Kittens ontwormen

kittens ontwormen

Professioneel kittens ontwormen

Wormen komen bij jonge katten helaas vrij vaak voor. Als die niet aangepakt worden, kunnen ze ernstige aandoeningen veroorzaken. Gelukkig zijn deze parasieten erg eenvoudig te bestrijden zodra duidelijk wordt wat het probleem is. Laat je kittens ontwormen drie weken na de geboorte voor het eerst en herhaal die kuur daarna iedere drie tot vier weken. Dit is slechts een algemene richtlijn! Alleen een dierenarts kan definitief besluiten welke ontwormingscyclus het beste is voor jouw kitten. Vooral ook in dierenasiels zullen kittens vaak ontwormingsmiddeltjes moeten krijgen, omdat de kittens helaas niet altijd gezond bij het asiel worden afgeleverd.

Kittens ontwormen: jouw dierenarts is je aanspreekpunt

Tegen verschillende soorten wormen helpen verschillende medicijnen. Voor correcte behandeling van de wormen is een juiste diagnose dus essentieel– dit kan alleen je eigen dierenarts. Deze zal je kleine huisdier precies het juiste middel voorschrijven. Ook als je besluit om je kitten thuis met een wormkuur te behandelen, moet je haar vanaf een leeftijd van zes maanden aan de dierenarts voorstellen. Deze zal de ontlasting onderzoeken en zo vast kunnen stellen of je kitten aan wormen lijdt of niet en zo ja, aan welke soort.

Symptomen van wormen bij kittens

Katten zijn over het algemeen erg goed in het verbergen van symptomen. Maar aan een paar dingen kun je toch duidelijk merken dat er iets mis is. Als je kitten last heeft van wormen kun je dat meestal merken aan wormen in het braaksel of in de ontlasting. Bovendien kunnen vachtproblemen en in het bijzonder bij kittens groeistoornissen optreden.

Kittens ontwormen: de juiste ontwormingscyclus

Sommige middeltjes kunnen al vanaf de vierde of zesde week na geboorte worden gebruikt. Kitten ontwormen, lees altijd eerst goed de bijsluiter voordat je het middeltje gaat gebruiken. Weeg daarnaast je kat altijd van tevoren en bepaal op basis van zijn gewicht de juiste dosering.

Als je kat last heeft van veel wormen raden wij aan om de behandeling na twee weken te herhalen. Men zegt dat de larven en eitjes zo ook gedood worden. Het ontwormingsmiddel moet dus alle larvenfases bestrijden. De werking is niet honderd procent gegarandeerd.

Overleg altijd met je dierenarts of je huisdier een ontwormingskuur nodig hebt waarvoor een recept nodig is. Afhankelijk van het soort worm zijn er verschillende kuren optimaal. Een aantal typen bestrijden haakwormen, spoelwormen en lintwormen. Andere werken weer gericht tegen lintwormen en zijn het optimale middel als er in de ontlasting van je kitten alleen lintwormen te vinden zijn.

Dit moet je doen bij verdenking van een worminfectie

Als je vermoed dat je kat last heeft van wormen, moet je ten eerste haar ontlasting in een plastic zakje verzamelen. Idealiter neem je monsters in de loop van drie dagen. Je dierenarts zal vast kunnen stellen of het braken door wormen komt, of dat er ander oorzaken aan ten grondslag liggen. Dit symptoom kan namelijk op uiteenlopende ziektebeelden wijzen, waaronder een aantal relatief onschuldige. Desondanks is een precieze diagnose door een dierenarts heel belangrijk.

