Birmaan

Birmaan

Birmaanse kat

Birmaanse Kat

‘Heilige Birmaan’ – de naam van de Birmaanse kat zorgt voor veel verwarring. Zo wordt dit kattenras in het Engels ‘Burma’ genoemd – maar verwar het niet met de Burmese kat!

Eigenlijk komt de Birmaan voort uit een Frans fokprogramma uit de 20e eeuw. Leer hier meer over dit ras, dat de perfecte combinatie van de Perzische en Siamese kat is!

Uiterlijk

De Birmaan dankt zijn uiterlijk aan een kruising tussen de Siamese- en Perzische kat in Frankrijk in de 20e eeuw. Het is ook niet verwonderlijk dat de Birmaanse kat qua karakter en uiterlijk uitstekende dieren zijn!

Zijn halflange vacht is overwegend wit en alleen de lichaamsuiteinden zoals snuit, poten, staart en oren zijn donker gekleurd. Deze kleurtekening wordt ‘point’ genoemd. De genetische grondlaag toont zich in de basiskleur van de kat in de koude lichaamsdelen, de zogenaamde ‘points’. De rest van het lichaam wordt door een witte kleur gedomineerd.

Deze kleuring behoort tot de belangrijkste rasstandaard van het ras. Hoewel niet elke point-kat met witte poten en halflange vacht een Birmaan is! Het lichaam van de Birmaan moet uitgerekt zijn, niettemin gespierd en gematigd gebouwd. Hij wordt door korte, gezette poten gedragen en de staart is ruig. Zijn kop is krachtig en heeft een prominente kin. Bijzonder opvallend zijn ook zijn diepblauwe, ronde ogen! De vacht van de Birmaan is halflang en zijdeachtig. In tegenstelling tot de Perzische kat heeft de Birmaan weinig ondervacht.

Als point-kat zijn alle point-kleuren voor het fokken van de Birmaan toegestaan. De genetische grondlagen kunnen naast elke vachtkleur ook als point-kleur voorkomen. Bijzonder vaak gezien zijn zwart en rood evenals afgeleiden ‘blauw’ en ‘beige’, net als ‘chocolade’ en ‘kaneel’ en hun afgeleiden ‘lila’ en ‘lichtbruin’.

De kleuren van de Heilige Birmaan worden dus afhankelijk van de basiskleur als volgt aangewezen:

Seal-point: Birmaan in seal-point geeft een zwarte basiskleur aan

Blue-point: zwarte basiskleur met ‘blauw’ verdund

Chocolate-point: bij de Heilige Birmaan in chocolate-point gaat het om een bruine basiskleur

Cinnamon-point: rode basiskleur, zichtbaar in de uiteinden

Fawn-point: de basiskleur van ‘cinnamon’ wordt met ‘fawn’(lichtbruin) verdund

Lilac-point: lila wordt als verdunning van bruin gezien – natuurlijk alleen in de uiteinden zichtbaar

Red-point: Birmaan red-point geeft een rode basiskleur aan

Crème-point: ‘crème’ heeft als basiskleur rood – Birmaanse crème-point tonen crèmekleurige uiteinden

Zelfs de point-topjes kunnen gestreept zijn. Dit staat bekend als ‘Tabby’ onder de kleurtekeningen. Voorbeelden zijn onder andere de Birmaanse Seal-tortie-point, Blue-tortie-point of Chocolate-tortie-point. Bovendien is zelfs het rode schildpadschildeffect, ook wel ‘Tortie’ genoemd, toegestaan volgens de rasstandaard. Er zijn zelfs Birmaanse katten in ‘Lila-tortie-tabby-point!

Ondertussen is ook de oorzaak voor de verkleuring van de lichaamsvacht bekend: een mutatie, die leidt tot een gebrekkige werking van het enzym tyrosinase en hiermee de productie van de pigmentbasisstof melanine verstoort, leidt tot een zogenaamd ‘gedeeld-albinisme’. Daarnaast heeft de Birmaan hagelwitte poten, ook bekend als ‘sporen’. Deze bijzonderheid werd in 2009 genetisch verklaard: een mutatie in het v-kit Hardy-Zuckermann 4 feline sarcoma viral oncogene homolog (KIT) gen. Maar genoeg over de genetische bijzonderheden van de Birmaanse kat!

