De drachtige kat

drachtige kat op deken

Een plotselinge dikke buik is een teken dat je kat misschien zwanger is.

Is jouw kat in verwachting? Gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze spannende tijd! Lees hier wat je moet weten over drachtige katten en hoe je de moederpoes kunt ondersteunen tot ze gaat bevallen.

De eerste symptomen van zwangerschap

Als je bewust hebt besloten je kat te laten dekken, wacht je na de paring waarschijnlijk al een paar dagen op de eerste zichtbare veranderingen. Maar heb nog wat geduld, dat duurt nog even. Pas na ongeveer 15 tot 18 dagen zwellen de tepels van je kat langzaam op en worden ze roze.

Na in totaal vijf weken is de buik van je kat eindelijk dikker. Aangezien ze nu niet alleen zichzelf maar ook de kittens in de baarmoeder moet voorzien van belangrijke voedingsstoffen, eet ze meer. Het is mogelijk dat je kat in de loop van de zwangerschap tot twee kilo aankomt.

Net als bij mensen kunnen katten tijdens de zwangerschap misselijkheid ervaren (zwangerschapsmisselijkheid). Dat is de reden waarom je kat mogelijk vaker braakt.

Ook merken baasjes in de loop van de zwangerschap vaak dat het gedrag van de moederpoes verandert. Ze wil meer geaaid worden en volgt je bij iedere stap die je zet. Andere drachtige katten zoeken daarentegen eerder rust op en willen niet worden aangeraakt.

zwangerschap wordt met echo vastgesteld door dierenarts © Ermolaev Alexandr / stock.adobe.com
De dierenarts stelt een zwangerschap vast met behulp van echografie.

Hoe wordt een zwangerschap bij katten met zekerheid vastgesteld?

Hoewel stemmingswisselingen en een gezwollen buik indicaties zijn dat je kat misschien zwanger is, is dit nog geen echt bewijs. Om er zeker van te zijn dat de paring gelukt is, moet de dierenarts je kat nauwkeuriger onderzoeken.

Een zekere vaststelling met echografie is vanaf ongeveer de derde week van de zwangerschap mogelijk. Het echoapparaat geeft de hartslag van de foetussen op een afzonderlijk scherm weer.

Op de röntgenfoto kan de dierenarts na ongeveer 40 dagen het aantal kittens inschatten. Dit lukt hem echter alleen als er geen grote foetus bij is die het zicht op de onderliggende foetussen belemmert.

Het röntgenonderzoek helpt bovendien de gezondheid van de foetussen en de moederpoes beter te beoordelen. Zo kan de dierenarts ophoping van lucht (emfyseem) of misvormingen uitsluiten.

Hoelang duurt de dracht bij katten?

Afhankelijk van het ras zijn katten vanaf de leeftijd van vier tot twaalf maanden geslachtsrijp. Katten zijn iedere twee tot drie weken krols. Daardoor kunnen ze, in tegenstelling tot honden, tot wel drie keer per jaar werpen.

Als je kat drachtig is, zal ze gewoonlijk na ongeveer 64 tot 69 dagen bevallen. Gemiddeld vindt de bevalling van de kat na 66 dagen plaats.

Hier moet je bij je drachtige kat op letten

Een zwangerschap vraagt veel energie van je kat. Daarom heeft ze in deze levensfase bijzonder veel aandacht en verzorging nodig. Om ervoor te zorgen dat je drachtige kat zo weinig mogelijk stress ervaart en dat het goed gaat met de ongeboren kittens, kun je een aantal maatregelen treffen.

  • Als je kat contact zoekt, moet je dat bieden.
  • Geef indien mogelijk tijdens de dracht geen grote feestjes en zorg ervoor dat er geen grote veranderingen (bijv. een verhuizing) op de planning staan.
  • Beweging is goed, maar vermoei de moederpoes niet te veel.
  • Geef je kat genoeg gelegenheid om zich terug te trekken.
  • Zorg ervoor dat je je drachtige kat voorziet in haar energiebehoefte. Die is namelijk met bijna de helft is toegenomen. Ook moet ze voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgen om haar kittens na de bevalling de best mogelijke zorg te geven.
  • Bezoek regelmatig de dierenarts en laat je vroegtijdig informeren over ontwormen en mogelijke inentingen (bij voorkeur al voor het paren).

Geschikt kattenvoer vind je ook in de online shop van zooplus.

drachtige kat heeft hoogwaardig voer nodig © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com
Een drachtige kat heeft hoogwaardig voer nodig.

Complicaties: wanneer moet ik naar de dierenarts?

Over het algemeen verloopt de zwangerschap bij katten zonder grote complicaties. Toch kan het gebeuren dat er iets niet volgens plan gaat. Zo komt het wel eens voor dat drachtige katten niet meer willen eten of dat ze last hebben van slijmerige tot bloederige afscheiding. In dergelijke gevallen moet je uit voorzorg naar de dierenarts.

Je moet je dierenarts voorafgaand aan de behandeling altijd informeren dat je kat drachtig is. De toediening van bepaalde medicijnen kan de zwangerschap van je kat namelijk negatief beïnvloeden en schadelijk zijn voor de ongeboren kittens.

Moet een drachtige kat gescheiden worden van de kater?

Als je kat drachtig is, kan ze tegelijkertijd zwanger worden van een andere kat. Dit komt omdat paring spontaan de eisprong veroorzaakt. Vaak zijn deze kittens slechter ontwikkeld of sterven al in de baarmoeder van je kat. Het is daarom belangrijk dat je de drachtige kat de eerste drie weken na de bevruchting uit de buurt van katers houdt.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.