Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
© dionoanomalia / stock.adobe.com
De Thaise kat is ontstaan uit een bestaand ras, de Siamees. Toen het fokken van Siamese katten steeds verder in de richting van een slanke lichaamsbouw ging, werd het krachtige, oorspronkelijke type van de Siamese kat als een zelfstandig ras erkend. Het ras ‘Thai’ was geboren.
Het is geen wonder dat de Thaise kat vaak met de Siamese kat verward wordt. De Thaise kat heeft ten slotte zijn oorsprong in het fokken van Siamese katten. De vaak als ‘Siamees van het oude type’ omschreven dieren lijken uiterlijk erg op de Siamees, maar zijn een beetje sterker en ronder dan de moderne Siamees. Volgens de rasstandaard is de duidelijke afbakening van het extreme type van de Siamese kat belangrijk: de Thaise kat moet overeenkomen met de harmonieuze persoonlijkheid en het gematigde uiterlijk van zijn voorouders uit Zuidoost-Azië en het traditionele type van de Siamese kat.
De Thaise kat is een korthaarkat van de oosterse soort. Ze is atletisch gebouwd, maar daarbij niet overdreven slank als de Siamees. Een goede verhouding en een gespierde nek geeft hem een stevige structuur. De vorm van de kop van de Thai is bijzonder kenmerkend: een lang, plat voorhoofd gaat over in een ronde kop en een neus met goede afmetingen. Kin en neus vormen een rechte lijn, de oren staan ver uit elkaar en zijn hoog. Deze oren en de vorm van de kop zijn een van de onderscheidende factoren van de Siamees. De vacht van de Thaise kat is aangepast aan zijn land van herkomst in Zuidoost-Azië: met weinig ondervacht is hun vacht licht en zijdeachtig. De vacht is kort, maar niet vlak tegen het lichaam.
Niettemin kan de Thaise kat hun verwantschap met de Siamees niet ontkennen. Niet voor niets wordt het ook wel de ‘traditionele Siamees’ genoemd! Net als de Siamese katten zijn de Thaise katten ‘Point-katten’. De koude lichaamsuiteinden, ook wel ‘points’ genoemd, zijn in de donkere basiskleuren gekleurd, terwijl de rest van het lichaam lichter is gekleurd. Deze kleuring is een van de belangrijkste rasstandaarden van het ras. Niettemin is de point-kleuring niet het enige opvallende kenmerk van de Thaise kat.
Zoals veel point-katten heeft de Thaise kat helder blauwe ogen. Volgens de rasstandaard van de Siamees en de Thai zijn de amandelvormige ogen helder en zijn ze intens blauw gekleurd.
Thaise katten behoren tot de zogenaamde ‘masker-katten’ of ‘point-katten’. De kleur van de kat duikt alleen op in de koude lichaamsdelen, de zogenaamde ‘points’. Ondertussen is de oorzaak van de kleuring van de lichaamsvacht bekend: een mutatie die leidt tot een slechte werking van het enzym tyrosinase en hierbij de productie van het pigmentstof melanine verstoort, leidt tot een zogenaamd ‘gedeeltelijk albinisme’. Door de genetische basis kan elke vachtkleur ook als ‘point-kleur’ voorkomen. Thaise en Siamese katten zijn niet de enige point-kattenrassen ter wereld. Zo hebben de Birmaan, Ragdoll en Neva Masquerade een soortgelijke kleuring.
Als vachtkleur van de Thai heeft volgens de rasstandaard een heldere, witte kleur de voorkeur, belangrijker dan de kleur zelf is de gelijkmatigheid van de lichaams- en pointkleuren. Er zijn maximaal zo’n 100 kleurencombinaties, het vaakst gezien zijn de point-kleuren zwart en rood, en hun verdunningen ‘blauw’ en ‘crème’ evenals ‘chocolade’ en ‘kaneel’ en hun verdunningen ‘lila’ en ‘fawn’.
De kleuren van de Siamees en de Thai worden aan de hand van de basiskleur als volgt beschreven:
Seal-point: Thai en Siamese katten in Seal-point tonen een zwarte basiskleur. De rest van het lichaam is lichter.
Blue-point: een zwarte basiskleur wordt tot ‘blauw’ verdund.
Chocolade-point: de Thaise kat in chocolade-point toont een bruine kleur die zich alleen toont in de point-uiteinden.