Karakter

Wat kattenvrienden al bij dit bijzondere dier verwachten, wordt door het karakter van de heilige Birmaanse kat bevestigd. Deze vriendelijke, hartelijke en goedmoedige kat geniet van de tijd doorbrengen met zijn baasjes en is het resultaat van een kruising tussen de Siamese en Perzische kat. Birmaanse katten zijn zeer mensvriendelijk. Ze worden gezien als perfecte dieren voor families met kinderen. Katten en kinderen zijn een goed team als ze beide de regels kennen. Bereid je jouw kind daarom voor, voordat de kat in huis komt, op het feit dat de kat geen knuffel is, maar een goed behandelde kat die zijn eigen ruimte heeft, graag met jouw kind knuffelt en speelt. Ook al klinkt het vreemd: benader de gewenning van jouw kat en kind als de socialisatie van verschillende diersoorten. Met een beetje geduld en tact worden deze twee de beste vrienden!

Veel kattenbaasjes melden dat deze dieren zelfs vreemden vertrouwen, zich graag laten aaien en zelfs in vreemde auto’s springen… Zorg er alstublieft voor dat jouw kat een microchip draagt en geregistreerd is bij het huisdierenregister, hierdoor kan jouw kat in het ergste geval snel teruggevonden worden! Jouw vertrouwde dierenarts kan de microchip snel en pijnvrij in de schouder van het dier plaatsen, zonder hierbij gezondheidsrisico’s te lopen.

De gezelligheid van de Birmaan is ook van toepassing op andere dieren, vooral voor andere katten. Birmaanse katten zouden idealiter in tweetallen gehouden moeten worden, vooral als je weinig tijd over heeft voor jouw katachtige familielid!

Als bijzonder zachte dieren met gemiddelde bewegingsdrang zijn ze ook geschikt voor het leven in huis, als er genoeg aanwezige stimuli in het appartement aanwezig zijn. Een krabpaal evenals voldoende schuilplaatsen en uitzichtmogelijkheden zijn een must, net als regelmatige speeltijd tussen mens en dier.

Fokken

Over het ontstaan van de Birmaanse kat zijn verschillende rapporten. Eén ding is zeker: de voorouders van het ras, dat officieel ‘Heilige Birmaan’ is, zijn de Siamese en Perzische kat. Hoe deze kruising is ontstaan is wel onzeker.

Sommige bronnen berichten over een industrialist die een paar Siamese katten uit het oosten had meegebracht. De kater overleefde de overtocht niet, de nakomelingen van de vrouw moeten dan met Perzische katten gekruist zijn. Andere verhalen doen vermoeden dat de voorouders van de Helige Birmaan tempelkatten uit Birma waren.

De erkenning van het ras is daarentegen makkelijk terug te vinden, dit vond plaats in 1925 in Frankrijk. Sinds 1964 is het ras ook bij de FIFe erkent.

Uiteindelijk belandde de Heilige Birmaan ook in Duitsland. De eerste officiële Heilige Birmaan in Duitsland was de kater ‘Timour de Madalapour’. Er bestaat een foto van deze kat uit 1933. Echter, de Tweede Wereldoorlog bracht het fokken tot stilstand. Na de oorlog werd het gerichte fokken weer hervat, de populatie van de Birmaanse kat was in 1955 weer hersteld. In Europa en in de VS werd op dat moment vooral met de klassieke kleuren Seal-Point en Blue-Point gefokt, terwijl in Engeland een nieuwe richting gekozen werd en de Chocolate-Point en Lila-Point Birmanen aan de genpool werden toegevoegd.

Ondertussen zijn er meer en nieuwere kleurvariaties van de Birmaanse kat ontstaan. Red-Point en zijn verdunning de Crème-Point zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn zelfs ‘Tabby’ en ‘Tortie’ varianten van de Birmaan. Net zoals bij alle Birmanen zijn deze tekeningen alleen zichtbaar in de ‘Points’ of lichaamsuiteinden.

Gezondheid en verzorging

De Birmaanse kat geldt als robuust en gezond. Zijn halflange vacht bestaat uit weinig ondervacht en raakt zelden in de klit. Vaak volstaat één- of tweemaal per week grondig borstelen. Gewenning in het borstelen en kammen van uw kat op jonge leeftijd maakt het verzorgen van uw kat later alleen maar makkelijker!

