Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Naast bruine beren en wolven behoren Lynxen tot de grootste roofdieren van Europa. In veel delen van Midden-Europa waren de dieren tijdelijk uitgestorven. Door herintroductieprojecten keren ze langzaam terug in hun oorspronkelijke leefgebied.
© creativenature.nl / stock.adobe.com
Lynxen zijn solitaire dieren en leven in grote territoria in bossen die rijk zijn aan ondergroei.
De Euraziatische Lynx (Latijn: Lynx lynx) is ook bekend als de Noordelijke Lynx of gewoon Lynx. Samen met de zeldzame Perzische luipaard is het de grootste katachtige van Europa en een van de grootste Europese landroofdieren. Tot de familie van de lynx behoren ook de Canadese Lynx, Rode Lynx en Iberische Lynx.
Met een schofthoogte van 50 tot 70 centimeter is de Euraziatische Lynx ongeveer even groot als een Duitse Herdershond, en meteen ook de grootste van de vier lynxsoorten. Zijn lichaamsbouw is vrij compact, met een opvallend brede en ronde kop.
De donkergekleurde haarpluimpjes op de punten van de oren zijn typisch voor de Lynx. Ze helpen hem om zelfs de stilste geluiden van zijn prooi optimaal waar te nemen.
De vacht van de Lynx kan gelig, roodachtig, bruin of grijs zijn. Veel dieren hebben een opvallende tekening van donkere vlekken. Bij ander Lynxen n ontbreekt het patroon bijna volledig. Op de kin, borst en buik is de vacht van deze wilde kat wit tot roomkleurig.
In de winter ontwikkelt de lynx bovendien een extra dikke wintervacht. Zijn brede poten voorkomen dat hij wegzakt in de sneeuw. De voorpoten zijn aanzienlijk korter dan de achterpoten.
Een ander typisch kenmerk zijn de sterke bakkebaarden, die bij beide geslachten zichtbaar zijn. De staart is opvallend kort en heeft een zwarte punt.
In grote delen van Midden-Europa is de Lynx ooit uitgestorven geweest. Via herintroductieprojecten probeert men het roofdier nu opnieuw in zijn oorspronkelijke leefgebied te vestigen.
De grootste populaties zijn te vinden in Rusland, Finland en Roemenië. Maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Zweden en verschillende andere Europese landen leven weer Lynxen.
In totaal leven er momenteel ongeveer 7000 exemplaren in Europa. Het zal echter pas duidelijk worden of de herintroductie echt succesvol is geweest als de dieren permanent overleven in hun ‘nieuwe oude’ leefgebied.
Lynxen zijn solitaire dieren. Ze leven in uitgestrekte bosgebieden met veel ondergroei. Struiken, maar ook rotsen, boomwortels en kreupelhout bieden hen volop schuilmogelijkheden. De vrouwtjes baren hun jongen op droge, beschutte plekken, zoals grotten of onder dikke boomwortels.
Elke lynx heeft zijn eigen territorium, dat wel 450 vierkante kilometer groot kan zijn. De territoria van de mannetjes zijn groter dan die van de vrouwtjes. Als ze er niet genoeg prooien vinden, durft de Lynx zich ook tot aan de bosrand te begeven.
Lynxen zijn echte carnivoren en hebben ongeveer een kilo voedsel per dag nodig. Ze jagen ’s avonds en ’s nachts, onder andere op reeën, herten en rendieren. Maar ook vogels, hazen en konijnen staan ook op het menu. Net als andere katachtigen, besluipen de verrassingsjager zijn prooi en doodt hij deze met een gerichte beet in de keel.
De uitstekende zintuigen van de Lynx helpen hem om zijn prooi op te sporen. De dieren hebben een uitstekend gehoor en zien in het donker ongeveer zes keer beter dan mensen.
Als de kat eenmaal een groot prooidier heeft gedood, zoals een jong hert, een gems of een moeflon, komt hij de volgende nachten terug tot het dier helemaal verorberd is.
De kans om in het wild een lynx tegen te komen, is bijzonder klein. Dankzij hun uitstekende zintuigen merken Lynxen mensen veel eerder op dan andersom. Meestal trekken ze zich dan meteen terug in het dichte bos.
Het komt bijna nooit voor dat een Lynx een mens aanvalt. Alleen een besmetting met hondsdolheid zou in uitzonderlijke gevallen voor agressie kunnen zorgen. Inmiddels zijn de meeste Europese landen echter vrij van hondsdolheid.
De paartijd van de lynxen valt in februari en maart. Alleen in die periode zoeken de normaal solitaire dieren elkaar op. Urinemarkeringen op boomwortels en stenen dienen als ‘wegwijzers’ naar potentiële partners. Ook laten de Lynxen lokroepen horen die wat weg hebben van geblaf.
Na een draagtijd van ongeveer 70 dagen worden de kleine Lynxen geboren. Ze worden blind en met vacht geboren. Na ongeveer vier weken beginnen ze voorzichtig vast voedsel te eten, terwijl ze tot een halfjaar gezoogd worden. De jongen blijven bij hun moeder tot de volgende lente. Daarna zoeken ze hun eigen territorium.
In veel Europese landen is de Lynx een strikt beschermde diersoort waar niet op gejaagd mag worden. Stroperij vormt een ernstige bedreiging voor deze kat, samen met verkeersongevallen en ziekten.
Per slot van rekening is de Lynx in veel gebieden in Midden-Europa al helemaal uitgestorven geweest. Vanwege hun vacht en omdat ze werden gezien als een gevaar voor schapen en geiten, werden de dieren genadeloos vervolgd en gedood tot het begin van de 20e eeuw.
Sinds de jaren 70 helpen natuurbeschermingsprojecten en herintroductieprogramma’s om het verspreidingsgebied van de lynx geleidelijk weer uit te breiden.
Voor een ondersoort, de Balkanlynx, zouden deze inspanningen echter weleens te laat kunnen komen. Met nog slechts 20 tot 40 dieren in het wild, is deze bijna uitgestorven.
De lynx is een wild dier en niet geschikt om als huisdier te houden. Hoewel de dieren als nieuwsgierig worden beschouwd, vermijden ze mensen en kunnen ze niet worden getemd.
Wie deze prachtige roofkat een warm hart toedraagt en wil bijdragen aan haar voortbestaan, kan zich inzetten voor natuurbescherming. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties bieden symbolisch ‘lynx-peetouderschap’ aan – een manier waarop dierenliefhebbers het bedreigde roofdier gericht kunnen steunen.
Korte informatie: | Lynxen zijn middelgrote roofkatten met een robuuste, compacte lichaamsbouw. Ze hebben opvallende wangpluimen, donkere oorpluimen en een korte staart. |
Schofthoogte: | 50-70 cm |
Gewicht: | 15-25 kg |
Gemiddelde levensverwachting: | 10-15 Jaar |
Prooidieren: | reeën, herten, hazen, vogels |
Karakter: | nieuwsgierig, maar terughoudend |
Vacht: | dicht, 5-7 cm lang |
Vachtkleur: | roodachtig tot geelbruin in de zomer, bruin tot grijs in de winter, gedeeltelijk gevlekt |
Geslachtsrijpheid: | vrouwtjes met twee jaar, mannetjes met drie jaar |
Draagtijd: | ongeveer 70 dagen |
Grootte van het nest: | 2 tot 5 welpen |
Verspreiding: | grote delen van Europa, Siberië en Oost-Azië |
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.