Vergiftiging bij katten

kat vergiftigd braakt

Let op: braken kan een symptoom van vergiftiging zijn!

Veel katten zijn veel buiten en verkennen de buurt zonder al te voorzichtig te zijn. Daarbij liggen heel wat gevaren op de loer, zoals vergiftiging. Hoe je herkent of je kat vergiftigd is en hoe je kunt helpen lees je hier.

Hoe gevaarlijk is vergiftiging bij katten?

Als je kat vergiftigd is, is de genezing afhankelijk van meerder factoren, zoals het soort gif en de dosis. In de meeste gevallen is de dosis laag genoeg zodat de kat er geen ernstige gevolgen aan overhoudt.

Het kan echter ook voorkomen dat katten komen te overlijden als gevolg van een ernstige vergiftiging. Over het algemeen geldt daarom ook dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts moet. Hoe sneller je kat behandeld wordt, des te beter de vooruitzichten zijn.

Symptomen: hoe herken ik dat mijn kat vergiftigd is?

Giffen kunnen afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid een reeks symptomen bij katten veroorzaken. Als je kat een paar of alle onderstaande typische vergiftigingssymptomen vertoont, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Je kat kan dan namelijk vergiftigd zijn.

  • Verminderd algemeen welzijn.
  • Maagdarm-klachten zoals misselijkheid met speekselvorming, braken, (bloederige) diarree en buikpijn.
  • Neurologische klachten, zoals bewusteloosheid, verlammingen, krampen, trillen, desoriëntatie of duizeligheid.
  • Wijde of smalle pupillen.
  • Ademhalingsproblemen zoals een sterk verhoogde of verlaagde frequentie (normale ademfrequentie van volwassen katten: 20 tot 40 ademhalingen per minuut) tot ademnood.
  • Verhoogde lichaamstemperatuur (hyperthermie).
  • Hartproblemen zoals hartritmestoornissen.
  • Stollingsstoornissen te herkennen aan bloedingen (bijv. op het tandvlees, de huid of in de urine).

Wanneer moet ik naar de dierenarts als mijn kat is vergiftigd?

Zodra je denkt dat je kat kan zijn vergiftigd, moet je contact opnemen met de dierenarts. Voor vergiftigingen geldt dat je maar beter extra kunt laten controleren.

Als je weet wat je kat heeft gegeten, kun je bovendien contact opnemen met het Gifcentrum. Daar krijg je meer informatie over de werkzame stoffen.

Eerste hulp in geval van nood: wat kan ik doen als mijn kat vergiftigd is?

Als je nog een stuk moet rijden naar de dierenarts, kun je je kat helpen door de rust te bewaren. Wanneer jij hectisch en gestresst overkomt, heeft dit een negatief effect op jouw kat.

Is je kat bewusteloos, leg haar dan in een stabiele zijligging. Trek de tong ook zijdelings uit de mond zodat ze niet stikt in haar braaksel.

kat vergiftiging © Evdoha / stock.adobe.com
Houd je kat uit de buurt van dode muizen. Ze kunnen namelijk gestorven zijn aan rattengif.

Diagnose: hoe wordt vergiftiging bij katten vastgesteld?

Helaas weten maar weinig baasjes waardoor hun kat vergiftigd is. Daarom is het belangrijk dat je je dierenarts alle belangrijke informatie vertelt die je hebt. Terwijl de dierenarts vragen stelt, onderzoekt hij je kat. Hij controleert dan de binnentemperatuur, de slijmhuid, de pols, ademhaling en reflexen van je kat.

Aangezien er behalve een vergiftiging ook andere diagnosen kunnen worden gesteld (bijv. darmobstructie of trauma) moet de dierenarts meer onderzoek doen. Daarvoor neemt hij bloed af bij je kat. Soms maakt de dierenarts (röntgen-)beelden van de interne organen.

Behandeling: hoe wordt een vergiftiging bij katten behandeld?

Als jouw kat pas enkele minuten of uren geleden vergiftigd is, kan de dierenarts speciale medicijnen gebruiken om je kat te laten braken. Ook het leegpompen van de maag kan helpen.

Vaak weet je niet weet wanneer de vergiftiging is gebeurd, maar wel weet wat je kat heeft binnengekregen. In  dat geval kan je dierenarts bovendien een tegengif geven. Tegen rattengif helpt bijvoorbeeld vitamine K.

Daarnaast zijn er nog ondersteunende maatregelen nodig. Daardoor wordt de bloedsomloop gestabiliseerd en de afvoering van gifstoffen bevordert. Deze maatregelen kunnen zijn:

  • Orale toediening van actieve koolstof die het gif bestrijdt.
  • Een infuus.
  • Eventueel medicijnen tegen misselijkheid of pijn.

Aangezien een vergiftiging ernstige gevolgen kan hebben, worden katten meestal opgenomen. Dit is zeer belangrijk om negatieve veranderingen van belangrijke lichamelijke functies snel en gericht te kunnen behandelen.

Oorzaken: wat zijn de veroorzakers?

Giftige stoffen zijn overal: in de omgeving, maar ook bij je thuis. Dit kunnen giftige stoffen zijn die voorkomen in planten, voedingsmiddelen en chemische stoffen zoals ontsmettingsmiddelen.

Kat vergiftigd: waar moet ik op letten?

Giftige stof Komt voor in
Acetylsalicylzuur O.a. in aspirine
Lood Batterijen, verf, speelgoed
Ethylenglycol Zeer zoet smakend antivries en roestverwijderaar
Giftige planten Kamer- en tuinplanten zoals agave, klimop, hortensia, orchidee, oleander, kerstster en ficus
Levensmiddelen Alcohol, koffie, knoflook, chocolade, thee, druiven en rozijnen, ui
Metaldehyde Slakkengif
Rodenticiden (anticoagulantia) Rattengif, vaak als lokaas of in de magen van knaagdieren

Preventie: kan ik vergiftiging bij mijn kat voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om alle giftig stoffen in je huishouden te verwijderen. Toch moet je erop letten dat je medicijnen en potentieel giftige levensmiddelen buiten bereik van je kat bewaart. Wil je wel planten in huis? Kies dan planten die ongevaarlijk zijn voor katten zoals kattengras of margrieten.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.