Bloeddonatie bij katten: voorwaarden en verloop This article is verified by a vet

Kat donatie bloed

Het bloed van een gezonde kat kan het leven van zieke katten redden.

Wil je iets goeds toen en je kat aanmelden als bloeddonor? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden voor donorkatten en waarom bloeddonatie voor katten zo belangrijk is.

Aan welke voorwaarden moeten donorkatten voldoen?

Niet elke kat is geschikt als bloeddonor. Ten eerste kunnen bepaalde ziektes zich via het bloed verspreiden. Daarnaast is het voor je moedige kat vermoeiend om een deel van het bloed te doneren.

Als je je kat als bloeddonor aan wilt melden, moet die eerst aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Als je kat al eens bloed heeft gekregen, mag die zelf geen bloed meer doneren.
  2. Je kat moet gezond en jonger dan tien jaar zijn.
  3. Je kat moet minstens vijf kilogram wegen zodat die genoeg bloed kan doneren.
  4. Aangezien loslopende katten makkelijker infecties oplopen, zijn huiskatten geschikter om bloed te doneren.
  5. Katten die regelmatig medicijnen krijgen mogen geen donor zijn.
  6. Je kat moet regelmatig gevaccineerd worden.

Stap voor stap: zo verloopt een bloeddonatie bij katten

Wil je er ook aan bijdragen andere katten te helpen met een bloeddonatie van je eigen kat? Dan kun je je hiervoor in een dierenkliniek of bij de dierenarts aanmelden. Om te weten wat je kat doormaakt tijdens de bloeddonatie is het van belang van te voren goed geïnformeerd te zijn:

  1. Voorbereiding

Als je kat wat angstig of gespannen is, kan de dierenarts een kalmeringsmiddel toedienen. Zodra je kat rustiger is, wordt ze geschoren en gedesinfecteerd op de plek waar het bloed geprikt wordt.

  1. Bloed prikken

Nu komt de injectienaald erbij kijken. De dierenarts zet die voorzichtig in de eerder uitgekozen ader. De dierenarts neemt tot 50 milliliter bloed af wat vervolgens in een bloedzak komt en koel in een bloedbank wordt bewaard. Het volume is afhankelijk van de grootte en toestand van de donorkat.

  1. Ontspannen

Na ongeveer een uur heeft je dappere kat het ergste achter de rug. Je kat krijgt na de donatie vers water en voer om weer op krachten te komen. De komende 24 uur moet je veel opwinding vermeiden en het rustig aan doen.

Dierenarts prikt bloed kat © Toncha / stock.adobe.com
Bloeddonatie bij katten

Hoe vaak kunnen katten bloed doneren?

Katten kunnen het bloedverlies na een bloeddonatie snel compenseren. Bloed doneren is voor katten echter zeer vermoeiend, daarom nemen dierenartsen maximaal slechts twee keer per jaar bloed af. Wanneer je kat gereed is voor een nieuwe bloedafname wordt bepaald door de dierenarts.

Wanneer heeft een kat een bloedtransfusie nodig?

Als een kat te veel bloed heeft verloren of als de bloedstolling verstoord is, heeft je kat een bloeddonatie nodig.

In de volgende instanties kan er een beroep op de bloedbank voor katten gedaan worden:

  • bij ernstige verwondingen (bijv. bij auto-ongevallen, open breuken);
  • ter preventie voorafgaand aan grote operaties;
  • tijdens of na chirurgische ingrepen;
  • bij chronisch nierfalen en een ernstig beschadigde lever;
  • voor behandeling van vergiftiging (bijv. door inname van rattengif);
  • in geval van bloedstollingsstoornissen (bijv. hemofilie);
  • bij behandeling van ziektes van bloedvormende organen (bijv. van het beenmerg).

Als er in de bloedbank geen geschikte donaties voorhanden zijn en het om een noodgeval gaat, kunnen katten tijdelijk ook bloed van honden krijgen. Tot de dierenarts een geschikte donatie krijgt, zal dit bloed het leven van je kat redden.

Welke bloedgroepen zijn er bij katten?

Net als bij mensen zijn er bij katten verschillende bloedgroepen waarvoor ze bloed kunnen doneren: bloedgroep A, B en AB (ook wel C genoemd). De meeste katten hebben bloedgroep A, maar met name raskatten hebben vaak bloedgroep B. Bloedgroep AB (C) komt bij katten weinig voor. Voor iedere bloedtransfusie moet de dierenarts daarom de bloedgroep van de donor en ontvanger weten.

Katten met bloedgroep A of B kunnen enkel bloed van dezelfde bloedgroep ontvangen. Anders ontstaat er een levensgevaarlijke reactie in het lichaam van de ontvangende kat. Alloantistoffen zorgen ervoor dat de verschillende soorten bloed klonteren. Dierenartsen noemen dit fenomeen ook wel hemagglutinatie. Katten met de bloedgroep AB verdragen daarentegen alle drie de bloedgroepen.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.