{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattengezondheid/ademproblemen-bij-katten","title":"Niesziekte bij katten","mag_id":17075,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":787,"sub_cat_name":"Kattengezondheid","cat_id":728}
Ook katten kunnen last hebben van niezen, maar dit kan gevaarlijk zijn!
Grauw weer, modder en continue temperatuurwisselingen zijn ook voor het immuunsysteem van katten een flinke uitdaging. Als je kat klachten als niezen of een loopneus vertoont, moet er verschil worden gemaakt tussen een verkoudheid en de gevreesde niesziekte bij katten.
De niesziekte klinkt dan wel ongevaarlijk maar deze aandoening kan niet worden vergeleken met een verkoudheid bij mensen. Natuurlijk kan het verloop mild zijn, maar katten vertonen per geval een hele reeks van ernstige symptomen. In het ergste geval kan niesziekte zelfs dodelijk zijn.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van niesziekte bij katten?
Afhankelijk van de oorzaak treden er verschillende symptomen bij besmette dieren op. De klachten lijken op die van een verkoudheid bij katten.
Typische symptomen van niesziekte bij katten zijn:
Niezen en snuiven (tot zelfs ademnood).
Verslechterde algemene conditie.
Koorts, verminderde eetlust.
Uitscheiding aan neus of ogen (conjunctivitis).
Ontstekende zweren in de mond) veroorzaakt door het feline calicivirus.
Secundaire, bacteriële infecties.
Ernstige ontstekingen van de ademhalingsorganen.
Natuurlijk vertoont niet iedere kat alle symptomen. Als jouw kat een sterk immuunsysteem heeft, is ook een licht verloop van de ziekte mogelijk.
Diagnose: hoe kan niesziekte bij katten worden vastgesteld?
Bij gezonde katten verloopt de ziekte in de regel milder en is er geen intensieve behandeling nodig. Als de symptomen aanhouden, ze verergeren of het algemene welzijn van jouw kat aanzienlijk achteruitgaat, moet je naar de dierenarts.
Vervolgens zal de dierenarts naar de leefomstandigheden van jouw kat vragen. Denk dan aan de gekregen inentingen, herkomst en huidige situatie. Die geven de dierenarts de eerste aanwijzingen. Daarna volgt een klinisch onderzoek.
Indien het vermoeden op kattengriep wordt bevestigd, volgen er meer onderzoeken. Zo wordt er waarschijnlijk een uitstrijkje van de neus en/of het oog gemaakt. Die worden daarop in een lab onderzocht op aanwezigheid van specifieke ziekteverwekkers. Zodra de dierenarts weet om welke oorzaak het gaat, kan hij een doelgerichte behandeling beginnen.
Welke mogelijke behandelingen voor de niesziekte zijn er?
De precieze behandeling van niesziekte bij katten is afhankelijk van de bacterie of het virus die de ziekte heeft veroorzaakt. Daarnaast behandelt de dierenarts ook altijd de ziekteverschijnselen om het algemene welzijn van jouw kat snel te verbeteren.
Een aantal maatregelen tegen niesziekte kunnen zijn:
Als het een ongevaarlijke verkoudheid betreft, verdwijnen de symptomen meestal net zo snel als dat ze zijn ontstaan.
Wanneer een infectie steeds opnieuw voorkomt en de klachten niet geheel verdwijnen, moet je dit echter serieus nemen. Vooral voor jonge katten of katten met een zwak immuunsysteem kan de infectie zelfs een dodelijke afloop hebben.
Afhankelijk van de ziekteverwekker van de niesziekte bestaat bovendien het gevaar op een chronische ziekte. Als het immuunsysteem van jouw kat verzwakt is, kan de niesziekte steeds opnieuw op komen zetten.
Dit moet je vermijden als je kat aan niesziekte lijdt
Geef je kat geen medicijnen die voor mensen zijn bedoeld.
Vermijd contact met soortgenoten. De kans op besmetting is enorm hoog!
Oorzaken: hoe ontstaat niesziekte bij katten?
Niesziekte bij katten kan door een reeks aan verschillende virussen en bacteriën worden veroorzaakt. Hieronder vallen de volgende ziekte verwekkers:
Het feline herpesvirus (FeHV-1) is de veroorzaker van feline virale rhinotracheïtis. Het virus, dat ook bij grote katten wordt aangetroffen, wordt overgedragen via de directe uitwisseling van neus- of ooguitvloeiing. Als een kat eenmaal besmet is, draagt ze het virus levenslang mee. Of de kat ziek wordt is afhankelijk van het immuunsysteem. Jonge katten en katten met een zwakke afweer worden vaker ziek.
In tegenstelling tot het herpesvirus worden katten met het feline calicivirus (FCV) niet alleen besmet door direct contact, maar ook door indirect contact. Daarom spelen besmette voorwerpen en kleding een belangrijke rol bij de verspreiding van het virus.
De bacterie chlamydia felis gaat vaak gepaard met virale verwekkers van de niesziekte. Chlamydia bij katten veroorzaakt typisch gezien een deels etterige conjunctivitis en ontstekingen in de bronchiën (bronchitis).
Ook de bacterie mykoplasma felis tast de ademwegen van katten aan en veroorzaakt zo symptomen die typisch zijn voor niesziekte bij katten.
Preventie: hoe kun je de niesziekte voorkomen?
Naast algemene maatregelen, zoals het regelmatig reinigen van de voerbakken en kattenbak, moet je natuurlijk contact met zieke katten vermijden.
Je kat kan worden ingeënt tegen ziekteverwekkers van de niesziekte. Een besmetting wordt daardoor slechts deels vermeden, maar dit is wel effectief tegen een uitbraak van de ziekte.
De kat wordt dan met acht, twaalf en zestien weken ingeënt en later nogmaals als ze 15 maanden oud is. Afhankelijk van het vaccin wordt de vaccinatie vervolgens jaarlijks of om de drie jaar vernieuwd.
Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.