Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
© Krissi Lundgren / stock.adobe.com
De Serengetikat is een kruising tussen een Bengaal en een Oosterse Korthaar. Voor dit nog jonge kattenras zijn de grote oren en lange poten typerend. Hun gevlekte vacht doet denken aan de vachttekening van een exotische grote kat. Serengetikatten zijn temperamentvol en mogen alleen door ervaren baasjes worden verzorgd.
Dit kattenras is ontstaan uit een kruising tussen de Bengaal en de Oosterse Korthaar.
Bengaalkatten vallen onder de zogenaamde hybridekatten omdat zij weer een kruising zijn tussen huiskatten en de Bengaalse Tijgerkat. Omdat de Serengeti van de Bengaal afstamt, is het deels een wilde kat. Dat is ook goed te zien in het uiterlijk.
Van hun voorouders hebben Serengetikatten niet alleen hun temperament geërfd, maar ook de bijzondere vachttekening met opvallende vlekjes.
Fokverenigingen erkennen de volgende vachtkleuren bij de Serengeti:
De vlekken in de zachte, korte vacht moeten duidelijk zichtbaar zijn met veel ruimte tussen de vlekken.
De Serengeti heeft een rechte lichaamsbouw. Dankzij de rechte houding en lange poten is de kat een sierlijke verschijning.
Tegelijkertijd is ze sterk en gespierd. Fokkers van dit ras waarderen de uitgesproken lichaamsbouw van de dieren.
De Serengeti is een middelgroot kattenras. Poezen wegen 3,5 à 5,5 kg. Katers daarentegen zijn iets groter en wegen zes à zeven kg.
Nasr de vlekjes vallen bij de Serengeti vooral de grote oren op. Dit dankt de kat aan de genen van de Oosterse Korthaar. De oren zijn net zo lang als de kop.
Bovendien hebben de dieren ronde, lichte ogen en een lange nek die direct in de schedelbasis overgaat.
Katten van dit ras worden gezien als zelfbewust, open en vriendelijk. Als een Serengeti een nieuw thuis krijgt, is ze de eerste paar dagen meestal wat schuw.
Zodra de initiële verlegenheid eenmaal achter de rug is, gaat ze los. De kat wil dan overal bij zijn en met alles in het huishouden “meehelpen”.
Somme Serengetis volgen hun baasjes op de voet om niets te hoeven missen. Kijk daarom ook niet gek op als jouw Serengeti je volgt tot naar het toilet.
Net als hun voorouders de Oosterse Kortharen zijn Serengetikatten zeer spraakzaam en miauwen ze veel.
In tegenstelling tot een Bengaal van de eerste tot vierde generatie hoef je bij de verzorging van Serengeti katten geen speciale maatregelen te nemen. Ze hebben namelijk maar een laag gehalte aan wild genen.
Toch is de Serengeti wat betreft haar temperament beter geschikt voor baasjes met meer ervaring.
Katten van dit ras zijn zeer actief en hebben veel beweging nodig. Daarom is het ideaal als ze zich kunnen uitleven in een tuin. Als binnenkat moet ze toegang hebben tot een kattenproof balkon zodat ze af en toe een frisse neus kan halen.
Net als een Bengaal heeft een Serengeti een voorliefde voor water. Ze worden dus enthousiast van een vijver of een badje wat bestand is tegen de scherpe nagels.
Ook in je woning moet je je kat veel mogelijkheden bieden om te klimmen en te stoeien. De dieren zijn er gek op om naar boven te klimmen en van het uitzicht te genieten. Breng regelmatig veranderingen in de omgeving aan voor nieuwe stimulansen.
In de webshop vind je een groot assortiment aan hoge krabpalen voor jouw Serengeti.
Met andere diersoorten zal je Serengetikat geen problemen hebben. Hiervoor moet je er wel voor zorgen dat de dieren rustig aan elkaar kunnen wennen.
Het ras is kindvriendelijk. Maar niet alle kinderen kunnen overweg met het onstuimige temperament.
Vanwege het korte haar is de vacht van de Serengeti relatief makkelijk te verzorgen. Dit ras hoeft niet regelmatig te worden geborsteld. Misschien houdt je kat echter wel van de aandacht als je haar vacht verzorgt.
Serengetikatten worden niet zomaar ziek. Er schijnt een bepaald risico op blaasstenen te bestaan. Verder zijn er geen rasspecifieke ziektes bekend.
Toch is ook een Serengeti niet immuun tegen normale kattenziektes en parasieten. Haal dus alle benodigde inentingen en ga minstens een keer per jaar met je kat naar de dierenarts voor een algemene controle.
Wil je een Serengetikat kopen? Dat is misschien nog niet zo makkelijk. Hier is dit kattenras namelijk lastig te vinden.
In de VS kost een Serengeti tussen de 600 en 2000 dollar (circa 500 tot 1700 euro). De prijs is afhankelijk van de fokker en de leeftijd van de dieren.
Katten van zeldzame rassen worden ook online op verschillende fora aangeboden. Dergelijke advertenties zijn echter niet altijd even serieus. Volgens dierenbeschermers worden de katten vaak onder bedenkelijke omstandigheden “geproduceerd” en niet soortspecifiek verzorgd.
Anders dan de naam Serengeti doet vermoeden komt dit ras niet uit Oost-Afrika, maar uit de VS. Daar werd het in 1994 door een fokker genaamd Karen Sausman in Californië ontwikkeld. Het was het doel om een kat te fokken die leek op de Afrikaanse wilde kat de Serval.
Daardoor is het Serengetiras dus relatief jong. Bij de Amerikaanse fokvereniging TICA geldt de Serengeti ondertussen als voorlopig nieuw ras dat wel gedocumenteerd is en mag worden tentoongesteld.
De Serengeti-kat bekoort door zijn elegante, wilde katachtige verschijning en zijn beminnelijke karakter.
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.