‘Help, mijn kat plast in bed!’

kat op bed

Katten worden beschouwd als bijzonder schone dieren. Maar wat moet je doen als je kat plotseling in bed plast in plaats van naar de kattenbak gaat? Ontdek hier wat de oorzaken kunnen zijn van dit probleem.

Het natuurlijke plasgedrag: Hoe vaak plassen katten?

Volwassen katten moeten ongeveer 50 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag drinken. Als je je kat vochtig voer geeft dat voor 80 tot 90 procent uit water bestaat, hoeft je kat minder te drinken. Als de temperatuur echter stijgt of je kat erg actief is, kan de hoeveelheid die je kat drinkt aanzienlijk hoger liggen dan het gemiddelde. 

Het lichaam scheidt een deel van het opgenomen water uit via de nieren, en daarmee ook giftige afvalstoffen uit de bloedsomloop. Je kat zal dit natuurlijk niet in één keer doen, maar verspreid over de hele dag. Daardoor plassen katten ongeveer twee tot vier keer per dag.  

Oorzaken: Waarom plassen katten in bed?

Sommige katten die in het bed van hun baasjes plassen, hebben simpelweg een vervelende gewoonte aangeleerd. Anderen zijn gewoon oud en hebben daarom last van incontinentie. Maar let op: in veel gevallen is dit gedrag ook een duidelijk signaal dat er iets mis is.  

De volgende lichamelijke en psychische problemen zijn mogelijke triggers voor onreinheid bij katten

Ziekten

Verschillende ziekten kunnen invloed hebben op het plasgedrag van huisdieren. Ze hebben een direct effect op het gedrag van je kat of zorgen ervoor dat deze meer dorst krijgt.

De drang om te plassen die hier vaak mee gepaard gaat of de bijkomende, door pijn veroorzaakte onzekerheid van je kat zal ervoor zorgen dat hij in bed plast. Daar voelen katten zich veilig. Het absorberende en knusse matras geeft je kat ook het gevoel dat zij hier mag toegeven aan haar drang om te plassen. 

Tabel met de meest voorkomende fysieke prikkels

Prikkel Oorzaken Mogelijke behandeling 
Blaasstenen, nierstenen en urinekristallen Afhankelijk van de samenstelling van de steen, zijn er verschillende mogelijke oorzaken, zoals bacteriële urineweginfecties Medicatie (bijv. blaassteenoplossers, ontstekingsremmers, pijnstillers), vochtinfuus, dieetvoer, operatie 
BlaasontstekingInfecties of Feline Idiopathic Cystitis (FIC) Medicatie (bijv. antibiotica), voer dat kristallen oplost 
Diabetes mellitus Nierproblemen, overtollig cortisol, overgewicht Toediening van insuline, verandering van dieet en gewichtsvermindering 
Nierinsufficiëntie  Tumoren, infecties (bijv. FIP), vergiftiging, genetische ontoereikendheid Nierdieet, ondersteunende therapie met medicatie 

Angst en stress

Katten zijn gewoontedieren en erg gevoelig. Zelfs de kleinste veranderingen in hun dagelijkse leven of omgeving kunnen ervoor zorgen dat ze stress ervaren of angstig worden.

Denk bijv. aan het volgende: 

  • een nieuw ingerichte kamer of een nieuw meubelstuk
  • ongewone gebeurtenissen (bijv. vuurwerk op oudejaarsavond ),
  • een nieuw huis,
  • het overlijden of de afwezigheid ban een geliefd familielid,
  • de komst van een nieuw persoon of een nieuw huisdier. 

Zelfs als je je plotseling anders gedraagt dan normaal, kan dit een effect hebben op het gedrag van je kat. Heb je bijv. minder tijd voor je kat omdat je een nieuwe baan hebt? Soms kan verveling of vaak alleen zijn er ook toe leiden dat je huisdier mentaal overweldigd raakt. 

Bed als veilige plek

Voor sommige katten is het bed van hun geliefden eenvoudigweg een veilige plek. Dit kan op het eerste gezicht verrassend lijken, maar er is een goede reden voor: het ruikt geruststellend naar het baasje en geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid.  

Het feit dat het bed verhoogd is, kan er ook voor zorgen dat je gevoelige kat zich veiliger voelt. Technisch gezien is het bed ook een ideale ‘vervangende kattenbak’. Het is niet alleen absorberend en zacht, maar ook een goede schuilplek om een behoefte te doen. 

Kattenbak en kattenbakvulling

Als je kat lichamelijk en geestelijk gezond is, kan er zich ook een ander probleem voordoen: de kattenbak zelf. Afhankelijk van het feit of je kat de kattenbak vanaf het begin afwijst of pas na een tijdje in bed plast, kan het zijn dat het type kattenbak je kat simpelweg niet bevalt.  

Sommige katten houden bijv. niet van gesloten kattenbakken. De bodembedekking kan ook een probleem voor ze zijn. Heb je deze onlangs vervangen? Welk type kattenbakvulling gebruik je? Probeer misschien een andere variëteit. 

Daarnaast kan een sterk ruikend schoonmaakmiddel dat je gebruikt om het toilet van je huisdier schoon te maken er ook voor zorgen dat je kat de kattenbak links laat liggen. Een toilet dat te weinig wordt schoongemaakt of een ongunstige locatie zijn ook mogelijke oorzaken voor de afwijzing door je kat

Kat in kattenbak

Tips: Zo voorkom je dat je kat in bed plast

Als je kat ooit in bed heeft geplast, weet je één ding zeker: de geur van kattenurine is verschrikkelijk. Je kunt je matras natuurlijk reinigen met speciale schoonmaakmiddelen. Meestal blijft er echter een gelige vlek van de ‘urine-aanval’ achter, wat tot grote ergernis leidt. 

