Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Kat op schoot

De omgeving in de gaten houden terwijl ze het lekker warm hebben – daar houden katten van. Als je kat jou gebruikt als zit- of slaapplek, dan vertrouwt ze je geheel.

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

Eerste teken

Jij bent hun rustplek

Als het gaat om het tonen van vertrouwen zijn katten introverter dan andere dieren. In plaats van kwispelen met de staart zoals honden dat doen en steeds weer oogcontact met het baasje te zoeken, laat de kat haar vertrouwen subtieler zien. Dit doet ze door je bijvoorbeeld te betrekken bij haar favoriete bezigheid. Hierdoor is het moeilijker om erachter te komen of je kat je vertrouwt.

Ongeacht leeftijd – alle katten houden van slapen en zoeken daarvoor instinctief een beschermde plek op. Als de kat je schoot hiervoor kiest, vertrouwt ze erop dat er in jouw bijzijn niets ergs kan gebeuren. Geniet van dit blijk van vertrouwen, ook als daarbij niet alleen je kat in slaap valt, maar ook jouw benen.

Tweede teken

Ze laat haar zachte buik zien

Katteneigenaren weten hoe heerlijk warm en zacht een kattenbuik aanvoelt. Als je kat haar buik laat kroelen door jou, vergeet dan niet dat dit een van de gevoeligste plekken van het gehele lichaam van de kat is.

Wanneer je kat dit toelaat, is het niet alleen een grote eer, maar ook een blijk van vertrouwen. Als je kat op de rug gaat liggen en haar buik presenteert, laat ze daarmee namelijk weten dat ze hartstikke gelukkig is. Wees voorzichtig bij het aaien van de gevoelige buik, zodat je het vertrouwen van je kat niet schaadt.

Derde teken

Je kat vertrouwt je ‘blindelings’

Katten houden hun omgeving precies in de gaten. Met hun ogen kunnen de viervoeters zelfs in het schemerlicht gevaren herkennen. Ze sluiten hun ogen alleen om te slapen of als ze zich veilig voelen. Langzaam, maar nadrukkelijk knipperen met de ogen in jouw richting mag je daarom als teken van genegenheid en vertrouwen opvatten.

Kat op bank © Tanya / stock.adobe.com
Knipperen is als een klein kusje dat je op dezelfde manier terug kan geven. Overigens kan je onbekende katten daarmee laten weten dat je een vriend bent en geen gevaar vormt.

Vierde teken

Je kat gedraagt zich bezitterig

Bij mensen is een tik tegen het hoofd alles behalve noodzakelijk voor een hechte band. Je kat ziet dat echter anders. Als je kat liefdevol met haar kop tegen je voorhoofd duwt of lief met haar hoofd tegen je been aan wrijft, mag je je gelukkig prijzen. Je kat vertrouwt je en heeft je als baasje geaccepteerd.

Aangezien je nu het volle vertrouwen van je kat hebt gewonnen, deelt ze haar feromonen uitgebreid met jou. Van de geurmarkeringen heb jij gelukkig geen last. Je bent nu de officiële sponsor van voer- en aaisessies geworden.

Vijfde teken

Katten tonen vertrouwen met massages

Herinnert je je aan je jeugd en hoe zorgeloos en veilig je je voelde? Katten herinneren zich ook hoe beschermd ze opgroeiden in het bijzijn van hun moeder, vooral als ze zich overal veilig voelen.

Als je kat een kussen of misschien wel je buik kneedt, beleeft ze een nostalgisch moment. Hiermee stimuleren kittens de melkvoeding van hun moeder. Volwassen katten bewijzen hiermee een onbeperkt vertrouwen in de mens.

Het vertrouwen van een kat winnen: zo lukt het

Ook al hebben spinnende katten een eigen wil en staan ze erom bekend onbenaderbaar te zijn, zijn katten zeker wel in staat om een vertrouwensband met mensen op te bouwen. Ze laten dit op diverse manieren zien. De vijf genoemde punten zijn slechts enkele antwoorden op de vraag: vertrouwt mijn kat me?

Als je een nog grotere vertrouwensband met je kat op wilt bouwen of een vriendschap wilt sluiten met de nieuwe kat van je medebewoner, helpen de volgende tips.

Zo kun je een sterke band met je kat opbouwen

  • Maak gebruik van positieve rituelen. Katten zijn gewoontedieren. Lekkernijen als een beloning nemen ze graag in ontvangst.
  • Praat rustig en liefdevol met je kat, vermijd stemverheffing en straffen.
  • Vermaak je kat door te spelen of help bij de vachtverzorging. Dit versterkt de band tussen kat en mens.
  • Geef je kat veel liefde en aandacht, zonder je op te dringen.
  • Geef je kat ruimte en bied comfortabele plekken om zich terug te trekken.
  • Aai de kat, als ze hiernaar vraagt – niet als ze slaapt of bang overkomt.

Het kost tijd om een vertrouwensband op te bouwen en de kat zich 100% veilig te laten voelen. De belangrijkste tip luidt: geef je kat tijd en ‘luister’ goed.

Elke kat heeft een eigen karakter en andere behoeften. Hoe meer je met je kat bezig bent, des te beter kun je hier rekening mee houden. En hoe beter je je kat begrijpt, des te eenvoudiger kun je het vertrouwen van je kat winnen.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

12 min

Mijn kat miauwt ’s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.