Diarree bij katten This article is verified by a vet

Kat op kattenbak

Als jouw kat opvallend vaak naar de kattenbak moet, kan diarree de oorzaak zijn.

Diarree is een van de meest voorkomende ziekteverschijnselen waarmee kattenbaasjes worden geconfronteerd. Maar wat kan diarree bij katten veroorzaken en vanaf welk punt moet je je zorgen maken? In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie voor je samengevat.

Hoe gevaarlijk is diarree bij katten?

Diarree komt bij katten regelmatig voor en in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk voor de kat. Er bestaan echter ook ernstigere oorzaken voor diarree bij katten. Daarom moet je het symptoom altijd serieus nemen. Bovendien kan diarree vooral bij jongere en oudere katten, maar ook op andere leeftijden, door het verlies aan vocht en de verandering in het elektrolytengehalte levensgevaarlijk zijn.

Oorzaken: hoe ontstaat diarree bij katten?

Als de diarree door iets in het maagdarmkanaal wordt veroorzaakt, wordt dit vaak onderverdeeld uit diarree van de dunne darm en diarree van de dikke darm. Daarnaast kunnen echter ook ziektes aan het orgaanstelsel of diverse omgevingsprikkels leiden tot diarree bij katten.

De meest voorkomende oorzaken van diarree bij katten zetten we hieronder op een rijtje.

Diarree vanwege voeding

Diarree bij katten is zeer vaak het gevolg van verkeerd voer, intoleranties en allergieën. In de meeste gevallen zijn echter bedorven voer of een te snelle overstap op ander voer de boosdoener.

Infectieuze oorzaken

Vaak spelen ook ziekteverwerkers zoals bacteriën, virussen of parasieten een grote rol bij het ontstaan van diarree bij katten. Onder de meest voorkomende besmettelijke oorzaken vallen de onderstaande ziekteverwekkers.

  • Virussen: Kattenziekte (panleucopenie), feline coronavirus (FCoV), feline leukemievirus (FeLV), feline immunodeficiëntievirus (FIV).
  • Bacteriën: campylobacter, salmonella.
  • Parasieten (met name wormen): rondwormen en lintwormen, protozoa (giardia, coccidia), tritrichomonas foetus.

Diarree bij katten door vergiftiging

Giffen en de inname van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica) kan bij katten ook leiden tot diarree. Om ernstige bijwerkingen te vermijden moet je de medicijnen alleen in overleg met je dierenarts geven.

Metabolische en tumoreuze oorzaken

Bepaalde ziektes zoals pancreatitis of aandoeningen aan de schildklier leiden vaak tot hevige diarree bij katten. Ook tumoren aan de darm of andere organen (paraneoplastisch syndroom) veroorzaken vaak diarree.

Structurele veranderingen van de darm

In bepaalde gevallen leiden ernstige verstoppingen (obstipatie) bijvoorbeeld vanwege vreemde voorwerpen of veranderingen aan de darm (knellingen of uitstulpsels) tot diarree bij katten. In dat geval vertonen katten ook andere medische symptomen. Hieronder vallen een algemeen verslechterd welzijn of overgeven.

Chronische darmontsteking (Inflammatory Bowel Disease, IBD)

Net als mensen en honden kunnen ook katten lijden aan een chronische darmontsteking. Dit is een auto-immuunziekte doe vaak gepaard gaat met bijkomende symptomen als vermoeidheid en een doffe, ruige vacht.

Symptomen: overige ziekteverschijnselen

Diarree bij katten treedt of plotseling (acuut) of gedurende langere tijd (chronisch) op. Er bestaan ook grote verschillen tussen de bijkomende symptomen.

Een milde intolerantie tegenover voedingsmiddelen verloopt meestal zonder overige klachten. Een ernstig geval van diarree naar aanleiding van een infectie gaat echter vaak gepaard met bijkomende symptomen. Deze beperken het algehele welzijn van de kat bijzonder sterk.

De volgende symptomen treden regelmatig op:

  • Veranderde ontlasting: waterig, dun tot brei.
  • Problemen/pijn bij stoelgang.
  • Algemene symptomen zoals zwakte, vermoeidheid en koorts.
  • Bloed of slijm in de ontlasting.
  • Ernstige uitdroging (dehydratatie): zwakke pols, snelle hartslag tot hartritmestoornissen.
  • Overige maag-darmklachten: gebrek aan eetlust en vermagering, misselijkheid en overgeven, pijn in de buik.
  • Zwakke spieren door een gebrek aan elektrolyten.