kittens ontwormen © orelphoto / stock.adobe.com

Spoelworm (bijv. Tocoxara cati) en spoelwormlarven

  • Kittens lopen eigenlijk altijd het gevaar om via de moedermelk door spoelwormen geïnfecteerd te raken. Volgens parasitologen zijn juist de larven erg gevaarlijk, dus is het vooral ook belangrijk dat de kattenmoeder óók door een dierenarts ontwormd wordt.
  • Spoelwormen kunnen bij kittens braken veroorzaken. Eventueel kun je de wormen in de ontlasting en in het braaksel duidelijk zien. In de ontslasting of in het braaksel is dan een spaghetti-achtige structuur te zien.
  • De ernst van de schade die wormen bij hun gastheren en -vrouwen aanrichten hangt af van de ernst van de infectie en het larvenstadium van de spoelworm.
  • Het komt dan wel niet zo vaak voor, maar spoelwormen kunnen in zeldzame gevallen tóch in mensen terechtkomen en serieuze ziekten veroorzaken zoals toxocarose of toxocariasis. Om zowel het dier als het baasje te beschermen, moet een kitten met wormen zo snel mogelijk ontwormd worden.

Longworm (Aelurostrongylus abstrusus)

  • De invloedrijkste longparasiet is de longworm. Afhankelijk van de specifieke regio lopen meer dan 15% van de Duitse katten hiermee rond. Ook in Nederland zou dit zonder meer een groot probleem kunnen zijn.
  • De larven van de longworm dringen de ademwegen van je kitten binnen. Van daaruit kunnen ze mee naar boven liften als je huisdier moet hoesten en kunnen ze vervolgens ingeslikt worden. Zo komen ze in het maag-darmkanaal terecht. Deze wormen kunnen onder andere ademhalingsproblemen veroorzaken met vaak fatale gevolgen.
  • Het hoesten zal na een paar dagen verdwijnen na een behandeling met het medicijn dat door je dierenarts is voorgeschreven. Op de allereerste dag dat je de medicatie geeft kun je nog helemaal geen veranderingen verwachten. Het lijfje van je kitten moet de gedode wormen namelijk eerst nog uitscheiden of afbreken. Dit proces kan wel eens meer ontstekingsreacties veroorzaken. Pas daarna kunnen de luchtwegen beginnen met het nodige herstel. In principe is het resultaat van dat herstel ook het geleidelijke verdwijnen van de symptomen.
  • De longworm nestelt zich soms in prooidieren waar katten een oogje op hebben. Dat zijn bijvoorbeeld egels, vogels of muizen. Via deze zogenaamde tussengastheer kan de parasiet dan in de kat terechtkomen.
  • Huiskatten die niet buiten rondspoken lopen in principe geen enkel risico op infectie. Katten raken juist geïnfecteerd via de tussengastheren. Dat kan ook als je kat slakken eet of het slijm daarvan likt.

Mijnworm (bijv. Ancylostoma)

  • Kleinere populaties mijnwormen kunnen kattenlichamen in principe tolereren zonder dat ze er ziek van worden. Pas als de kat last heeft van ontzettend veel van deze wormen kunnen er gevaarlijke aandoeningen ontstaan.
  • Mijnwormen bijten zich vast in de darmslijmhuid van hun gastheren en voeden zich zo met het bloed van de desbetreffende kat. Ze moeten al in het larvenstadium bestreden worden, wil de ontworming effect hebben.
  • Je kunt een infectie met mijnwormen herkennen aan de uitzonderlijke donkere kleur van de uitwerpselen of bloed in de ontlasting.
  • Met ontwormingsmiddelen kun je makkelijk en effectief de vloer aanvegen met de mijnworm. Overleg voor professionele ontworming met je dierenarts, die hier zeker passend advies kan geven.
  • Ook mijnwormen kunnen op mensen overgedragen worden.

Hartworm (Dirofilaria immitis)

  • Deze wormen zijn helemaal niet zo aangenaam – of hartverwarmend – als de naam misschien doet vermoeden. Ze verankeren zich bij kittens in de bloedvaten van het hart en van de longen. Zo kunnen ze zelfs een longembolie veroorzaken.
  • Ook hartwormen kunnen bij kittens braken veroorzaken. Andere symptomen zijn lusteloosheid, gewichtsverlies en kortademigheid.
  • Eenmaal volwassen kunnen hartwormen twintig tot dertig centimeter lang zijn. Ze worden overgedragen via muggen. Dit soort wormen komt voornamelijk in Noord- en Middel-Amerika en in het Middellandse Zeegebied voor.
  • In tegenstelling tot de andere typen wormen is deze soort erg moeilijk te behandelen en in veel gevallen zelfs dodelijk.

