Bloed in de urine van katten

kat stapt uit kattenbak bloed urine

Let bij het schoonmaken van de kattenbak op mogelijke verkleuringen in de urine van je kat.

Valt je in de kattenbak een rode of bruine kleur van de urine op, dan zou dat bloed in de urine van je kat kunnen zijn. Dit enge symptoom moet je altijd nader onderzoeken. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Hoe gevaarlijk is bloed in de urine van je kat?

Bloed in de urine van katten moet je altijd serieus nemen. Aangezien er veel verschillende oorzaken voor dit symptoom zijn, is het van groot belang dat het uitvoerig en op tijd wordt onderzocht en vastgesteld. Alleen dan kan de dierenarts een gerichte behandeling starten.

Welke oorzaken zijn er voor bloed in de urine van katten?

Het komt niet zelden voor dat er bloed in de urine van katten zit. Hier kunnen veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Normaal gesproken filteren de nieren het bloed en scheiden vervolgens afvalstoffen via de urine uit. Bij gezonde katten is de urine geel en afhankelijk van de vloeibaarheid helder of donker. Als je kat bijvoorbeeld vanwege een tekort aan water uitgedroogd is, wordt de urine in de nieren sterker geconcentreerd en daardoor ook donkerder geel.

Een rode verkleuring van de urine is in veel gevallen fysiologisch, bijvoorbeeld door het eten van rode biet. Toch veroorzaken ook ziektes en irritaties dit symptoom. Daarbij let de dierenarts op drie verschillende mogelijkheden.

Hematurie (urinebloeding)

Uitscheiding van bloed (rode bloedlichaampjes) door:

  • Ontstekingsreacties: katten lijden vaak aan bacteriële urineweginfecties. Regelmatig ontstaan daardoor urinegruis en urinestenen. Met name katers, wiens urinebuis vanwege de anatomie langer en gebogen is, hebben hier last van. Als de urinestenen groter worden, kan dit verwondingen aan de gevoelige slijmhuid en eventueel een levensgevaarlijke urineretentie veroorzaken. Als dit acute noodgeval niet wordt behandeld, kan onder bepaalde omstandigheden de blaas scheuren of klappen. Ook jonge binnenkatten met idiopathische FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) hebben hiervoor aanleg.
  • Tumoren: de vaakst voorkomende tumoren aan de urinewegen ontstaan bij katten op het weefsel van de nieren, blaas, urineleiders en bij katers aan de prostaatklier.
  • Vergiftiging: geneesmiddelen (bv. rifampicine) en plantaardige of chemische gifstoffen kunnen de nieren zodanig beschadigen dat de rode bloedcellen (erytrocyten) ongefilterd door het nierweefsel kunnen.
  • Nieraandoeningen (bijv. nierinsufficiëntie)
  • Verminderde bloedstolling als gevolg van aangeboren aandoeningen (bv. ziekte van Von Willebrand), consumptieve coagulopathie (DIC) of behandeling met heparine.
  • Aangeboren vasculaire anomalieën.

Hemoglobinurie

Uitscheiding van het bloedpigment hemoglobine als gevolg van de vernietiging van rode bloedcellen (hemolyse):

  • Leverziektes.
  • Infectieziektes zoals leukose (FeLV), Feline infectieuze peritonitis (FIP) of babesia.
  • Auto-immuunziekten.

Myoglobinurie

Uitscheiding van het spierpigment myoglobine als gevolg van de vernietiging van de spiercellen (rhabdomyolyse) door:

  • Ernstige spierverwoningen door externe factoren (bijv. een auto-ongeval).
  • Verkramping (bijv. door epilepsie of tetanus).
  • Na een zware operatie (bijv. amputatie).

Symptomen: welke ziekteverschijnselen treden er nog meer op?

Vaak vertonen katten met bloed in de urine meerdere symptomen. Voor een goede diagnose is het belangrijk die te herkennen. Katten krijgen gedurende het verloop van de ziekte bijzonder vaak last van een verminderd welzijn en in geval van een infectie ook koorts. Vaak urineren (polyurie), pijn bij het urineren (strangurie) of vaker kleinere hoeveelheden urineren (pollakisurie) komen eveneens regelmatig voor bij betroffen katten.

Bloed in de urine van katten: diagnose

Tref je bloed in de urine van je kat aan, dan moet je altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts. Neem dit teken dus serieus. Om een verschil te kunnen maken tussen de drie mogelijke oorzaken (hematurie, hemoglobinurie en myoglobinurie), wordt de urine onderzocht.

  • Door de urine te centrifugeren zinken in geval van hematurie de rode bloedlichaampjes. Dit sediment is rood, terwijl het bovenste deel kleurloos is. Aangezien bij hemoglobinurie of myoglobinurie de kleurstoffen niet naar beneden zakken, blijft de hele substantie rood. Daardoor vormt er geen sediment.
  • Met behulp van een teststrip worden vervolgens verhoogde concentraties aan rode bloedlichaampjes, ontstekingsbronnen, eiwitten en bacteriën alsmede de pH-waarde gemeten.
  • Onder de microscoop herkent de dierenarts aanwezige urinekristallen, gisten, bacteriën en bloedcellen.

Voor het onderscheid tussen hemoglobinurie en myoglobinurie moet de dierenarts meerdere parameters bepalen. Hij meet bijvoorbeeld het niveau van creatinekinase (CK) in het bloed, dat sterk verhoogd is ten gevolge van de vernietiging van spierweefsel.

Om structurele veranderingen duidelijk te maken, gebruikt de dierenarts ook beeldvormende methoden zoals röntgenstralen of echografie.

Kat kijkt naar staafje © Yaya Photos / stock.adobe.com
Met behulp van een urineonderzoek meet de dierenarts de verschillende waarden.

Behandeling: bloed in de urine van katten behandelen

Hemoglobine, myoglobine of bloed in de urine van katten vereisen verschillende behandelmethoden. Urineweginfecties en andere infectieziektes vergen bijvoorbeeld, afhankelijk van de oorzaak, antibiotica of een antiviraal middel. Voor verwondingen, tumoren of grote urinestenen is daarentegen meestal een operatie nodig. Een goede diagnose is daarom essentieel voor de gerichte behandeling van de onderliggende ziekte.

Prognose: wat zijn de vooruitzichten?

Ook over de prognose kunnen geen algemene uitspraken worden gedaan. Hoewel onschuldige urineweginfecties meestal een mild verloop hebben bij een vroege behandeling, kan acute en onbehandelde urineretentie levensbedreigend zijn. Het is daarom van groot belang dat je bij bloed in de urine snel naar de dierenarts gaat.

Bloed in de urine van katten voorkomen

Sommige oorzaken van bloed in de urine van katten kunnen worden voorkomen. Daarom is het raadzaam om je door je dierenarts te laten informeren over mogelijke inentingen. Ook het juiste voer en de juiste verzorging voor katten vermindert het risico op aandoeningen zoals urinestenen of -gruis.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.