Katten opvoeden

Ook jonge katten moeten naar school. Hun leraren zijn vaak de moeder of andere soortgenoten. Katten nemen toch niet al het gedrag over dat ze zien. Alleen het gedrag waarvan ze uit eigen beweging inzien dat het ze voordeel op kan leveren wordt in hun eigen gedrag ingebouwd. Katten worden bij het leerproces ondersteund door hun uitstekende gezichtsvermogen en hun behendigheid. Lees meer

10 min

‘Help, mijn kat plast in bed!’

Katten worden beschouwd als bijzonder schone dieren. Maar wat moet je doen als je kat plotseling in bed plast in plaats van naar de kattenbak gaat? Ontdek hier wat de oorzaken kunnen zijn van dit probleem.

2 min

Als de jager in de kat naar boven komt

In jouw bijzijn gedraagt je huisdier zich poeslief, maar zodra hij een potentiële prooi ziet, neemt zijn innerlijke jager het over. Het normale proces van op de loer liggen, sluipen, vangen, doden en opvreten wordt alleen helemaal doorlopen als de kat écht honger heeft. Zo niet, dan komt het maar al te vaak voor dat de succesvolle jager je een halfdode muis als trofee op het tapijt aanbiedt.

5 min

Betekenis van kattengeluiden: miauwen, spinnen en blazen

Katten kunnen een breed scala aan geluiden produceren om hun gevoel uit te drukken. De bekendste zijn miauwen, spinnen en blazen. Dit artikel vertaalt de belangrijkste geluiden van je kat naar menselijke taal. Lees snel verder om meer te ontdekken over de betekenis van verschillende kattengeluiden!

8 min

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact. In dit artikel lees je alles over de bange kat en hoe je deze kan helpen.

9 min

Een kat socialiseren

Er zijn veel dingen veel waar katten eerst aan moeten wennen. Daaronder vallen ongewone geuren en geluiden of vreemde mensen en andere dieren. Als je je kat bij het socialiseren en het wennen wilt helpen, lees dan hier meer informatie en tips.

5 min

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.

4 min

Help, mijn kat krabt aan de bank! Wat moet ik doen?

Soms is het om wanhopig van te worden: de kat krabt aan de bank of aan het behang en op een gegeven moment zijn de meubels toe aan het grofvuil. Toch hoort krabben bij het natuurlijk gedrag van katten. Met de juiste krabpaal en een paar trucjes red je het interieur uit de scherpe klauwen van je kat. 

3 min

Het verschil tussen een krabpaal en een krabmeubel

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.

11 min

Katten trucjes aanleren: 10 trucjes voor slimme katten!

Onze geliefde katten zijn nieuwsgierige ontdekkingsreizigers en doen graag iets samen met hun baasje. Om ervoor te zorgen dat jouw kat niet verandert in een luilak, is het belangrijk om jouw kat geestelijk uit te dagen met verschillende opdrachten. Ook katten die veel buiten zijn, verheugen zich erop om samen met jou verschillende trucjes te beoefenen. In dit artikel lees je alles over katten trucjes aanleren.

1 min

Kattenkruid

Het merendeel van de katten zijn gek op de geur van kattenkruid, in het Engels catnip, hoort botanisch gezien bij de lipbloemen. Dit kruid heeft zijn naam gekregen doordat het onweerstaanbaar is voor geslachtsrijpe katten. De reactie op het kruid is afhankelijk van de genetische opmaak van de kat en slechts zo’n 50% van de katten reageren hier sterk op. Op kittens en erg oude katten is het effect niet zo sterk. Niet alleen de huiskat, maar ook grotere katachtigen worden hierdoor aangetrokken. Ratten worden naar verluid juist afgedreven door het aroma van kattenkruid.

6 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden.

2 min

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje. Ook ronddartelende kittens zijn altijd blij met een mogelijkheid om zich ook binnenshuis eens lekker helemaal uit te leven. Katten zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.

8 min

Mijn kat is bang voor vuurwerk!

Mijn kat is bang voor vuurwerk, dat is ook begrijpelijk aangezien katten uitstekende zintuigen hebben. Ze horen bijna drie keer beter dan mensen en zien veel meer in het donker dan wij. Daarom is het geen wonder dat de oorverdovende geluiden en de heldere flitsen van het vuurwerk tijdens oud en nieuw veel katten bang maken. Maar hoe kunnen we onze katachtige viervoeters helpen in deze stressvolle situatie?

12 min

Mijn kat miauwt ’s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

2 min

Voor het eerst de wijde wereld in

De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat. In dit artikel lees je alles over, voor het eerst de wijde wereld in met jouw kat.

4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

Oefening baart kunst

Kittens doen al ervaring op door te kijken naar hun ouders en hun broertjes en zusjes. Dieren die geïsoleerd opgroeien zien in alle onbekende dieren in eerste instantie een soortgenoot. Ze moeten eerst nog het verschil tussen prooi en vijand leren. Om het jachtinstinct op te wekken hebben jonge katten eerst een vluchtend klein diertje nodig, waarbij het dier zijn of haar aangeboren jachtvaardigheiden kan aanscherpen: verstoppen, sluipen, op de loer liggen en de elegante sprong. Ook hier baart oefening kunst en stuwen fouten het leerproces alleen maar voort. Hoe sneller een kat het gedrag kan optimaliseren, des te eerder is ze een goede jager.

Leren in een huiselijke omgeving

Dankzij hun uitstekende ruimtelijke oriëntatievermogen en hun goede geheugen kunnen katten al na één enkele positieve ervaring een plek waar ze een muis hebben gevangen zonder problemen terugvinden. Maar ook leerprestaties die niet onontbeerlijk zijn voor het overleven zijn zonder meer mogelijk. Sommige begrijpen opeens hoe een deur opengaat. Gewoon omhoogspringen en met de poot de spleet verbreden. Andere hebben geleerd hoe ze een menselijk toilet moeten gebruiken. Of nemen we het dagelijkse voerritueel. Je hoeft op een gegeven moment maar de voerbak op te pakken, of de meeste katten begrijpen al dat het het zeker waard is om van de bank af te komen. Veel leerprocessen kunnen door zorgvuldige baasjes goed in de niet bepaald makkelijke opvoeding worden ingebouwd, om succes te behalen. Dat is dus niet alleen voor honden weggelegd!