Diarree kan bij katten ook talrijke andere beperkingen met zich meebrengen. Daarom moet je langdurige of bijzonder heftige diarree altijd serieus nemen.

rode kat op tapijt © olezzo / stock.adobe.com
Bij diarree kunnen talrijke andere symptomen, zoals bijvoorbeeld buikpijn, bij katten optreden.

Diagnose: wanneer moet ik met diarree naar de dierenarts?

Diarree bij katten mag je niet onderschatten. Als de symptomen langer dan 24 uur aanhouden of er nog andere klachten bijkomen, moet je naar de dierenarts. Een groot verlies van vloeistoffen en elektrolyten is namelijk als snel levensgevaarlijk.

Voor een gerichte behandeling is een gedetailleerd vraaggesprek (anamnese) tussen het baasje en de dierenarts van enorm belang. Belangrijke aanwijzingen zoals een snelle overgang van voer, de opname van eventuele giftige stoffen of de actuele duur van de diarree helpen bij de correcte diagnose.

Na de anamnese volgt de beoordeling van de algemene conditie van de zieke kat. Een instabiele bloedsomloop moet bijvoorbeeld weer worden hersteld voordat de dierenarts andere maatregelen kan nemen.

Speciale onderzoeken voor diarree bij katten

Als de bloedsomloop van je kat stabiel is, kan de dierenarts beginnen met het onderzoek. Een bloedonderzoek verraadt veel over de mogelijke oorzaak aan de hand van verschillende immuuncellen. De toename van eosinofiele granulocyten duidt bijvoorbeeld op parasieten of een allergische reacties.

Daarnaast kan een parasitologisch, bacteriologisch en virologisch onderzoek worden gedaan door middel van een ontlastingsonderzoek.

Ook andere processen zoals röntgen of echo’s kunnen worden toegepast. Zo worden bijvoorbeeld ingeslikte voorwerpen of andere veranderingen aan de organen zichtbaar. Als infectieuze oorzaken en vergiftiging worden uitgesloten kan de oorzaak van voedingsgerelateerde, chronische diarree door middel van een eliminatiedieet worden vastgesteld.

Behandeling: wat moet ik doen als mijn kat diarree heeft?

Bij acute diarree moet je je kat eerst licht verteerbaar voer geven. Dit bestaat bijvoorbeeld uit gestoomde kip en ongekruide rijst. Verdeel het voer over meerdere kleine porties die je gedurende de dag geeft. Samen met het licht verteerbare voer ontlast dit het maagdarmkanaal van je kat.

Andere “huismiddeltjes” mag je pas met goedkeuring van de dierenarts gebruiken. Als de diarree met behulp van het licht verteerbare voer niet binnen 24 uur beter wordt, moet je echt naar de dierenarts.

De verdere behandeling van diarree bij je kat kan dan worden onderverdeeld in een symptomatische en specifieke behandeling.

Symptomatische behandeling

  • Vochttherapie (infusen) met toegevoegde suiker en kalium (dit laatste alleen in ernstige gevallen na een bloedonderzoek).
  • Pijnbestrijding
  • Medicijnen tegen misselijkheid (anti-emetica)
  • Voeding door een sonde of licht verteerbaar voedsel
  • Maagbeschermers

Speciale behandeling (afhankelijk van de oorzaak)

  • Voer-gerelateerde triggers: geef goed verteerbaar voer.
  • Infecties: indien nodig antibiotica of ontwormingskuren.
  • Vergiftiging: indien nodig medicijnen om braken op te wekken.
  • Orgaanveranderingen: chirurgische maatregelen.

Prognose: wat zijn de vooruitzichten bij diarree?

De prognose van diarree bij katten is sterk afhankelijk van de oorzaak en de therapie. Voedingsgerelateerde diarree verloopt in de regel zonder verdere symptomen en is meestal snel te behandelen. Acute vergiftigingen of negatieve veranderingen aan de darm kunnen bij te late behandelingen daarentegen dodelijk zijn.

Preventie: hoe kun je diarree bij katten voorkomen?

Helaas kunnen niet alle oorzaken van diarree bij katten worden verhinderd. Om het risico echter te minimaliseren worden de onderstaande maatregelen aanbevolen.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.