Naar buiten gaan hoort bij het natuurlijke gedrag van katten. Het heeft dan ook veel voordelen als een kat van haar vrijheid kan genieten.
Ze kan muizen vangen en zo haar jachtinstinct uitleven.
Je kat krijgt veel beweging en is in de frisse buitenlucht.
Katten genieten ook van de afwisseling.
Ze kunnen soortgenoten treffen als ze daar zin in hebben.
Deze vrijheid heeft echter ook een prijs. Buitenkatten leiden een gevaarlijker en vaak ook korter leven dan binnenkatten. Hieronder sommen we een aantal gevaren op die je kat het hoofd moet bieden.
Ze kan worden aangereden.
Je kat kan in verkeerde handen vallen.
Ze kan spoorloos verdwijnen en niet meer terugkomen.
Ondanks de risico’s is naar buiten laten waarschijnlijk beter voor je kat dan als ze binnen moet blijven.
Compromis: veilig naar buiten
Een compromis tussen vrijheid en veiligheid is ook mogelijk. Dat kan een afgeschermde tuin zijn waar je kat niet uit kan en dus niet zomaar de straat op kan lopen.
Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.