Voor het eerst de wijde wereld in

Voor het eerst de wijde wereld in

Voor het eerst de wijde wereld in

Voor het eerst de wijde wereld in

De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat. In dit artikel lees je alles over, voor het eerst de wijde wereld in met jouw kat.

katze an freigang gewöhnen © Photo-SD / stock.adobe.com

Nieuwe huisgenootjes – waar moet je op letten?

  • Na aankomst in het nieuwe thuis is het verstandig om katten ten minste vier weken in huis te houden, zodat ze een verband kunnen leggen tussen de nieuwe leefomgeving en hun territorium!
  • Woon je aan een straat met verkeer en heeft jouw kat geen ervaring met auto’s? Dan kan dat al snel nare gevolgen hebben. Overweeg goed of je dat risico voor lief wilt nemen.
  • Het is belangrijk dat jouw kat ook overdag door een kattenluik het huis in kan of op een beschut plekje kan schuilen – zo is ze beschermd tegen wind, weer, honden, buurtkatten of andere bedreigingen.
  • Kent jouw kat haar eigen naam en komt ze als je roept naar huis? Zo niet, kun je met een rammelend zakje voer ook kleine avonturiertjes op de been krijgen. Probeer het eens uit!
  • Zorg ervoor dat de kat gecastreerd is en door een microchip of tatoeage is gekenmerkt. Op die manier worden onaangename verrassingen voorkomen en kan jouw kat in noodgevallen gewoon terug naar jou herleid worden.
  • Heeft jouw kat alle belangrijke inentingen? Voor vrijheidslievende katten zijn inentingen tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës. De dierenarts kan je hierover uitgebreid adviseren.
  • Ook regelmatige wormkuren en preventieve kuren tegen ongedierte is bij katten onontkomelijk.
  • Halsbanden zijn geen goed idee voor buitenkatten: deze kunnen te makkelijk aan bosjes of struiken blijven haken en zo jouw kat ernstig verwonden.

Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Met goede voorbereiding wordt ieder buitenavontuur voor jouw kat onbeperkt genieten!

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

12 min

Mijn kat miauwt ’s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.