Cinnamon-point: rode basiskleur bij een Thai kat, alleen zichtbaar in de point-uiteinden
Fawn-point: de basiskleur ‘kaneel’ wordt als ‘fawn’ verdund
Lila-point: de verdunning van bruin wordt als ‘lila’ gezien, natuurlijk alleen in de point-delen zichtbaar.
Red-point: Siamese en Thai red-point katten geven een rode basiskleur af.
Crème-point: als ‘crème’ wordt de verdunning van rood beschreven, Thai crème-point tonen crèmekleurige uiteinden.
Maar dat is niet genoeg! Door het aanpassen van de individuele kleuring ontstaan andere interessante kleuringen. De mate waarin ze goedgekeurd zijn voor de fokkerij hangt af van de beslissing van individuele fokverenigingen. Dit zijn een aantal voorbeelden:
Silver: bij Thai katten in ‘zilver’ onderbreekt een genetische modificatie de volledige kleuring van individuele haren door het onderdrukken van de vorming van pigment. Hierdoor worden alleen de bovenste delen van het haar, in extreme gevallen zelfs alleen de haarpunten, gekleurd. Hierdoor verschijnt de vachtkleur zilver. Een vergelijkbare seal-point kat met passende zilverenmodificaties wordt als Thai Seal-zilver point gezien.
Tortie: combinaties met rood zijn ook bekend in de vorm van een schildpadkleuring, ook wel ‘tortie’ genoemd.
Tabby: de point-einden kunnen zelfs strepen tonen! Deze worden in de vachtkleuring als ‘tabby’ aangeduid. De zogenaamde ‘lynx-point’ is toegestaan in de Thai-fokkerij, zolang de basiskleur genoeg contrast toont met de point-kleuring.
White: net als bij de Siamees komt ook bij de Thaise kat een doorgaande witte kleur voor, ook wel ‘Foreign white’ genaamd. De witte kleur van de vacht van de Foreign White wordt door een extra gen ‘epistatisch wit’ in combinatie met de point-mutatie veroorzaakt. Door het missen van point-vlekken verschijnen de dieren zuiver wit.
Twee- en driekleurig: de point-kleuring kan door vlekken gedeeltelijk, of zelfs helemaal bedekt worden. Het resultaat is een tweekleurige Thai waarbij de point-kleuring gecombineerd wordt met een witte waas. Driekleurige Thai katten tonen een combinatie van de point-kleur, tortie en een witte waas.
Niet alleen het voorkomen van de Thai is uniek. Thaise katten zijn net als de Siamesen uiterst vriendelijk, extravert en mensenliefhebbers. Het bovengemiddelde aantal kittens in een nest van 4-6 is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom de Thai als bijzonder gezellig wordt beschouwd. De actieve, intelligente dieren volgen ‘hun’ mensen op de voet en nemen luidt deel aan een gesprek. Veel liefhebbers van de Thaise kat melden dat het leven met een Thai vergelijkbaar is als het leven met peuters: Thaise katten zijn net als Siamezen nieuwsgierig. Ze onderzoeken alles en niets is veilig voor hen!
De sociale Thaise katten hebben dagelijks aanspraak en contact met soortgenoten nodig, waardoor ze niet vereenzamen. Ze genieten van gemeenschappelijke verzorging met andere katten, evenals stoeien en knuffelen met hun medekatten. Daarom zijn ze niet geschikt als enige kat. Zoals veel oosterse rassen zijn Thaise katten overwegend dominant. Het selecteren van de juiste kattenpartner moet daarom zorgvuldig worden overwogen. Afhankelijk van de aard van de kat zijn rustige types het meest geschikt als huisgenoot. Als alternatief zijn er nestgenoten. Deze zijn aan elkaar gewend, zijn gelijk van aard en omgeving en zijn ideale speel- en levenspartners!
Bij het moderne fokken van de Siamese kat heeft een gestroomlijnde kat met lange benen de voorkeur, terwijl tegelijkertijd de vraag naar de ‘Siamese kat van het oude type’ stijgt. Veel fokkers en kattenliefhebbers geven de voorkeur aan ronder, meer robuuster gebouwde types raskatten, de ‘Thai’ kat was geboren. Het doel: het oorspronkelijke type gemaskerde katten uit Thailand bewaren. De bekende in het Engels ‘Old Style Siamesen’ bekende ras werd sinds 2007 door de overkoepelende organisatie TICA erkend onder de naam ‘Thai’. In Thailand is de Thaise kat overigens bekend als ‘Wichienmaat’!
