De bevalling bij katten: als een kat kittens krijgt

kitten knuffelt met moederpoes

Een kitten heeft na de geboorte veel rust en knuffeltijd met de moederpoes nodig.

Als je kat drachtig is, kun je je verheugen op een spannende tijd. De aanstaande bevalling roept echter ook vragen op, vooral als je kat voor het eerst kittens krijgt. Om je optimaal voor te bereiden, hebben we de belangrijkste informatie over de bevalling van een kat op een rijtje gezet.

Hoe lang is een kat eigenlijk drachtig?

Als de kat drachtig wordt duurt het ongeveer negen weken voordat de kittens geboren worden. De exacte dracht varieert echter van 61 tot 72 dagen. Als de kittens na 72 dagen nog niet zijn geboren wordt een bezoek aan de dierenarts sterk aangeraden.

Gedurende de dracht beperken katten meestal ook hun algemene activiteiten, maar ze eten wel meer. Ze moeten nu namelijk ook eten voor hun nakomelingen. Daardoor verandert ook het gewicht van de toekomstige moeder, die steeds ronder wordt.

drachtige kat ligt buiten © paulmckinnon / stock.adobe.com
Katten zijn ongeveer negen weken drachtig.

Wat heb je nodig voor de bevalling van een kat?

Katten regelen de geboorte van hun nakomelingen meestal zelf. Complicaties komen gelukkig maar zelden voor. Dus kijk wat er gebeurt, blijf rustig en zorg ervoor dat je kat zich op haar gemak voelt. Aan het einde en na de zwangerschap moet iedere vorm van stress voor je kat absoluut worden vermeden.

Geef je kat een comfortabel uitgeruste kist of doos als werpplek als ze binnenkort gaat bevallen. Niet iedere kat zal hier behoefte aan hebben. Zo trekken sommige moederpoezen zich ook terug in de kledingkast of wasmand om hun baby’s te werpen.

Andere belangrijke voorbereidingen:

  • Sla het nummer van de dierenarts voor alle zekerheid op in je telefoon.
  • Zorg voor een weegschaal om het gewicht van de kittens te bepalen.
  • Noteer het verloop van de geboorte met de tijden en het gewicht van de kittens. Dat helpt de arts als er later complicaties optreden.
  • Zorg voor een kleine, schone handdoek om de pasgeboren katjes zo nodig schoon te wrijven. Normaal gesproken doet de moeder dat echter zelf.
  • Koop flesjes en speciale melk voor kittens. Soms kan de moeder haar baby’s niet genoeg melk geven.
  • Warmtematten, een infrarood straler of graankussens zijn ook aan te raden om een ​​warm bed voor de kittens te creëren.

Hoe herken ik de aanstaande bevalling van de kat?

Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat je kat binnenkort gaat bevallen. De belangrijkste zijn:

  • Onrust:in de dagen voor de bevalling wordt de kat steeds onrustiger. Ze loopt vaker rond, miauwt vaker of maakt zichzelf constant schoon.
  • Gebrek aan eetlust:de kat eet minder of weigert voer helemaal; in plaats daarvan drinkt ze meer.
  • Ze zoekt een schuilplek:om haar jongen ter wereld te brengen, zoekt de aanstaande moeder een rustige en beschutte plek.
  • Er komt moedermelk uit de tepels.
  • Je kat ligt op haar zij en ademt sneller.

Als je deze tekenen ziet, kun je het beste thuis blijven om je kat te kalmeren en haar te helpen met eventuele complicaties.

Hoe verloopt de geboorte van kittens?

Net als bij mensen beginnen de weeën voor de bevalling. Je kat ademt snel en luid, spint en kan erg aanhankelijk zijn. Veel huiskatten willen in deze fase helemaal niet alleen gelaten worden. Praat in dit geval geruststellend met je kat en aai haar.

Het duurt meestal twee uur van het begin van de bevalling tot het baren van de eerste kitten. Direct voor de start begint het persen. De kat drukt dan duidelijk en zichtbaar haar buik samen. Daarna komt de eerste kitten zeer snel ter de wereld. Tussen de geboorte van iedere kitten kan er wel een uur zitten; de moeder zal tussendoor wat uitrusten.

Reiniging van de kittens

Direct na de geboorte verwijdert de kat de vruchtvliezen, bijt ze de navelstreng door en reinigt ze de kittens. Het vrij ruwe likken is belangrijk om de ademhaling van de kittens te stimuleren.

Als je kat te uitgeput is of niet zelf begint, kun je voorzichtig helpen. Leg de kitten met het gezicht naar beneden en wrijf zachtjes tegen de haren in. Het doel is de ademwegen te bevrijden en de ademhaling te stimuleren.

Wees trouwens niet verbaasd: veel katten eten de nageboorte van hun nest op. Dit is een volkomen natuurlijk gedrag dat katten onder meer gebruiken om te voorkomen dat roofdieren worden aangetrokken.

moederpoes likt kitten schoon © ivan kmit / stock.adobe.com
Direct na de geboorte reinigt de moederkat haar baby voor het eerst.

Hoe herken ik of er complicaties bij de geboorte van de kittens zijn?

Katten bevallen helemaal alleen van hun kittens en hebben meestal geen menselijke hulp nodig. Controleer toch regelmatig of het goed gaat met je kat. Grijp vooral niet onnodig in bij het geboorteproces; dit kan extra stress bij je kat veroorzaken.

Er zijn echter waarschuwingssignalen tijdens en na de bevalling dat je een dierenarts moet bellen:

  • De kat is al twee uur aan het persen en er is nog geen kitten geboren.
  • De baby is al te zien, maar ondanks lang persen komt hij er niet uit.
  • Het duurt erg lang voordat de volgende kitten komt. Tussen de bevallingen mag niet meer dan anderhalf uur zitten.
  • Het vruchtwater stinkt erg.
  • De kat perst nog steeds, ook al zijn alle kittens er al uit.
  • Het moederdier ziet er apathisch uit en heeft zware bloedingen.
  • Na de bevalling lijkt de kat erg onrustig, trilt of eet niet meer.
  • Je ziet bloederige of bruinachtige, stinkende afscheiding uit de tepels van de moeder komen.
  • De kittens zien er erg zwak uit, zijn levenloos, drinken geen melk of komen nauwelijks aan.
moederpoes zoogt kittens © tanewpix / stock.adobe.com
Direct na de bevalling wordt er al voor het eerst gezoogd.

Wat gebeurt er na de bevalling van kittens?

Al snel na de geboorte van de kittens zoeken ze de borst van de moeder en beginnen ze de eerste moedermelk te drinken. Dit is enorm belangrijk. Zo krijgen ze essentiële antistoffen voor het immuunsysteem en andere voedingsstoffen binnen. De kitten kan deze stoffen alleen in de eerste uren na de geboorte opnemen.

Het kan bovendien voorkomen dat moeders hun nakomelingen na de geboorte naar een andere plek brengen om ze te beschermen tegen mogelijke vijanden. Dat is normaal, instinctief gedrag. Laat je kat de juiste plek uitkiezen.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.