{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/kat/kattengezondheid/je-kat-masseren","title":"Je kat masseren: zo gaat het in zijn werk","mag_id":207687,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":787,"sub_cat_name":"Kattengezondheid","cat_id":728}
Een massage doet de kat goed als deze goed wordt uitgevoerd.
Een massage is een zegen voor lichaam en ziel. Wist je dat je ook je kat een massage kunt geven? Viervoeters weten een kleine wellnessbehandeling doorgaans wel te waarderen. Hier lees je hoe je dat doet.
Een kattenmassage dient niet alleen om gespannen spieren los te maken. Er kleven veel voordelen aan: zachte aanrakingen dragen er ook wezenlijk aan bij stress en spanning te reduceren.
Als je jouw kat masseert, bevorder je bovendien de band met je kat. Zo’n gezamenlijke pauze op het dagelijks leven is een verlichting voor de ziel bij mens en dier. Bereid je voor op een zeer ontspannen, spinnende viervoeter.
Het juiste moment om je kat te masseren
Voor de wellnessbehandeling van je kat kan je het best een zo gunstig mogelijk moment uitkiezen. Geef geen massage direct na het eten. Zo kan je kat in alle rust zijn maaltijd verteren. Ook als je viervoeter zichzelf schoon aan het maken is of liever wil spelen, kan je beter even wachten.
Als je kat in een knuffelstemming is, is dat het juiste moment. Voordat je begint, moet je er zeker van zijn dat je dier ontspannen is en klaar is voor het verwenprogramma.
Doe de massage niet even snel tussendoor, maar plan genoeg tijd in, ook als de massage zelf maar een paar minuten duurt. Als je zelf rustig en ontspannen bent, zal de kat dit overnemen.
De kat masseren: advies
Als je de kat voor het eerst masseert, kan je het best langzaam te werk gaan. Begin op de plek waar de kat normaal het liefst geaaid wordt. Tijdens de massage kan je met de kat praten of je kunt ontspannende muziek opzetten.
Veel mensen genieten ervan als de spieren krachtig ingedrukt worden. Bij je kat moet je daarentegen zachte bewegingen en weinig druk gebruiken. In het gezicht en aan het hooft moet je enkel de vingertoppen gebruiken. Bij de romp kan je het best je hele hand gebruiken. Zo is de massage voor je kat beter voelbaar.
Controleer steeds of je kat zich ook echt goed voelt. Als hij zich niet beweegt en spint dan is alles in orde. Wanneer hij probeert te vluchten, kan je het best stoppen.
Het voorhoofd van de kat masseren
Veel katten worden graag over hun bol geaaid, wat een mooi begin kan zijn van een voorhoofdmassage. Draai met je wijsvinger in cirkelbewegingen rustig over het midden van het voorhoofd.
Je kunt ook met beide wijsvingers rustige cirkelbewegingen maken boven de ogen en dan geleidelijk naar de slapen en wangen overgaan. Als je viervoeter tevreden begint te spinnen, dan doe je het goed.
Oormassage
Streel vanaf de basis van de oren tot het uiteinde. Gebruik je duim voor het ene en je wijsvinger voor het andere oor, waardoor je beide oren tegelijkertijd kunt masseren. Veel viervoeters vinden het ook lekker als hun oren een beetje tussen de vingers worden gekneed.
Kin kroelen
Bijna alle katten genieten ervan om aan hun kin gekroeld te worden. Ga voorzichtig met je wijsvinger van de onderkant van de hals naar de kin. Als je kat deze massage lekker vindt, doet hij zijn kop omhoog, sluit hij zijn ogen en zal hij spinnen. Daar wil hij mee zeggen: “Ga alsjeblieft door!”
Ontspanning voor nek en schouders
Voor de nekmassage pak je het vel in de nek voorzichtig vast met duimen en wijsvingers en kneed je ermee. Aansluitend ga je over op de schouders. Ook katten hebben namelijk last van gespannen schouders en ze genieten van de ontspannende bewegingen van je handen.
Let op: Niet alle katten vinden een nek- of schoudermassage fijn. Let daarbij absoluut op de lichaamstaal van je kat. Als hij er genoeg van heeft, stop dan meteen.
De rug van de kat masseren
Pak je kat voor de rugmassage met je duimen en wijsvingers links en rechts van de wervelkolom vast. Dan streel je met beide vingers langzaam van de nek tot de staart. Herhaal dat een aantal keer.
Aansluitend kan je de vacht op de rug nog kneden. Ook hier geldt: wees voorzichtig, druk niet te hard en stop met de massage als je kat niet meer op zijn gemak is.
Potenmassage
Een potenmassage maakt de kleine wellnessbehandeling helemaal af. Plaats je duimen in het midden van de kussentjes op de poten en maak langzame, cirkelvormige bewegingen.
De poten moeten het hele lichaamsgewicht van je kan dragen en zijn waarschijnlijk erg gespannen.
Let op deze punten tijdens de massage
Om te zorgen dat jullie gezamenlijke pauze een succes is, moet je letten op deze opmerkingen:
5 tot 10 minuten is een optimale tijdsduur.
Maak langzame, zachte bewegingen met je handen.
Geef geen massage als je kat ziek is of last heeft van huidproblemen.
Drachtige poezen mogen niet gemasseerd worden.
Masseer je kat niet op de buik. De meeste katten vinden het niet fijn als ze daar aangeraakt worden.
Belangrijk: gebruik geen massageolie.
Gebruik absoluut geen massageolie. Sommige etherische oliën zijn zelfs giftig voor katten. Daaronder vallen bijvoorbeeld kaneel, anjer, eucalyptusolie en theeboomolie. Bovendien is de geur veel te intensief voor veel fijne kattenneuzen.
Overigens kan je de kat ook met regelmatig borstelen een plezier doen. Meer daarover lees je in het artikel vachtverzorging bij katten hier in het zooplus Magazine.
Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.