De oorsprong van de Thaise kat ligt dus bij het Siamese ras. Beide rassen stammen uit het voormalige Siam, het huidige Thailand. Naar schatting al meer dan 700 jaar wordt de Wichienmaat, een huiskat met opvallende point-kleuring en heldere blauwe ogen, als huisdier gehouden. Eind 18e eeuw kwamen de eerste Siamese katten met matrozen en kolonisten naar Engeland en van daaruit naar de Verenigde Staten. Ze veroorzaakten een grote sensatie. Dit was vooral het geval voor een in 1871 in Crystal Palace tentoongestelde Siamees. Toen de Siamese koning Chulalongkorn de Britse consul-generaal in het jaar 1884 een Siamees Koppel gaf, was dit het begin van de moderne Siamees in Europa. ‘Pho’ en ‘Mia’ waren de stamouders van het nieuwe ras. In 1892 werd de eerste rasstandaard van de ‘koninklijke kat van Siamees’ gecreëerd. In 1901 volgde de oprichting van de ‘Siamese Cat Club’ in Engeland. In Nederland begon het systematisch fokken pas rond in 1927. Vanwege het kleine Siamese bestand en het fokken met weinig verschillende dieren was er een hoge inteelt, dit is een factor in de opkomst van de vandaag de dag heersende genetische defecten van het ras.
Globalisering maakte de invoer van dieren uit Azië makkelijker, waardoor sinds het midden van de 20e eeuw het aantal Siamesen op grote schaal is gegroeid. Ook bepaalde kleurvarianten werden verder ontwikkeld. Tegelijkertijd begon het streven naar een nog slankere, met nog langere benen type van de Siamese kat: de Siamese kat van de jaren ’50 was slanker en dunner dan de oorspronkelijk geïmporteerde kat uit Thailand. Hoewel veel kattenliefhebbers de voorkeur aan de nieuwe stijl gaven, wilden andere de meer gematigde, robuuste uitstraling van het ras. De traditionele Siamees werd zelden gefokt in de jaren ’60, later werden ze zelfs uitgesloten van kattenshows. Hierdoor ontstonden er in de jaren ’80 rasverenigingen die specifiek gewijd waren aan het traditionele type van de Siamees. In 1990 werd dit ras erkend als zelfstandig ras met de naam ‘Thai’ door de World Cat Federation. Met het nieuwe millennium begonnen fokkers van de Thai met het importeren van meer dieren uit Thailand, om de genpool van het ras te vergroten en het oorspronkelijke uiterlijk van de point-kat te behouden. In 2009 werd de Thai ook door de TICA erkend. Vandaag de dag kan de Thaise kat zelfstandig of met een Siamese kat gekruist worden.
Thaise katten zijn actieve, intelligente katten. Hierdoor krijgen ze ook de klok rond aandacht! Voor het uitsluitend binnenshuis houden zijn ze niet geschikt. Een beveiligd balkon of een vrije uitloop biedt hen in tegenstelling tot het leven binnenshuis de mogelijkheid om stoom af te blazen en om haar plezierig de vrije loop te laten.
De gezellige, sociale Thai vergaat bij het alleen houden. Een kattenpartner sluit zich perfect aan, evenals hun menselijke familie. Dit toont de Thaise kat graag in het dagelijkse leven, ze houdt ervan om met ‘haar’ mensen te spelen, te knuffelen en om lange gesprekken te voeren! Wie gegarandeerd voldoende aandacht kan schenken aan zijn Thaise kat, zodat ze zich niet verveeld, heeft de beste voorwaarden voor een gezond kattenleven.
Door de overheersende inteelt in de vroege Siamese geschiedenis duiken er bij de Thai ook soms genetische ziekten en misvormingen op. Hieronder valt een recessief geërfde knikstaart en de vorming van een waterhoofd. Thaise katten met een waterhoofd sterven over het algemeen kort na de geboorte. De oorzaak is nog niet bekend, maar men weet dat het recessief geërfd wordt. Dat betekent: ook katten die zelf niet merkbaar besmet zijn, kunnen dit toch doorgeven. Hebben beide ouders deze aanleg, dan leiden de kittens aan deze ziekte.
