Lekker doe-het-zelven
Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld. In dit artikel lees je alles over: een kattenproof tuin.
Het nodige materiaal
Zijn twee prachtige Turkse-Van-katten alleen maar op het balkon vrij rond te laten lopen leek meneer Böhm niet genoeg en daarom wilde hij een omheining in zijn tuin die veilig voor katten is. Honden moesten buitengehouden worden, katten moesten binnengehouden worden. Maar hij schrok enorm van de torenhoge prijs die er voor materiaal en installatie werd gerekend. Hij besloot dan ook om de omheining zelf te bouwen, waardoor hij meer dan de helft goedkoper uit was. Bij de bouwmarkt sloeg hij het nodige materiaal in:
- Gerold hekwerk, 2 meter hoog en 25 meter lang
- 2 bouwpakketdeuren
- Genoeg hekpalen
- 50 cm hoog plexiglas
- Drainagepijpen
- Kant-en-klaar-cement
- Spandraden en klemmen
Met de aanhangwagen van de buren bracht hij de voorraad thuis en begon met de voorbereidingen.
Zo wordt een omheining opgezet
Met een draad stak meneer Böhm de toekomstige omheining af en groef om de drie meter en extra aan de kant van de deur een gat van 60 centimeter diep. Daar zette hij telkens een drainagepijp in, vulde het met kant-en-klaar-cement en stak daar weer loodrecht een hekpaal (gebruik de waterpas!). Het cement moest een aantal dagen drogen, daarna wamen de dwarsbalken aan de beurt, die ook met cement in de grond werden verankerd, zonder een pijp, maar wel met een gegoten blok cement als verzwaring. Pas weer na een aantal dagen kon hij het hekwerk uitrollen en met een draad aan de palen vastmaken. Meneer Böhm zette op de leeggelaten plekken de deuren in en zette het geheel vast met spandraden, die aangetrokken worden door klemmen.
De puntjes op de i
Ten slotte kwam het bevestigen van de plexiglasplaten aan bod. Dit gebeurde bovenaan de binnenkant van de omheining, om te voorkomen dat de katten kunnen ontsnappen. Anders bestaat er bij dieren met bijzondere klim- en springtalenten het gevaar dat ze de omheining kunnen overwinnen. De 50 cm hoge en 2 tot 4 mm dikke platen zijn op meerdere plaatsen aangeboord en met draad aan het hekwerk bevestigd. En klaar was de kattenproof omheining. Nu mochten de twee katten via het kelderraam hun nieuwe rijk in, dat direct hun lievelingsterrein werd. Afgezien van de enorme hoeveelheid geld die is bespaard, heeft de bouw van het omheinde kattenverblijf meneer Böhm zo’n 100 uur werk gekost.