Ragdoll
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
© serkucher / stock.adobe.com
De Bombay kat is er eentje die nog steeds maar weinig voorkomt in huis. Vooral in Europa is ze een van de minst in huis gehouden katten. Ze is eigenlijk even zeldzaam als fascinerend. De Bombay is een soort kleine panter voor in huis. Deze kat is ideaal voor je als je de elegante grote katten bewondert, want met de Bombay kat in huis heb je een mini-versie van de panter op je bank liggen. Gelukkig is ze wel een echt knuffeldier – dat zijn de panters ietsje minder. De Bombay katten worden vaak omschreven als uiterst aangenaam.
De raszuivere Bombay kat kenmerkt zich door haar lakzwarte, glanzende en dunne vacht. Op haar vacht zijn nergens witte vlekjes te bekennen.
De Cat Fanciers Association heeft als rassenstandaard vastgelegd dat de ogen groot, rond en koperkleurig zijn. Als de kleur van de ogen na een tijdje met ouderdom vervaagt, kan de Bombay kat nog steeds een schoonheid zijn. Echter behoort ze dan niet meer tot de strikte rassenstandaard. Verder is het erg moeilijk om de kleur koper te verkrijgen, daarom hebben veel Bombay katten goudgele of felgele ogen. Deze worden over het algemeen wel als Bombay kat geaccepteerd. Koper is echter de meest geliefde oogkleur bij dit ras. De ogen van deze unieke schoonheid staan vaak wijd uit elkaar.
De relatief kleine oortjes van de aparte kat zijn afgerond, staan wijd uit elkaar en hangen een klein beetje naar voren. De kop van de Bombay is dankzij de invloed van de American Shorthair vrij breed en rond. Haar snuitje is relatief kort. Bij de overloop naar het voorhoofd is er in de neus een duidelijke welving zichtbaar. De top van de neus is een klein beetje afgerond.
Conform de rassenstandaard is er slechts één kleur toegestaan, en dat is zwart. Volgens vele fokkers is een Bombay pas een echte Bombay kat als ze écht zwart is en er in haar stamboom geen invloed meer te vinden is van de Burmees. Dit komt echter niet vaak voor. Af en toe hebben Bombay kittens bruine schaduwen – echter verdwijnen deze wel op latere leeftijd.
De vacht van een Bombay kat is kort, ligt dicht op het lichaam en voelt zijdeachtig aan. Ze heeft vrijwel geen ondervacht.
Haar postuur is middelgroot, gespierd en pezig. Als je let op de geringe grootte van het beestje, weegt ze vaak meer dan dat haar dunne lichaam in eerste instantie doet verwachten. Poezen van dit ras wegen rond de 4 kilogram en katers wegen ongeveer 5 kilogram. Haar benen zijn middelgroot.
De Bombay kat is gevoelig, intelligent, speels, knuffelig en aanhankelijk. Haar betrokkenheid bij de mens is zeer uitgesproken en ze wordt ook niet graag meerdere uren alleen gelaten.
Dit diertje hecht grote waardering aan een goede band met haar omgeving. Ze zoekt dan ook de aandacht van haar baasjes en volgt hen stap voor stap. Ze laat je ook graag zien waar haar voerbakje staat. Nadat deze gevuld is komt de Bombay kat dan lekker op schoot liggen. De Bombay kat is zeer geschikt als gezinskat, deze levensstijl spreekt haar namelijk nog beter aan dan die van een persoon die alleen woont.
Naast al haar aanhankelijkheid is de Bombay een kat die erg energiek is en graag veel speelt. Ze is echter niet heel erg wild in vergelijking met andere rassen. Toch is het erg belangrijk dat je als baasje van een Bombaykat goed aansluit op haar speelse natuur. Deze kat wordt er erg blij van als je met haar speelt.
Verder is de Bombay graag in de buurt van warmtebronnen. Zorg ervoor dat jouw kleine zwarte panter een warm plekje heeft waar ze zich altijd kan terugtrekken. Zo voelt ze zich bijvoorbeeld erg prettig in de buurt van de verwarming. Tevens is een kattendeken ook zeer welkom bij het creëren van een fijne leefomgeving voor dit beestje.
De Bombay is erg geschikt om in huis te hebben. Ze vergt echter wel veel toewijding en aandacht om er voor zorgen dat ze echt lekker in haar vel zit. Het is belangrijk dat je als baasje van deze mini-panter ook daadwerkelijk de tijd hebt om haar deze aandacht te geven. Je zult zien dat de Bombay kat je erg dankbaar is.
Van nature is dit kattenras zeer tolerant en daarom kan ze ook goed omgaan met katten, honden en kinderen. Deze karakteristieke trekjes zorgen ervoor dat de Bombaykat een zeer gewaardeerd maar desondanks toch vrij weinig voorkomt in het huishouden.
Wat betreft haar stemgeluid kan ze omschreven worden als rustig, zachtjes en melodisch.