Thaise katten lijden ook in toenemende mate aan retinale atrofie. Bij deze, ook bij de Abessijn bekende, ziekte wordt het netvlies van het oog vernietigd door lokale metabole stoornissen in het weefsel. Meestal treden er bij het tweede levensjaar zichtstoornissen op, het eerste teken is spontane nachtblindheid. Het gedeeltelijk albinisme door een aandoening van melanine metabolism is waarschijnlijk de reden voor veel voorkomende scheelheid bij Siamese en Thaise katten. Hierdoor worden de dieren over het algemeen beperkt. De bij de Thaise katten voorkomende endocardiale fibroelastosis wordt gekenmerkt door een verdikking van de binnenste hartwand. Dit kan zich verspreiden naar de hartkleppen en leidt vaak tot hartfalen. Net als bij de vaak voorkomende ductus arteriosus is de echte oorzaak nog niet bekend. Bij aanhoudende ductus arteriosus is een gebrek aan sluiting van de verbinding tussen de aorta en pulmonale vasculaire stamcellen bij pasgeboren kittens een zwakte of hartfalen de oorzaak.
Thaise en Siamese katten zijn ook kwetsbaar voor verschillende soorten kanker, aangeboren bloedcelafwijkingen en stoornissen in de stofwisseling. Onder andere vermeld dienen te worden zijn de overmatige opslag van niet ontmantelde metabolieten zoals aminozuren of polysacchariden. De opstapeling hiervan in de hersenen zorgen ervoor dat de dieren meestal, al vanaf jonge leeftijd, last hebben van toenemend hersenletsel en schade aan het centrale zenuwstelsel.
Dat de traditionele Siamese kat gevoelig is voor bepaalde genetische aandoeningen betekent niet dat jouw Thaise kat last heeft van een van de genoemde ziekten. Er wordt ondertussen gewerkt aan genetische tests, welke bedoeld zijn om vroegtijdige opsporing van ziekten mogelijk te maken. Door de gerichte uitsluiting van de getroffen dieren bij het fokken, moet de overdracht van erfelijke ziekten worden voorkomen.
Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk doordacht, verantwoord fokken is. Voor professionele raskattenfokkers is de gezondheid van zijn dieren de hoogste prioriteit. Ze testen vroeg op erfelijke ziekten, kruisen verstandig en begeleiden hun moederdieren gedurende de zwangerschap. Met de geboorte van de kittens begint het werk pas echt. De kittens moeten worden gevoed, verzorgd en gesocialiseerd, de klok rond! Gezonde kattenvoeding en regelmatige controles bij de dierenarts behoren hier ook toe. Verantwoorde fokkers staan geïnteresseerden met raad en daad bij. Ten slotte wil hij ook het beste voor zijn kittens!
Dat alles kost natuurlijk geld… Traditionele Siamese katten kosten al gauw minimaal 500 euro. Neem alstublieft niettemin afstand van advertenties die ‘raskatten voor een kleine prijs’ aanbieden! Wie een Siamese kat tegen een gunstige prijs wil aanbieden, moet ergens op besparen. Dit gaat vaak ten koste van de dieren… Vaak wordt de nodige medische verzorging van de dieren genegeerd, er zijn geen genetische tests gedaan en er wordt gekruist met de huidige beschikbare mannetjes en vrouwtjes. De vrouwtjes hebben daarnaast zelden tijd om te herstellen na een bevalling. Hoe vaker het vrouwtje zwanger is, hoe hoger de winst, maar een vermoeide kat kan niet goed voor haar kittens zorgen. Wanneer de kat tijdens de zwangerschap ziek is, kan dit invloed hebben op de gezondheid van de kittens. Hetzelfde geldt voor ontoereikende voeding.
Dit leidt bij katten tot bovengenoemde erfelijke ziekten en slechte socialisatie… Als je geïnteresseerd bent in de Thaise kat is een professionele fokker, die behoort tot een van de vele rasverenigingen, de betere oplossing! Een ander alternatief is een bezoek aan het lokale dierenasiel. Hier wachten veel katten op een goed, nieuw thuis, waaronder veel rasdieren! Katten uit het asiel zijn alleen niet gratis, maar de kosten komen niet in de buurt van de koopprijs van een raskat met papieren.
Wij wensen jou en jouw Thaise kat een geweldige tijd samen! Ben jij opzoek naar geschikt kattenvoer voor jouw Thaise kat? Neem dan eens een kijkje in onze webshop.
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.