Huisdieren: castreren of niet castreren?

Castreren

Casteren

Er zijn veel redenen vóór castratie en ook veel argumenten tegen een dergelijke chirurgische ingreep. Of je ervoor kiest om jouw dier te laten castreren of niet, is extreem afhankelijk van de diersoort in kwestie en de omstandigheden waarin deze wordt gehouden.

Diersoort

Het is verstandig om konijnen en overige knaagdieren te laten castreren, ook als ze niet vrij rond lopen. Konijnen zijn groepsdieren en het advies is om hen altijd samen met een maatje in een verblijf te plaatsen. Dat het belangrijk is de rammelaar te laten castreren als je hem bij een vrouwtje plaatst en geen nestje konijnen wilt, spreekt voor zich. Maar ook als je twee rammelaars bij elkaar plaatst, is het belangrijk om beide dieren te laten castreren. Een koppeling met een ongecastreerde ram zal niet goed gaan en ertoe leiden dat de konijnen met elkaar gaan vechten.

Ook bij honden kan een ongeplande bevruchting snel gebeurd zijn, ondanks dat zij vaak eenvoudiger ‘onder controle’ te houden zijn dan knaagdieren of katten die los lopen. De tijd dat vrouwtjeshonden loops zijn is extreem stressvol voor hen.

Bij katten ziet het er anders uit. In tegenstelling tot honden zijn ze niet makkelijk aan de lijn mee te voeren. Katten zijn wat dat betreft koppig en katten die vrij rond kunnen lopen, kunnen maar moeilijk van soortgenoten worden weggehouden. Zelfs als het niet tot een daadwerkelijke bevruchting komt, is de tijd waarin de kat krols is ook extreem stressvol. De kat is altijd in staat van paraatheid, vergeet vaak te eten, braakt en valt af.

Blijft de dracht achterwege, kunnen er hormonale veranderingen in het lichaam optreden – deze veroorzaken aandoeningen als cystes, tumoren op de melkklieren of baarmoederontstekingen. Hier kan castratie erg zinvol zijn! Mannelijke, ongecastreerde katers zwerven verder weg dan hun gecastreerde soortgenoten. Dit verhoogt het risico op verkeersongelukken of gevechten met soortgenoten enorm.

Diervriendelijkheid

Daarbovenop komt het oogpunt van de dierenbescherming. Dat castratie vanwege diervriendelijksheidsredenen zeker logisch is, blijkt wel uit het voorbeeld van katten: een kattenpaartje kan in tien jaar tot wel 80 miljoen nakomelingen voortbrengen! Of al deze katjes iemand vinden die ze voert, voor ze zorgt en regelmatig naar de dierenarts brengt, is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig.

Honden zijn misschien veel beter in de hand te houden dan katten, maar ook hier zijn er ongeplande worpen. De nakomelingen komen in het beste geval direct in het dierenasiel terecht – of worden zonder pardon buitengezet. Uit overwegingen van dierenbescherming is castratie dus heel erg zinvol!

De ingreep

Om castratie zweven veel mythen en vooroordelen heen. De chirurgische ingreep zelf is erg klein en er kleven relatief lage risico’s aan.

Bij mannelijke dieren wordt een castratie uitgevoerd door het verwijderen van de zaadballen. De ingreep duurt zo’n twintig minuten en kost bij katers ongeveer 60 euro. Bij vrouwelijke dieren worden de eierstokken verwijderd. Dit duurt ietsje langer dan het castreren van katers, maar is ook relatief veilig.

Het dier wordt voor deze ingreep onder narcose gebracht. Dit is het grootste risico van de operatie. In de moderne diergeneeskunde kan de precieze hoeveelheid medicatie nauwkeurig worden toegediend en is er complete controle mogelijk, je hoeft je in de meeste gevallen totaal geen zorgen te maken.

Veranderingen door de castratie

Ook een andere vraag houdt dierenvrienden bezig: in hoeverre verandert de castratie mijn miauwende makker – lichamelijk en geestelijk?

Bij niet-intacte dieren zal de stofwisseling langzamer gaan werken na castratie. Katten en honden zijn daarom na castratie gevoelig voor gewichtstoename, vaak moet de hoeveelheid voer die ze krijgen worden aangepast. Speciaal voer voor gecastreerde dieren hebben een gereduceerde hoeveelheid calorieën.

Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.

Sommige kattenvrienden willen nog weleens geloven dat castratie negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de kop van een kater. Dit is echter helemaal afhankelijk van de genen van het dier. Ook heeft castratie geen invloed op de doorsnede van de urinewegen bij katers.

Wat de persoonlijkheid van het dier betreft zou castratie bijna geen effect mogen hebben. Vaak wordt er wel opgemerkt dat zowel kat als hond minder markeergedrag vertonen. Gecastreerde dieren gelden ook als minder agressief dan hun ongecastreerde soortgenoten!

Kosten

Natuurlijk kost een castratie geld. De ingreep kost bij een kater zo’n 60 euro, bij vrouwelijke katten ongeveer 120. Bij mannelijke honden kost castratie rond de 150 euro, bij vrouwelijke zo’n 200. De kosten alleen mogen eigenlijk geen reden zijn om jouw dier niet te laten castreren – want goedkoper dan drachtig zijn en onderhoud van nakomelingen is het sowieso! Veel dierenbeschermingsverenigingen en dierenartsen bieden ook kortingen aan voor baasjes die niet genoeg geld hebben voor een operatie.

Fok

Mocht je van plan zijn, met jouw dier te fokken, is dit natuurlijk een duidelijk argument tegen castratie. De ingreep is permanent en onomkeerbaar. Mocht je met de gedachte van hobbyfok spelen, zijn er ook andere anticonceptiemethoden beschikbaar. Jouw dierenarts kan je adviseren over anticonceptiepillen, implantaten en ander mogelijkheden.

Wij wensen jou en jouw dier het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.