In 1950 had de in Louisville wonende kattenfokster Nikki Horner het zich voorgenomen om en minipanter te fokken. Ze kruiste – tevergeefs – zwarte American Shorthair-katten met donkerbruine Burmezen. Pas in 1965 lukte het mevrouw Horner om een kat met pikzwart vel en koperen ogen te fokken. Dit was de geboorte van de zwartharige schoonheid met het vriendelijke karakter. De Amerikaanse fokster vernoemde haar naar de Indische havenstad die destijds Bombay heette. In het begin werd het Bombayras niet snel geaccepteerd. Het duurde tot 1976 voordat ze werd opgenomen bij de Cat Fancier’s Association. 3 jaar later werd het ras erkend door de International Cat Association.
De Bombay kat kan neigen naar overgewicht. Zeker bij katten die binnenshuis blijven speelt het gevaar dat haar maaltijden tot overgewicht kunnen lijden, puur vanwege een lagere hoeveelheid activiteit. Het is daarom dus ook belangrijk dat de Bombay kat genoeg aan het spelen en bewegen is. Let daarbij ook goed op het gewicht van je Bombay kat en de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. De koolhydraten kunnen er namelijk voor zorgen dat katten te veel vet aan gaan maken. Hoogwaardige voeding en een op het dier afgestemde hoeveelheid voedsel zijn essentieel.
In de basis zijn deze katten zeer gemakkelijk te verzorgen. De vacht van deze zeldzame kat ziet er idealiter zwart glanzend uit, en is eenvoudig in goede staat te houden. Om de vacht mooi te laten schitteren is het verstandig om het af en toe met een leren vaatdoekje af te vegen. Als je die glans nog meer wil versterken, kun je het ook verzorgen met een rubber borsteltje. Tenslotte heeft hoogwaardige voeding ook nog een goede invloed op een glanzende vacht.
Ter verzorging van de nageltjes en de verzorging van haar territorium doet je kat er erg goed aan om een krabpaal of iets dergelijks te hebben. Zo heeft ze ook de kans om haar spieren te strekken.
Om de tanden van je Bombaykat in optimale conditie te houden kun je haar voeding af en toe afwisselen met droogvoer. Eventueel zou je zelfs nog tandverzorgingssnacks kunnen proberen.
Daarnaast is het belangrijk dat je ter garantie van de gezondheid van je geliefde kat met enige regelmaat naar een vertrouwde huisarts gaat.
De Bombay kat is “kunstmatig” gefokt. Daarom is ze als het ware voorbestemd om verschillende rasgebonden ziektes te krijgen. Daarbij hoort ook hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HOCM). Dit is een erfelijke ziekte die de hartspieren aantast. Als je ziet dat je kat symptomen vertoont zoals moeilijk ademen, of zelfs flauwvallen, dan moet je gelijk naar een huisarts.
De eerste stadia van deze ziekte zijn vaak erg onopvallend, zelfs zo dat de baasjes van een Bombaykat het vaak niet merken. Zo’n soort ziekte ontstaat niet zomaar en daarom is het belangrijk om altijd scherp te blijven en te letten op zowel de gezondheidstoestand als de voeding van je kat.
Verder heeft dit kattenras ook de neiging om verkouden te worden. Zorg er daarom voor dat je haar uit de tocht houdt en dat ze altijd een warm plekje heeft.
Gemiddeld genomen wordt de Bombaykat 17 tot 20 jaar oud.
Tussen de fokkers van deze zwarte schoonheid zitten zeker een paar zwarte schapen. Deze vallen op met aanbiedingen die omschreven worden als “zwarte Bombay-katten zonder stamboom” of andere advertenties zoals “Bombay-kruisingen”. Dit soort dingen lijken af en toe een koopje, maar het is het beste als je hier met een grote boog omheen loopt.
De raszuivere Bombay kat is wereldwijd, en zeker in Europa, een echte zeldzaamheid. Ook het aantal fokkers dat serieus toegewijd is aan dit kattenras is erg gering. Een serieuze kattenfokker kun je herkennen aan het feit dat hij aangesloten is bij een fokkersvereniging. Bovendien kan een betrouwbare fokker je de stamboom van de kat laten zien. De stamboom is het enige betrouwbare bewijs dat kan laten zien dat je Bombaykat een echte raszuivere is.
Tevens geeft een professionele fokker ook zijn katten niet te vroeg aan een nieuwe eigenaar. Dit mag pas rond de 16e levensweek. Tegen die tijd horen de diertjes ook al te zijn ingeënt, ontwormd, gecastreerd en gechipt. Daarnaast dienen ook alle nodige papieren aanwezig te zijn.
Sommige fokkers nemen het op zich om het gehele leven van de door hun opgevoede kitten klaar te staan ter opvang van het beestje, mocht je ooit niet meer in staat zijn om voor de kat te zorgen. Zo kun je het dier altijd teruggeven aan de fokker. Als de fokker geen ruimte heeft voor de kat, kan hij in ieder geval nog helpen met het vinden van een volwaardig nieuw baasje voor je Bombay kat.
Wij vinden dat de woonkamerversie van de zwarte panter een absoluut geweldig diertje is. Daarom wensen we je dan ook veel plezier met deze knuffelige familiekat!
Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen.
Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.