Een ziekte, die alleen bestreden kan worden door het uitsluiten van besmette dieren tijdens het fokken, is Hypomyelination. Dit defecte gen treedt ook bij de Birmaanse kat regelmatig op, besmette dieren leiden door een storing van de cellulaire communicatie aan sterke kriebels en spastische aanvallen. Deze aandoening is vanaf drie weken te herkennen aan spastische en ongecoördineerde handelingen, abnormaal beven en het ontwikkelen van tremoren. Vaak gaan deze symptomen gepaard met gehoorverlies en een geringe levensverwachting. Deze problemen kunnen zich, in uitzonderingen, echter stabiliseren tijdens de groei en worden daarom vaak niet serieus genomen… Een fatale fout! Hypomyelination is erfelijk, zelfs wanneer de fokdieren zelf geen symptomen meer tonen.

Voeding

Een gezonde voeding is de beste remedie tegen ziekten en de beste garantie voor een lang en gezond kattenleven. De basis van kattenvoeding moet bestaan uit hoogwaardig natvoer met een groot vleesaandeel en veel dierlijke proteïne. In wetenschappelijke studies wordt bevestigd dat katten voeding prefereren dat overeenkomt met de samenstelling van een muis. De gemiddelde prooi van een kat bestaat over het algemeen uit 50 tot 60 procent proteïne, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten uit de inhoud van het spijsverteringskanaal van het dier.

Volgens de wettelijke voorschriften is de ingrediëntenlijst van de verpakkingsetiketten geordend op kwantiteit, het is hierdoor ook niet verwonderlijk dat vlees bovenaan de lijst staat.

Specifiek kattenvoer helpt bij het gezond houden van jouw kat, maar het beschermt helaas niet tegen erfelijke ziekten… Veel fokkers en houders van de Birmaan melden verschillende ooginfecties en de neiging tot scheel kijken. Dermoidcysten komen vooral voor op de eierstokken en testikels, maar ook op het hoofd.

Zo vind je de juiste Fokker

Het optreden van erfelijke ziekten geeft eens te meer aan hoe belangrijk selectief fokken en verstandige kruisingen zijn. Fokkers, waarvan het welzijn van het dier aan het hart ligt, investeren in mogelijk genetische tests en aarzelen niet om zieke dieren van de fokkerij uit te sluiten. Voor jij als kattenvriend betekent dit: vertrouw alleen professionele fokkers die de gezondheidsrapporten of uitslagen van mogelijke genetische tests kunnen overleggen. Deze fokkers hebben niet alleen het pure ‘vermeerderen’ van hun dieren voor ogen, maar ook het investeren in goede gezondheidszorg van hun dieren, hoogwaardige voeding en een goede socialisering. Daarbij hoort ook het niet in een nieuw thuis plaatsen van katten onder de 12 levensweken! Deze ‘gewenningsfase’ is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kat. Tenslotte leren ze in de eerste levensweken essentiële onderdelen voor een lang, gebalanceerd kattenleven. Een goede fokker geeft zijn moederdieren daarom ook tijd om zich na de inspannende zwangerschap en geboorte te herstellen en baren daarom niet meer dan één nest per jaar. Een serieuze fokker is lid van een fokvereniging en handelt naar de richtlijnen van de dierenbescherming.

Dit alles komt natuurlijk tot uiting in de prijs… De oorspronkelijke stamboom beïnvloedt de prijs niet, deze komt tot stand door de ervaring van de fokker in combinatie met de mate van verzorging van zijn dieren.

Vertrouw daarom geen advertenties die ‘goedkope Birmaanse katten zonder papieren voor een gunstige prijs’ aanbieden. In de meeste gevallen gaat het hier om fokkers die alleen uit zijn op kwantiteit en maximale winst, wat ten koste gaat van de gezondheid van de dieren.

Het is begrijpelijk dat je geen 500 tot 1000 euro voor een kat wil of kan betalen. Dierenasiels kunnen hiervoor een goed alternatief zijn, met veel katten van alle leeftijden en rassen die wachten op een nieuw thuis. Misschien vind je jouw droomkat hier!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.