Giftige planten voor katten This article is verified by a vet

Kat eet giftige plant

Niet iedere plant is veilig voor katten!

Je tuin staat prachtig in bloei en je kat knabbelt onbezorgd aan wat planten. Dit kan een mooi beeld zijn. Toch moet je goed opletten. Sommige planten zijn namelijk giftig voor katten. Lees hier alles over welke giftige planten je kat het beste niet kan eten.

Symptomen: wat zijn typische vergiftigingsverschijnselen?

Als jouw kat van een giftige plant heeft gegeten, hangen de symptomen af van de ingenomen dosis. Typische verschijnselen van vergiftiging zijn:

  • verhoogde speekselvorming;
  • braken;
  • diarree;
  • krampaanvallen tot verlamming;
  • eventueel ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.

Afhankelijk van de dosis kan het eten van giftige planten bij katten lijden tot de dood. Als je denkt dat je kat een giftige plant heeft gegeten, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Welke planten zijn giftig voor katten?

Giftige kamerplanten

Katten eten graag van verschillende grassen. Ze hebben ze namelijk nodig om haarballen op te kunnen hoesten. Een kamerplant heeft het daarom misschien ook wel eens moeten geloven.

Toch kan dat ook weleens fout gaan. Sommige kamerplanten zijn namelijk giftig voor katten. De onderstaande kamerplanten kun je daarom beter niet in huis halen als je een kat hebt.

Naam Eigenschap
Agave Het eten van de dikke, vlezige bladeren van de agaveplant irriteert de slijmhuid van je kat.
Waringing (Ficus benjamina) Irriteert de slijmhuid; braken en diarree zijn typische kenmerken van vergiftiging door een waringing.
Indische rubberboom Deze geliefde kamerplant is lichtelijk giftig voor katten.
Hortensia Hortensia’s zijn slechts lichtelijk giftig voor katten.
Oleander Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt.
Orchidee Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen.
Kerstster Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.
Kat kwijlt © Mushy / stock.adobe.com
Als je kat kwijlt of schuimbekt, is dit vaak een symptoom van vergiftiging.

Giftige tuinplanten

Als jouw kat een buitenkat is, zal die in lente dolgraag naar buiten willen. Let er dan wel op dat je kat niet aan de onderstaande planten knaagt.

Naam Eigenschap
Aloë vera Het in de bladeren voorkomende gif aloïne is schadelijk voor de meeste huisdieren.
Cyclaam De giftige stof tast de ademhaling aan en leidt tot ernstige circulatiestoornissen.
Klimop Als een kat van een klimop eet, gaat ze kwijlen, eventueel braken en kunnen er in het ergste geval verkramping en verlamming optreden.
Varen Giftige varens (zoals de adelaarsvaren) tasten door het enzym thiaminase het beenmerg van mens en dier aan.
Sering Veel onderdelen van deze plant, zoals de schors en bloemen, zijn giftig voor katten.
Hyacint Dit bolgewas uit de aspergefamilie irriteert de slijmhuid van je kat.
Krokus Deze planten uit de lissenfamilie zijn prachtig, maar ook zeer giftig voor katten. Het gif picrocrocine leidt tot maagklachten en soms tot nog ernstigere vergiftigingen.
Lelietje-van-dalen De in de bloemen en vruchten aanwezige stof glycoside leidt bij katten tot ernstige hartritmestoornissen. Een te hoge dosis kan bovendien leiden tot een dodelijke hartstilstand.
Narcis Deze plant veroorzaakt bij katten flinke maagklachten en verstoort het evenwicht.
Philodendron Let op: deze plant is zeer giftig voor katten en beschadigt de nieren.

Waarom eten katten planten?

Bij het schoonmaken van hun vacht slikken katten haren in die aan de ruwe tong blijven zitten. In de maag vormen zich dan haarballen uit speeksel en haar. Vooral langharige katten hebben hier veel last van. Als de haarballen te groot zijn, komen ze niet in de darmen terecht, maar braakt de kat ze op.

 

Om dit te versnellen, eet de kat planten. Deze vezels van jonge, niet-giftige grassen helpen hierbij en voorkomen daardoor indirect gevaarlijke darmobstructies.

Met pas gezaaid graan, cypergras of kattenkruid kun je je kat een handje helpen. Daarnaast zorgen deze planten ervoor dat je kat niet aan de giftige kamerplanten gaat knagen.

Let op de randen van de grashalmen. Die moeten zacht en niet snijdend zijn. Zo weet je zeker dat je kat zich niet verwondt. Scherpe grassen kunnen de mondholte van je kat ernstig verwonden of in de slokdarm blijven steken.

Lees in ons artikel Het juiste kattengras hoe je het beste kattengras uitkiest.

Kat eet kattenkruid © madscinbca / stock.adobe.com
Kattenkruid is populair bij veel katten.

Veilige planten voor katten

Sommig katten eten graag bepaalde niet-giftige plantensoorten. Daaronder vallen met name de onderstaande drie gewassen.

1.    Kattenkruid

Deze plant, waar veel baasjes wel bekend mee zijn, bevat een voor katten bedwelmende stof. De opwekkende werking stimuleert veel katten, waardoor ze met de plant gaan spelen.

Andere katten geven echter niets om het kruid. Het is niet bekend waar dit aan ligt. Dit kruid zit vaak in speelgoed en andere voorwerpen voor katten (zoals krabmeubels).

2.    Amberkruid

De geur van amberkruid (Teucrium marum) trekt ook veel katten aan. De plant komt uit het westelijke Middellandse-Zeegebied en is ideaal als potplant.

Voor mensen ruikt het gewas met paarse bloemen naar ether, maar katten vliegen op de gedroogde planten af.

3.    Valeriaan

Tot slot wekt ook valeriaan (Valeriana officinalis) de interesse van veel katten. Katten rollen graag over dit kruid dat gedroogd naar kamfer ruikt en miauwen daarbij luidkeels Ook hier weten we nog steeds niet waarom katten dol zijn op valeriaan.

Vind leuk speelgoed met valeriaan en kattenkruid in onze webshop!


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

5 min

Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen

Vraag je jezelf af waarom je oude knuffelkat niet meer naar zijn naam luistert en maak je je zorgen? Of vraag je je af waarom je pluizige bolletje haar voerbakje niet meer kan vinden? We leggen uit hoe verschillende ouderdomsverschijnselen bij katten in een vroeg stadium kunt herkennen en wat je kan doen om je kat een lang en gezond leven te bieden.