Lintworm (Hydatigera of Taenia taeniaeformis)

  • Als er niet bijster veel wormen in de dunne darm van je kat zitten, verloopt deze infectie meestal zonder opvallende symptomen. Pas bij een grootschaligere aanwezigheid kunnen de wormen een schilferende huid, minder eetlust en diarree krijgen.
  • Het uiteinde van een lintworm komt je vaak uit het achterste van je kitten tegemoet. Als er echt enorm veel wormen in je huisdier zitten, kunnen de darmen zelfs verstopt raken en krijgt je kitten niet genoeg voedingsstoffen binnen.
  • Eén optie is alleen ontwormen wanneer dat nodig is. Als je daarvoor kiest, moet je regelmatig de ontlasting van je kat laten onderzoeken.
  • Wormkuren tegen lintwormen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of spot-on-preparaten.
kittens ontwormen

Beoordeel het risico van parasieten voor je kitten

Het risico op het oplopen van parasieten is afhankelijk van een groot aantal factoren. Bijvoorbeeld of je kat veel in contact komt met uitwerpselen van andere dieren. Ook hier kan een dierenartsenpraktijk je waardevolle informatie geven. De dierenarts zal je eventueel een maandelijkse ontwormingskuur voor je kitten aanraden, iedere maand jouw kitten ontwormen. Bijvoorbeeld als je ook kleine kinderen rond hebt lopen in huis. Die zouden namelijk een hoger risico lopen.

Hoe je wormen bij je kitten kunt weren

Ook bij aandoeningen door wormen is preventie het allerbeste middel. Geen enkele wormkuur beschadigt de darmflora helemaal niet. Zulke beschadigingen maken het hele lichaam gevoeliger voor toekomstige parasieten of aandoeningen in het algemeen. Toch kun je in sommige gevallen niet om een ontwormingskuur heen – en dat zou je ook helemaal niet moeten willen, omdat ze extreem belangrijk zijn voor de gezondheid van je kat en van jou zelf.

Zo kun je worminfecties voorkomen:

  • Een worminfectie kun je voorkomen door je kat altijd binnen te houden. Als je het risico zo veel mogelijk wil neutraliseren, zul je je kat een binnenkat moeten maken en hem hoogwaardig voer geven. Maar de meeste katten worden helemaal ongelukkig als ze permanent binnen moeten blijven. Deze optie is dus eigenlijk niet echt een realistische mogelijkheid.
  • In een natuurlijke en optimale leefomgeving hoort het er nu eenmaal bij dat je kat in aanraking komt met dode dieren zoals muizen en vogels. Er zijn ook gewoon veel katten die hele dagen buiten zijn en nooit last krijgen van wormen.
  • Geef je kat in ieder geval nooit rauw vlees of vlees dat niet goed genoeg verwarmd is.
  • Het is ook belangrijk dat je de ontlasting van je huisdier regelmatig door een dierenarts laat onderzoeken.
  • Kittens en katten met een sterk immuunsysteem zijn in principe veel beter beschermd tegen aandoeningen. Geef je huisdier om die reden alles wat ze maar nodig heeft om de effectiviteit van haar afweersysteem goed op peil te houden. Het allerbelangrijkste middel dat je daarvoor hebt is een evenwichtig dieet. Ook extra multivitaminepreparaten kunnen genoeg bijdragen aan de gezondheid van je kitten of kat, zodat het dier niet zo vatbaar is voor parasieten en ziekten in het algemeen.

Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Wij van zooplus hopen dat je katten en/of kitten(s) zo lang mogelijk gezond blijven en van het leven kunnen genieten!

Ontdek onze kittenshop en lees ook onze artikelen over “Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.