De kamerdeur op slot doen is geen blijvende oplossing. Met name omdat je kat dan toch een ander knus hoekje opzoekt waar hij kan plassen. Maar wat kun je doen als je kat steevast weigert naar de kattenbak te gaan en uit protest zijn behoefte doet in de slaapkamer?  

De volgende vijf waardevolle tips zullen je helpen om het gedrag van je kat te stoppen:

Tip 1: Ga naar de dierenarts

Voordat je op zoek gaat naar de oorzaken en zo licht werpt op de psyche van je kat, moet je eerst je kat laten nakijken door je dierenarts.

Hij kan je kat onderzoeken en bepalen of zij lichamelijk gezond is. Dit is vooral belangrijk als je het gevoel hebt dat je huisdier pijn heeft. 

Als je dierenarts een ziekte heeft vastgesteld, kan de daaropvolgende behandeling ertoe leiden dat je kat geleidelijk weer gewend raakt aan de kattenbak. 

Tip 2: Maak het bed minder aantrekkelijk

Katten houden van zacht en knus. Als het oppervlak echter hard is of zelfs kraakt, zullen ze snel op de vlucht slaan.

Naast waterdichte matrasbeschermers kun je het bed daarom overdag bedekken met een gouden en zilveren reddingsdeken (zoals die te vinden zijn in EHBO-koffers), een gewaxt tafelkleed (voor tuintafels) of bijv. krantenpapier. Probeer gewoon uit wat je kat echt niet prettig vindt. 

Een andere optie is om de voerplek van je huisdier naar de slaapkamer te verplaatsen. Katten doen hun behoefte meestal niet waar ze eten. 

Tip 3: Geef je kat veiligheid

Om je kat de kattenbak weer te laten gebruiken, moet je nadenken over hoe je de stress van je kat kunt verlichten. Je moet ervoor zorgen dat je kat zich veilig voelt.

Als het gewoon een ander wasmiddel of een nieuwe geurkaars is, kan dit natuurlijk gemakkelijk worden verholpen. Maar wat als de nieuwe situatie niet meer te veranderen valt?

In dit geval moet je je kat helpen om aan de nieuwe situatie te wennen. Heb geduld met je huisdier en verwacht niet dat je kat van de ene op de andere dag stopt met plassen in bed. 

Tip 4: Stress verminderen

Als je kat in bed plast, heeft dat bijna altijd te maken met onzekerheid. Het maakt niet uit of je kat lijdt aan psychologische stress of een lichamelijke ziekte. 

Daarom moet je je kat veel liefde en aandacht geven tijdens de gewenningsfase. Je kat straffen omdat hij in bed plast, werkt hoe dan ook averechts! Dit betekent echter niet dat je ze moet aaien net op het moment dat ze in bed plast.  

Toon je ongenoegen met je stem en gebaren. Als je je kat echter te laat berispt, zal hij het niet langer in verband brengen met plassen in bed.

Tip 5: Gebruik feromonen of Bach-bloesem

Om het gevoel van veiligheid van je kat opnieuw te vergroten, kunnen speciale geurverspreiders voor het stopcontact ook helpen. Dit zijn synthetisch samengestelde feromonen.

Deze feromonen zijn de eigen geurboodschappers van de kat die het welzijn van je huisdier bevorderen. Moederkatten geven dit bijv. door aan hun kittens tijdens het zogen. Op die manier stuurt het de onbewuste boodschap dat alles in orde is en dat de kleine kittens zich kunnen ontspannen. 

In stressvolle situaties, zoals tijdens een verhuizing of renovatie, kunnen Bach-bloesems ook af en toe helpen. Dit is een plantaardig kalmeringsmiddel dat de rusteloosheid van je kat op natuurlijke wijze kan wegwerken.  

In beide gevallen moet je echter je dierenarts raadplegen voordat je ze toedient. 

Een zaak voor de dierentrainer?

Soms is er wat speurwerk voor nodig om de reden te vinden voor de onreinheid van je kat. Kattenbaasjes hebben de neiging om vooral kleine veranderingen die van weinig belang zijn over het hoofd te zien.  

Als de bovenstaande tips niet helpen bij het probleem, moet je zeker advies vragen aan een expert. Er zijn dan ook speciale kattenpsychologen die jou en je kat kunnen helpen bij deze vervelende situatie.  

Kat op bed © Africa Studio / stock.adobe.com

Kat plast in bed: Handelen wanneer het zich voordoet

Creëer een gezellige sfeer en wacht geduldig: natuurlijk helpt dit maar in beperkte mate als je een acuut ‘plasongelukje’ vaststelt in bed. Om je bed te beschermen tegen onaangename kattenurine, moet je daarom de volgende maatregelen nemen: 

  • verwijder eerst alle lakens en dekens van het bed.
  • Reinig deze grondig in de wasmachine volgens de meegeleverde wasinstructies.
  • Probeer de resterende gele vlekken uit te wassen met azijnreiniger, speciale textielzeep of een enzymreiniger.
  • Desinfecteer de aangetaste plekken en was het textiel daarna opnieuw.

Bronnen: 

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

12 min

Mijn kat miauwt ‘s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.